ΠΟΕ: Αμετακίνητη στις θέσεις της η Ινδία για εμβόλια και αλιεία

Αμετακίνητη στις θέσεις της όσον αφορά τα εμβόλια και τις θεραπείες για την covid-19, αλλά και την αλιεία, παραμένει η Ινδία στην πρώτη μετά από τέσσερα χρόνια Υπουργική Διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Το επίδικο

Το όργανο των 164 μελών του ΠΟΕ επιδιώκει να καταλήξει σε συμφωνία για κοινή απάντηση στην πανδημία της COVID-19, για μείωση των αλιευτικών επιδοτήσεων καθώς και σε δεσμεύσεις για την επισιτιστική ασφάλεια και την έναρξη μιας εσωτερικής μεταρρύθμισης.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, οι διαπραγματεύσεις έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο και δεν απέχουν πολύ από το να υπάρξει συμφωνία σε πολλά θέματα. Ο υπουργός Εμπορίου του Πακιστάν, όμως, ήταν λιγότερο αισιόδοξος.

«Πιστεύουμε ότι πάμε προς μια υπουργική διάσκεψη χωρίς αποτέλεσμα», είπε στο Reuters στο περιθώριο της συνάντησης την Τετάρτη. Καθώς οι αποφάσεις του ΠΟΕ λαμβάνονται συναινετικά, μόνο μια ένσταση είναι αρκετή για να καταστρέψει οποιαδήποτε συμφωνία.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΕ ξεκαθάρισε στους περισσότερους από 100 υπουργούς που συμμετέχουν στη Διάσκεψη ότι ο χρόνος τελειώνει και πρέπει να κάνουν το επόμενο βήμα.

Οι θέσεις της Ινδίας

Όμως η Ινδία, χώρα που έχει πολλές φορές μπλοκάρει πολυμερείς εμπορικές συμφωνίες, δεν φαίνεται καθόλου έτοιμη να συμβιβαστεί. Η Ινδία, η Νότια Αφρική και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες ζητούν από τα ισχυρά κράτη να παραιτηθούν από τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για εμβόλια, θεραπείες και διαγνωστικές μεθόδους για τον κοροναϊό. Κάτι που δεν είναι έτοιμες να πράξουν χώρες με ισχυρή και ανεπτυγμένη φαρμακευτική βιομηχανία.

Μια προσωρινή συμφωνία μεταξύ μεγάλων Ινδίας, Νότιας Αφρικής, Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ένωσης προέκυψε τον Μάιο, αλλά δέχτηκε κριτική ότι δεν περιελάμβανε όλες τις απαιτούμενες εξασφαλίσεις. Ακτιβιστές οργάνωσαν διαμαρτυρία που ονόμασαν «die-in» στο κτίριο του ΠΟΕ την Τετάρτη, προσποιούμενοι ότι κατέρρευσαν νεκροί στο πάτωμα για να τονίσουν τους θανάτους που όπως τονίζουν προκαλούνται λόγω της προάσπισης της πνευματικής ιδιοκτησίας σε εμβόλια και φάρμακα για τον κορωνοϊό.

Η αλιεία

Ο ΠΟΕ πιέζει επίσης σκληρά για μια παγκόσμια συμφωνία για τη μείωση των αλιευτικών επιδοτήσεων. Σε περίπτωση που επιτευχθεί, θα πρόκειται για μόλις τη δεύτερη πολυμερή συμφωνία από τη δημιουργία του Οργανισμού, πριν από 27 χρόνια, με εξαιρετικά μεγάλη βαρύτητα σε μια εποχή αυξανόμενων εμπορικών εντάσεων.

Η Ινδία αντιδρά τονίζοντας ότι, αν και υποστηρίζει τη βιωσιμότητα των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, η αλιευτική της βιομηχανία δεν αποτελείται από τεράστιους στόλους αλλά από μικρής κλίμακας αλιεία φτωχών ψαράδων. Ζητά για χώρες με αυτά τα χαρακτηριστικά να εξασφαλιστεί μια μεταβατική περίοδος 25 ετών για να καταργήσουν σταδιακά τις αλιευτικές επιδοτήσεις – χρόνος που πάντως είναι πολύ περισσότερος από ό,τι ζητούν τα άλλα μέλη του ΠΟΕ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Τελικά στο Μάτι δεν έφταιγε κανείς…

Στις 23 Ιουλίου ήμουν στο σπίτι μου στο Μάτι,...

OHE: Απάνθρωπη η εντολή για εκκένωση της Ράφα

Οι εντολές του Ισραήλ για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων από...

Γερμανία: Ο Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη στην ηγεσία του CDU με 89%

O αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη...

Τους Παξούς επισκέφθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Τους Παξους επισκέφθηκε σήμερα ο Στέφανος Κασελάκης συνοδευόμενος από τον...

Ράφα: Αντίστροφη μέτρηση για την επέμβαση

Κρίσιμες είναι οι ώρες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας...