ΥΠΠΟΑ: Έκτακτη ενίσχυση για την αποκατάσταση του Διεθνούς Καλλιτεχνικού Κέντρου Athenaeum

Με την Πρόεδρο του «Διεθνούς Καλλιτεχνικού Κέντρου Athenaeum» Άννα Κουκουράκη συναντήθηκε χθες η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη. Η κ. Κουκουράκη παρουσίασε στην κ. Μενδώνη αναλυτικά τις μεγάλες ζημιές που υπέστη από αγνώστους το κτήριο της οδού Αδριανού 3, όπου στεγάζεται το Ωδείο και το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum.

Οι άγνωστοι δράστες λεηλάτησαν το Κέντρο και κατέστρεψαν μουσικά όργανα και εξοπλισμό. Το Athenaeum ιδρύθηκε το 1974. Αρχικά στεγάστηκε σε νεοκλασικό κτίριο στην οδό Αμερικής, ενώ τον Σεπτέμβριο του 1998 μεταφέρθηκε στην οδό Αδριανού 3, σε διατηρητέο κτίριο του 19ου αιώνα. Το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum καθιέρωσε τον μουσικό διαγωνισμό «Μαρία Κάλλας» το 1977.

Η κ. Μενδώνη ενημέρωσε την κ. Κουκουράκη ότι το ΥΠΠΟΑ θα προχωρήσει άμεσα σε έκτακτη ενίσχυση του Σωματείου «Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum» ώστε το συντομότερο δυνατόν να αντικατασταθούν τα κατεστραμμένα μουσικά όργανα και ο λοιπός εξοπλισμός, προκειμένου να καταστεί δυνατή η επαναλειτουργία του ωδείου.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε ότι «Το έργο του Διεθνούς Καλλιτεχνικού Κέντρου Athenaeum, το οποίο φέρει τη σφραγίδα της αείμνηστης αρχιμουσικού Λούλης Ψυχούλη και συνεχίζει η Άννα Κουκουράκη, είναι εξαιρετικά σημαντικό. Το Athenaeum συσπείρωσε προσωπικότητες της μουσικής και του πολιτισμού και έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην μουσική παιδεία. Η διεθνής του δραστηριότητα με το βραβείο Grand Prix Μαρία Κάλλας, αλλά και το εκπαιδευτικό του έργο έχουν συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη μουσική ζωή της χώρας. Οι καταστροφές που υπέστη το κτήριο και ο εξοπλισμός του ωδείου αποτελούν πλήγμα στον πολιτισμό και στη σπουδαία ιστορία του Athenaeum. Την ιστορία αυτή οφείλουμε να τιμήσουμε και να προστατεύσουμε, εξασφαλίζοντας τις προϋποθέσεις για την επαναλειτουργία του».

Όπως δήλωσε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, «Τα όσα εγκληματικά συνέβησαν στο Athenaeum δεν μπορούν να αφήσουν ασυγκίνητο κανέναν. Πέρα από τις πολύ σοβαρές υλικές ζημιές που υπέστη το Ωδείο και την αποκαρδιωτική εικόνα που αντίκρισα και ο ίδιος κατά την επίσκεψή μου, το Ωδείο απώλεσε και ιστορικά αρχεία, μουσικά όργανα και έργα τέχνης που δυστυχώς είναι αναντικατάστατα. Δεσμευόμαστε να σταθούμε δίπλα στο Athenaeum και να στηρίξουμε έμπρακτα την προσπάθεια των ανθρώπων του Ωδείου να επουλώσουν αυτές τις βαθιές πληγές».

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του Διεθνούς Καλλιτεχνικού Κέντρου Athenaeum Άννα Κουκουράκη σημείωσε «Ευχαριστώ πολύ για τη συνάντηση με την Υπουργό. Είμαι συγκινημένη γιατί το έργο 45 χρόνων έχει αφήσει ένα στίγμα στη μουσική ζωή του τόπου μας και στην κοινωνία. Εκφράζω την ικανοποίηση και την ευγνωμοσύνη μου, για το γεγονός ότι το αίτημά μας βρήκε άμεση ανταπόκριση και με την ενίσχυση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού το Ωδείο Athenaeum θα μπορέσει να ξαναρχίσει να λειτουργεί».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Σκηνές χάους στη Συρία μετά τον φονικό σεισμό

Την ώρα που η κατάσταση στην Τουρκία παραμένει δραματική,...

6+1 βιβλία για τον «Μήνα Μαύρης Ιστορίας»

Ο Φεβρουάριος είναι γνωστός – κυρίως στην Βόρεια Αμερική...

Μητσοτάκης: «Σε τόσο δύσκολες στιγμές οι διαφορές μπαίνουν στην άκρη»

Στους καταστροφικούς σεισμούς που πλήττουν την Τουρκία και την παροχή...

Toυρκία: Ο σεισμός του 1939 που σκόρπισε τον θάνατο

Oι λαοί της Τουρκίας και της Συρίας βιώνουν, από...