Ανεβαίνει το θερμόμετρο στο πολιτικό σκηνικό μετά μετά την έκθεση του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου, η οποία εστάλη στον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, στους αρχηγούς των κομμάτων και στον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, στην οποία παραθέτει τα ευρήματα που προέκυψαν μετά τους ελέγχους της ΑΔΑΕ, μετά το σχετικό αίτημα που είχε καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας τον περασμένο Δεκέμβριο.
Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό καθοδηγητή εγκληματικού δικτύου και σήμερα αναμένεται η παρέμβασή του στη Βουλή, όπου θα συζητηθεί το νομοσχέδιο για την Υγεία.
Προανήγγειλε αποκαλύψεις
Στο πλαίσιο αυτό ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι αυτή η δημοκρατική εκτροπή, όπως τη χαρακτήρισε, σε ένα κράτος δικαίου, σε μία ευνομούμενη Πολιτεία δεν μπορεί να μείνει δίχως απόδοση ευθυνών. «Ο Πρωθυπουργός των υποκλοπών, της εκτροπής και της συγκάλυψης οφείλει να αναλάβει τις έτσι κι αλλιώς αμετάθετες πολιτικές του ευθύνες. Και οφείλει να πράξει αυτό που θα έπραττε οποιοσδήποτε άλλος Πρωθυπουργός σε ευρωπαϊκή χώρα, σε ευρωπαϊκό κράτος δικαίου. Να παραιτηθεί» και προανήγγειλε αποκαλύψεις: «Τα υπόλοιπα θα τα πούμε με λεπτομέρειες αύριο στην Βουλή».
Αντιδράσεις κομμάτων
Απαντήσεις από τον πρωθυπουργό στα «αμείλικτα», όπως τα χαρακτηρίζει, ερωτήματα που προέκυψαν στο θέμα των υποκλοπών μετά και από την επιστολή του επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, ζήτησε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.
Με δήλωσή του, ο κ. Ανδρουλάκης, αφού ανέφερε πως έγινε αποδέκτης επιστολής από τον κ. Ράμμο, με την οποία τον ενημερώνει για τα αποτελέσματα της έρευνας της Ανεξάρτητης Αρχής, επιτέθηκε στην κυβέρνηση, τονίζοντας πως «η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας απαγορεύει ως σήμερα τη νόμιμη ενημέρωση της Βουλής και κατ’ επέκταση ολόκληρου του ελληνικού λαού».
Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σημειώνει χαρακτηριστικά πως «είναι οι ίδιοι βουλευτές, που ενώ με προέτρεπαν επί μήνες σε μια παράνομη διαδικασία ενημέρωσης ‘στο αφτί’, σήμερα εμποδίζουν τον ελληνικό λαό να μάθει με νόμιμο τρόπο την αλήθεια».
«Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν μπορούν να κρύβονται», τονίζει στη δήλωσή του ο γενικός γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ζητώντας επίσης την σύγκληση της Επιτροπής της Βουλής.
«Η δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργεί με σφραγισμένους φακέλους, κατ’ ιδίαν απαντήσεις και ιδιωτικές συναντήσεις» επισημαίνει η Ελληνική Λύση.
Από την πλευρά του το ΜέΡΑ25, ζήτησε επίσημα από την ΑΔΑΕ την ενημέρωση, που βάσει νόμου υποχρεούται να κάνει.
Κλειδώνει η πρόταση μομφής; – «Ας τολμήσουν», απαντά η κυβέρνηση
Για «παραλήρημα» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας βγαίνοντας από το Προεδρικό Μέγαρο, αναφορικά με το θέμα των υποκλοπών και την επιστολή Ράμμου.
«Με το αποψινό παραλήρημα του κ. Τσίπρα έξω από το Προεδρικό Μέγαρο ολοκληρώθηκε η μεθόδευση που μήνες τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη», σημείωσε ο κ. Οικονόμου, προσθέτοντας ότι «με υλικό που εδώ και καιρό έχουν στην διάθεση τους ρυπαρά δίκτυα, προχωρά σε ατεκμηρίωτα, ευφάνταστα και πλήρως αναληθή συμπεράσματα».
«Πρόταση μομφής τώρα»
Ο Γιάννης Οικονόμου, μάλιστα, τονίζοντας πως «τα πολλά λόγια είναι φτώχεια», καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να «τολμήσει να προβεί σε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης», λέγοντας πως «εκεί θα τα συζητήσουμε όλα».
Και προσέθεσε: «Όλα! Πώς ήταν η Ελλάδα με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα και πώς είναι σήμερα.
»Το κράτος δικαίου, που επί των ημερών του αφέθηκε στα χέρια κάτι μαρτύρων σαν τον ‘Μάξιμο Σαράφη’, που συνελήφθη σήμερα για απάτη.
»Τις ένορκες καταθέσεις για σακούλες με χρήματα που πήγαιναν στα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ. Τον Α2 και τις κυπριακές offshore.
»Τις αθλιότητες για την δήθεν νεκρή Μαρία.
«Αυτά και πολλά ακόμα. Περιμένουμε λοιπόν».
Τι προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής
Το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής για την πρόταση δυσπιστίας, όπως τυπικά αποκαλείται, προβλέπει τα εξής:
1. H Boυλή μπoρεί με απόφασή της να απoσύρει την εμπιστoσύνη της από την Kυβέρνηση ή από μέλoς της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπoγραμμένη από τo ένα έκτo (1/6) τoυλάχιστoν των Boυλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα oπoία θα διεξαχθεί η συζήτηση.
2. H πρόταση δυσπιστίας υπoβάλλεται στoν Πρόεδρo σε δημόσια συνεδρίαση της Boυλής.
3. Aν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπoγράφεται από τoν ελάχιστo απαιτoύμενo αριθμό Boυλευτών, η Boυλή διακόπτει τις εργασίες της για δύo ημέρες, εκτός αν η Kυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.
4. Mε την επιφύλαξη της ευχέρειας πoυ παρέχει η πρoηγoύμενη παράγραφoς στην Kυβέρνηση, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει δύo ημέρες μετά την υπoβoλή της και τελειώνει τo αργότερo τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με oνoμαστική ψηφoφoρία, πoυ διεξάγεται σύμφωνα με την παράγραφo 3 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.
5. H συζήτηση αρχίζει με την oμιλία δύo Boυλευτών από εκείνoυς πoυ υπoγράφoυν την πρόταση δυσπιστίας και oρίζoνται με ανάλoγη εφαρμoγή τoυ άρθρoυ 91 παρ. 5. H εγγραφή των άλλων oμιλητών γίνεται έως τo τέλoς της oμιλίας των δύo Boυλευτών τoυ πρoηγoύμενoυ εδαφίoυ. Kατά τα λoιπά η συζήτηση και η ψηφoφoρία διεξάγoνται σύμφωνα με τις παραγράφoυς 3 έως 5 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.
6. Πρόταση δυσπιστίας δεν μπoρεί να υπoβληθεί πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη πρoηγoύμενης όμoιας πρότασης, εκτός αν υπoγράφεται από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.
7. Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνo αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.
Δείτε όλες τις τελευταίες
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr