Υποκαταστήματα ή θυγατρικές; Το νέο πλαίσιο για τις ξένες τράπεζες στην ΕΕ

Οι ξένες τράπεζες που εδρεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να χρειαστεί να διατηρούν περισσότερα κεφάλαια και ρευστότητα στο πλαίσιο αναθεωρήσεων των κανόνων που εξετάζουν τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με κοινοτικό έγγραφο, που αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters, οι νέες ρυθμίσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν επίσης τρόπους περιορισμού της διακριτικής ευχέρειας που έχουν οι ρυθμιστικές αρχές να αποφασίζουν ποια υποκαταστήματα πρέπει να γίνουν θυγατρικές.

Οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες προσπαθούν να ταξινομήσουν περισσότερες ξένες τράπεζες ως θυγατρικές παρά ως υποκαταστήματα, μια αλλαγή που θα απαιτούσε από αυτές να ενισχύσουν τους τοπικούς ισολογισμούς τους και να τεθούν υπό άμεση εποπτεία της ΕΕ. Σύμφωνα με το Reuters, η κίνηση θα παγιδεύσει μια μεγάλη μερίδα δανειστών που άνοιξαν υποκαταστήματα στην ΕΕ μετά το Brexit.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) της ΕΕ ανέφερε σε έκθεση του Ιουνίου 2021 ότι στο τέλος του 2020 υπήρχαν 106 υποκαταστήματα τρίτων χωρών (TCB) σε 17 κράτη μέλη που κατείχαν 510,23 δισεκατομμύρια ευρώ (569,16 δισεκατομμύρια δολάρια) σε περιουσιακά στοιχεία.

Αυτό ήταν αυξημένο κατά 14 υποκαταστήματα και 120,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία σε σχέση με το προηγούμενο έτος, υπογραμμίζοντας μια αυξητική τάση, που συνδέεται με το Brexit, στη χρήση υποκαταστημάτων για πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ, ανέφερε η EBA.

Η Κίνα έχει 18 υποκαταστήματα, ακολουθούμενη από τη Βρετανία με 15, το Ιράν 10 και τις Ηνωμένες Πολιτείες εννέα.

Επί του παρόντος, οι ρυθμιστικές αρχές τραπεζών της ΕΕ αποφασίζουν κατά περίπτωση εάν ένα ξένο υποκατάστημα θα πρέπει να γίνει θυγατρική που στη συνέχεια θα εποπτεύουν άμεσα.

Οι ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν επί του παρόντος τα ξένα υποκαταστήματα με περιουσιακά στοιχεία 30 δισεκατομμυρίων ευρώ (33,4 δισ. δολάρια) ή περισσότερο για να δουν εάν είναι αρκετά συστημικά ώστε να θέτουν κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Η ΕΚΤ διενεργεί ήδη μια ανασκόπηση «desk mapping» για να διαπιστώσει εάν οι νέοι κόμβοι Brexit τραπεζών από το Λονδίνο διαθέτουν επαρκές ανώτερο προσωπικό και όγκο δραστηριοτήτων για να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις αδειών.

Οι βρετανικές ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν ότι εάν πολλοί τραπεζίτες αναγκαστούν να μετακινηθούν από το Λονδίνο σε κόμβους του Brexit, οι επιχειρήσεις στη Βρετανία δεν θα έχουν αρκετό ανώτερο προσωπικό.

Πηγή: ΟΤ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Αλβανικό άρθρο: «Ο Μητσοτάκης έρχεται να ξαναχτίσει την ελληνική Βόριο Ηπειρο»

Αλβανικό δημοσίευμα επισημαίνει ότι δεν επιλέχθηκε από την Αθήνα...

Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Ποιοι κινδυνεύουν με έξτρα φόρο, ποιοι κερδίζουν έως 2.200 ευρώ

Αντιμέτωποι με την επιβολή έξτρα φόρου βρίσκονται οι φορολογούμενοι...

Πέθανε για μια selfie μπροστά στους φίλους του

Σε τραγωδία εξελίχθηκε για τον 18χρονο Fynley Jones η...