Υπογραφή Σχεδίου Δράσης για τον πολιτισμό μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ

«Οι σχέσεις των δυο χωρών, της Ελλάδας και των ΗΠΑ, είναι σε εξαιρετικά υψηλά θετικό επίπεδο. Ο πολιτισμός αναδεικνύει τις κοινές αξίες, την πίστη στη δημοκρατία των δυο χωρών», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, σήμερα κατά την υπογραφή του κοινού Σχεδίου Δράσης (Action Plan) για τον Πολιτισμό μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, με την Λι Σάτερφιλντ, αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών υπεύθυνη για θέματα Παιδείας και Πολιτισμού των ΗΠΑ.

Το κοινό Σχέδιο Δράσης εντάσσεται στο πλαίσιο του Μνημονίου Ελλάδας-ΗΠΑ για την επιβολή εισαγωγικών περιορισμών σε κατηγορίες αρχαιολογικού και εθνολογικού υλικού της Ελληνικής Δημοκρατίας που υπεγράφη πρώτη φορά το 2011 και ανανεώθηκε το 2016 και το 2021.

«Σήμερα ξεκινάει ο τέταρτος γύρος του στρατηγικού διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ. Ένας από τους βασικούς τομείς είναι η πολιτιστική συνεργασία. Πριν από λίγο είχα τη χαρά και την τιμή να υπογράψω με την κυρία Λι Σάτερφιλντ, την ομόλογό μου στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, το Action Plan, δηλαδή το σχέδιο με το οποίο θα πορευθούμε τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Μας ενδιαφέρουν όλοι οι τομείς προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και η ενδυνάμωση της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας», σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λ. Μενδώνη και συνέχισε:

«Ήδη κυρώσαμε, με την υπογραφή μας, το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα για τον περιορισμό των εισαγωγών πολιτιστικών αγαθών στις ΗΠΑ που διακινούνται παράνομα. Αυτό μας επιτρέπει -και ήδη έχουμε απτά αποτελέσματα- την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα. Επίσης, ένας τομέας που ενδιαφέρει ιδιαίτερα και τις δυο χώρες, είναι η ανταλλαγή τεχνογνωσίας για τις δεξιότητες του προσωπικού, των καλλιτεχνών, των εργαζομένων στην κινηματογραφική βιομηχανία. Το ΥΠΠΟΑ και η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, υπό την αιγίδα και της αμερικανικής και της ελληνικής κυβέρνησης, προωθούν τέτοιου είδους στρατηγική συνεργασία στα θέματα της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Τελευταίο, αλλά πολύ σημαντικό, είναι οι κοινές δράσεις μας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, υλικής και άυλης, από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Ήδη πραγματοποιήσαμε ένα κοινό σεμινάριο τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αυτό θα επαναληφθεί και το προσεχές φθινόπωρο κάπου στη βόρεια Ελλάδα, πιθανότατα στη Θεσσαλονίκη».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ/EUROKINISSI

Επίσκεψη Α. Μπλίνκεν στην Αρχαία Αγορά

Η υπογραφή του Σχεδίου Δράσης έγινε στο πλαίσιο του 4ου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας- ΗΠΑ, που εγκαινιάστηκε σήμερα με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος το μεσημέρι πραγματοποίησε, μαζί με την κυρία Μενδώνη, μια σύντομη επίσκεψη στον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς.

Εκεί ο Αμερικανός υπουργός ξεναγήθηκε από τη διευθύντρια της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, Μπόνα Γουέσκοτ. Ο κ. Μπλίνκεν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον αρχαιολογικό χώρο και τα μνημεία του, γι’ αυτό και παρέμεινε λίγο παραπάνω χρόνο από τον καθορισμένο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Τελικά στο Μάτι δεν έφταιγε κανείς…

Στις 23 Ιουλίου ήμουν στο σπίτι μου στο Μάτι,...

OHE: Απάνθρωπη η εντολή για εκκένωση της Ράφα

Οι εντολές του Ισραήλ για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων από...

Γερμανία: Ο Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη στην ηγεσία του CDU με 89%

O αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη...

Τους Παξούς επισκέφθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Τους Παξους επισκέφθηκε σήμερα ο Στέφανος Κασελάκης συνοδευόμενος από τον...

Ράφα: Αντίστροφη μέτρηση για την επέμβαση

Κρίσιμες είναι οι ώρες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας...