ΥΠΕΞ – Πρωτόκολλο Συνεργασίας Ελλάδας-Ρωσίας και συμφωνίες στους τομείς του τουρισμού και της ενέργειας

Με την υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας, που περιλαμβάνει σειρά επιμέρους συμφωνιών στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, των μεταφορών, της επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας, της διαπεριφερειακής συνεργασίας, του πολιτισμού και της φορολογικής διοίκησης, ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία, ολοκληρώθηκε η 13η Μικτή Διυπουργική Επιτροπή (ΜΔΕ) που συνεδρίασε στη Μόσχα και στην οποία επικεφαλής, από ελληνικής πλευράς, ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας από τους δύο συμπροέδρους, τον κ. Βαρβιτσιώτη και τον υπουργό Μεταφορών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βιτάλι Σαβέλιεφ, αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες πριν από την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Ρωσία, στις 8 Δεκεμβρίου.

«Είναι μία επιτυχής συμφωνία, που ανοίγει το δρόμο για μια νέα, βαθύτερη συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα και Ρωσία και βάζει τις βάσεις για μια αποδοτική και επιτυχημένη επίσκεψη του πρωθυπουργού», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης, σε δηλώσεις του αμέσως μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας.

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση:

«Σήμερα εδώ στη Μόσχα, μαζί με τον υφυπουργό Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλο, τη γενική γραμματέα Τουρισμού Βίκυ Λοΐζου και τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργο Πιτσιλή, υπογράψαμε από ελληνικής πλευράς μία σειρά από σημαντικές συμφωνίες και το Πρωτόκολλο Συνεργασίας με τη Ρωσία.

Ως συμπρόεδρος της 13ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής (ΜΔΕ) για την Βιομηχανική, Επιστημονική και Τεχνολογική Συνεργασία, μαζί με τον συμπρόεδρο από ρωσικής πλευράς υπουργό Μεταφορών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βιτάλι Σαβέλιεφ, με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας ανοίξαμε μία νέα σελίδα στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις.

Είναι μία επιτυχής συμφωνία, που ανοίγει το δρόμο για μια νέα βαθύτερη συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα και Ρωσία, που βάζει τις βάσεις για μια αποδοτική και επιτυχημένη επίσκεψη του πρωθυπουργού στις 8 Δεκεμβρίου.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής και η υπογραφή του Πρωτοκόλλου είναι απόρροια εντατικών προετοιμασιών και διαβουλεύσεων κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα των ομάδων εργασίας των θεματικά αρμοδίων υπουργείων με τη ρωσική πλευρά, υπό τον συντονισμό, από ελληνικής πλευράς, του υπουργείου Εξωτερικών και της Πρεσβείας μας στη Μόσχα.

Η διεξαγωγή και επιτυχής ολοκλήρωσή της υλοποιεί τη βούληση των χωρών μας για την περαιτέρω ενδυνάμωση των οικονομικών και εμπορικών μας σχέσεων σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, οι μεταφορές, η επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία, η διαπεριφερειακή συνεργασία, ο πολιτισμός και τα θέματα φορολογικής διοίκησης.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τη ρωσική πλευρά για τη συνεργασία. Ευχαριστώ, επίσης, όλους όσοι συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς σε αυτή την πολύμηνη διαπραγμάτευση, από το υπουργείο Εξωτερικών και τα συναρμόδια υπουργεία. Τέλος, να σας ενημερώσω ότι η επόμενη 14η ΜΔΕ θα διεξαχθεί στην Ελλάδα».

Πρωτοκόλλο Συνεργασίας & Συμφωνίες 

Το πολυσέλιδο Πρωτόκολλο Συνεργασίας αφορά στους τομείς ενέργειας και τις προοπτικές ενεργειακής συνεργασίας υπό το πρίσμα των προτεραιοτήτων της κλιματικής πολιτικής, πετρελαίου και φυσικού αερίου, της ηλεκτρικής ενέργειας, των μεταφορών, του τουρισμού, της επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας, της διαπεριφερειακής συνεργασίας, του πολιτισμού, της υγείας, της επενδυτικής και επιχειρηματικής συνεργασίας.

Επιπλέον, υπογράφηκαν τέσσερις επιμέρους συμφωνίες διμερούς συνεργασίας:

– Στο πεδίο της ανάπτυξης και εκμετάλλευσης εγκαταστάσεων ισχύος πεταβάτ και εξαβάτ μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και του υπουργείου Επιστήμης και Ανώτατης Εκπαίδευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Υπογράφηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας και από την αναπληρώτρια υπουργό Επιστημών και Ανώτατης Εκπαίδευσης της Ρωσίας, Ναταλία Μποτσάροβα.

– Για το Κοινό Πρόγραμμα Δράσης μεταξύ του υπουργείου Τουρισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας, για την περίοδο 2022-2024, στον τομέα του τουρισμού.

– Το Μνημόνιο Κατανόησης για την τεχνική συνεργασία στον τομέα της φορολογικής διοίκησης μεταξύ της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων της Ελληνικής Δημοκρατίας (ΑΑΔΕ) και της Ομοσπονδιακής Φορολογικής Υπηρεσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας,

– Το Πρωτόκολλο περί της τροποποίησης της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών για την αποτροπή περιστατικών στη θάλασσα, πέραν των ορίων της αιγιαλίτιδας ζώνης, από 10 Απριλίου 1991. Υπογράφηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας και τον υφυπουργό Άμυνας της Ρωσίας Αλεξάντερ Φομίν.

Επίσης, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους για την υπογραφή συμφωνιών και σε μια σειρά από άλλους τομείς, μεταξύ άλλων και του Κοινού Προγράμματος Δράσεων μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, για την περίοδο 2022-2024.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Τελικά στο Μάτι δεν έφταιγε κανείς…

Στις 23 Ιουλίου ήμουν στο σπίτι μου στο Μάτι,...

OHE: Απάνθρωπη η εντολή για εκκένωση της Ράφα

Οι εντολές του Ισραήλ για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων από...

Γερμανία: Ο Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη στην ηγεσία του CDU με 89%

O αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη...

Τους Παξούς επισκέφθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Τους Παξους επισκέφθηκε σήμερα ο Στέφανος Κασελάκης συνοδευόμενος από τον...

Ράφα: Αντίστροφη μέτρηση για την επέμβαση

Κρίσιμες είναι οι ώρες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας...