ΥΠΕΞ για υπόθεση Μπελέρη: Η απόρριψη της έφεσης δεν συνάδει με το κράτος δικαίου

Η κράτηση του Φρέντι Μπελέρη δεν συνάδει με τις πρόνοιες του κράτους δικαίου και παράλληλα δεν συνιστά δίκαιη μεταχείριση ενός εκλεγμένου εκπροσώπου της τοπικής αυτοδιοίκησης, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με την  απόφαση του εφετείου του Ειδικού Δικαστηρίου των Τιράνων με την οποία παρατείνεται η κράτηση του ομογενούς και εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας.

Μάλιστα, το ΥΠΕΞ αναφέρει ότι τίθενται ερωτήματα για την ύπαρξη πολιτικής σκοπιμότητας πίσω από την απόφαση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Η σημερινή απόρριψη της έφεσης του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, κατά της συνέχισης της προφυλάκισής του, δεν προκύπτει ότι συνάδει με τις πρόνοιες του κράτους δικαίου, ενώ δεν συνιστά δίκαιη μεταχείριση ενός εκλεγμένου εκπροσώπου της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθότι, όπως προκύπτει από Ανακοίνωση της Ειδικής Εισαγγελίας της Αλβανίας, είναι ο μόνος προφυλακισμένος σε σύνολο 31 καταγγελιών για εκλογικά αδικήματα.

Επίσης, δημιουργεί ερωτηματικά ως προς την ύπαρξη πολιτικής σκοπιμότητας για τη διατήρηση της κράτησης, αφού εγείρει ουσιαστικά προσκόμματα στην ανάληψη των καθηκόντων του Φ. Μπελέρη, ως Δημάρχου.

Η συνεχιζόμενη προφυλάκιση του Φ. Μπελέρη ήταν το θέμα σημερινής συνομιλίας του Υπουργού Εξωτερικών, Βασίλη Κασκαρέλη με την Αλβανή ομόλογό του, Olta Xhaçka, στο Όσλο, στο περιθώριο της άτυπης Υπουργικής Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Το Υπουργείο Εξωτερικών διατηρεί το θέμα πολύ ψηλά στις προτεραιότητές του και, πέραν της διμερούς διάστασης του ζητήματος, θα συνεχίσει να ενημερώνει και να ευαισθητοποιεί τη διεθνή κοινότητα και, ιδίως, τους Ευρωπαίους εταίρους, καθώς η Αλβανία είναι υποψήφια χώρα προς ένταξη στην ΕΕ.

Η απόφαση του εφετείου για τον Μπελέρη

Σήμερα, έγινε γνωστό ότι η απόφαση του εφετείου του ειδικού δικαστηρίου Τιράνων για την έφεση που είχε καταθέσει ο δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελερης ήταν αρνητική, σε αντίθεση με αυτή του συνεργάτη του Παντελή Κοκαβέση.

Το δικαστήριο αποφάσισε να παρατείνει σε ισχύ της απόφασης του Πρωτοδικείου του ειδικού δικαστηρίου για τον Φρεντι Μπελερη. Μετά από αυτή την εξέλιξη αναμένεται να συνεχιστεί η προφυλάκιση του δημάρχου Χειμάρρας, σε αντίθεση με την απόφαση για αποφυλάκιση του Παντελή Κοκαβέση με την υποχρέωση παρουσίασης στις αρχές. Για τον Κοκαβέση το δικαστήριο επικαλέστηκε λόγους υγείας.

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

«Προσπαθούν για κοινό βηματισμό χωρίς να θίξουν τις σοβαρές διαφορές»

«Μετά την εύκολη νίκη στις πρόσφατες εκλογές, ο Ερντογάν...

Τσάι και συμπάθεια στο «Τουρκικό Σπίτι»

«Κατσάδα» Τριντό στη Βουλή του Καναδά: «Απαράδεκτο» να...

Ολοι οι άνθρωποι της προέδρου και ο «άγνωστος Χ»

«Κατσάδα» Τριντό στη Βουλή του Καναδά: «Απαράδεκτο» να...

Ουκρανία: Κατέφθασαν τα αμερικανικά άρματα μάχης Abrams

Τα αμερικανικής κατασκευής άρματα μάχης  Abrams έχουν φθάσει στην...

…στο παιχνίδι των σκιών

Βορίδης για Κασσελάκη: Είναι το τέλος της Αριστεράς...