ΥΠΕΞ ΕΕ: Αποφασίζουν νέα δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Νέα δέσμη μέτρων κατά της Ρωσίας αναμένεται να μορφοποιηθεί σήμερα (20-02-2023) κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργούν Εξωτερικών της ΕΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η σημερινή θα είναι η 10η κατά σειρά δέσμη κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από την ΕΕ σε διάστημα ενός χρόνου και θα περιλαμβάνει περιορισμούς στις ρωσικές εξαγωγές αλλά και πάταξη των προσπαθειών της Ρωσίας για αποφυγή των ήδη επιβεβλημένων κυρώσεων.

Τη συνεδρίαση των  ΥΠΕΞ της ΕΕ στην οποία θα μετέςχει και ο υπουργός εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα θα απασχολήσει επίσης το πως θα μπορέσουν να υποστηριχτούν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις με περαιτέρω προμήθειες όλων και πυρομαχικών.

Από την πλευρά  της η Εσθονία επιδιώκει την διεύρυνση της  παράδοσής όπλων στην Ουκρανία όπως επίσης και τη δημιουργία κοινών αγορών για πυρομαχικά και ανεφοδιασμό των αποθεμάτων των κρατών μελών της Ε.Ε.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η συμμετοχή του Μολδαβού υπουργού Εξωτερικών Νίκου Ποπέσκου, μετά την πρόσφατη πτώση της κυβέρνησης της χώρας αυτής εν μέσω καταγγελιών περί ανάμιξης της Ρωσίας, που διαψεύστηκαν από το Κρεμλίνο.

Ακόμη, αναμένεται να συμφωνηθούν νέες κυρώσεις σε βάρος φυσικών και νομικών προσώπων στο Ιράν εξαιτίας της συνεχιζόμενης καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Σε ότι αφορά το Αφγανιστάν  πρόκειται να εξεταστούν τρόποι βοήθειας μετά την απαγόρευση από τους Ταλιμπάν  να εργάζονται γυναίκες στις ΜΚΟ.

Εξάλλου στην ατζέντα περιλαμβάνονται οι προτεραιότητες του ΕΕ ενόψει της COP28, της προσεχούς συνόδου του ΟΗΕ για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα