Υπερδνειστερία: Ζητάει βοήθεια από τη Ρωσία – Η αντίδραση της Ουκρανίας

Η ουκρανική διπλωματία προειδοποίησε την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου για τον κίνδυνο «καταστροφικής εξωτερικής παρέμβαση» στην Υπερδνειστερία, τη φιλορωσική αυτονομιστική περιοχή της Μολδαβίας, γειτονικής χώρας της Ουκρανίας, μετά το αίτημα του Τιρασπόλ για «προστασία» από τη Μόσχα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας απηύθυνε έκκληση σύμφωνα με ανακοίνωσή του για «την ειρηνική επίλυση των οικονομικών, κοινωνικών και ανθρωπιστικών θεμάτων (μεταξύ των αρχών της Μολδαβίας) και (της Υπερδνειστερίας), χωρίς καμία καταστροφική εξωτερική παρέμβαση», υποδηλώνοντας τη Ρωσία.

«Κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να εμποδίσουμε κάθε απόπειρα της Ρωσίας να αποσταθεροποιήσει τη Μολδαβία ή άλλες χώρες της περιοχής μας», πρόσθεσε το υπουργείο, το οποίο δήλωσε ότι «παρακολουθεί στενά τις τελευταίες εξελίξεις».

Η ουκρανική διπλωματία ζήτησε επίσης «την ταχεία αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων» από την Υπερδνειστερία.

Η Ρωσία διατηρεί εκεί 1.500 στρατιώτες για να διασφαλίζουν μια ειρηνευτική αποστολή, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Υπενθυμίζεται, ότι οι μη αναγνωρισμένες διεθνώς αρχές της αυτονομιστικής περιοχής ζήτησαν την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου από τη Ρωσία «μέτρα προστασίας» απέναντι στην «αυξημένη πίεση» που φέρεται να δέχονται από το Κισινάου, με φόντο τις επιδεινούμενες εντάσεις λόγω της σύγκρουσης στη γειτονική Ουκρανία.

Η ρωσική διπλωματία απάντησε γρήγορα, διαβεβαιώνοντας ότι έχει ως «προτεραιότητα» την «προστασία» των κατοίκων της Υπερδνειστερίας και πρόσθεσε ότι η Μόσχα θα «εξετάσει προσεκτικά» το αίτημα του Τιρασπόλ, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Στενή λωρίδα γης μεταξύ Μολδαβίας και Ουκρανίας, η περιοχή αποσχίστηκε έπειτα από έναν σύντομο πόλεμο το 1992 εναντίον του μολδαβικού στρατού.

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Συνάντηση Κασσελάκη – Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου – Τι συζήτησαν

Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο είχε στη Νέα...

Ο Λαβράνος, τα απόρρητα κονδύλια και οι «άφαντοι» εξοπλισμοί

Επανέρχονται στο προσκήνιο οι υποκλοπές και οι δικαστικές περιπέτειες...

Σπαρτιάτες: Ο γρίφος της έκπτωσης Ο γρίφος της έκπτωσης, οι έδρες και οι πιθανές καραμπόλες

Η επικείμενη απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (Εκλογοδικείου) για...

Διαρροές της ΝΔ προς τα δεξιά και τον… καναπέ

Με θολό τοπίο μοιάζει η προσπάθεια της κυβέρνησης, του...

Οταν ο Στέφανος Κασσελάκης «αδειάζει» τον… ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ εσωτερικού και ΣΥΡΙΖΑ εξωτερικού θυμίζει πολλές φορές η...