Ο οργανισμός των νέων παράγει περισσότερες ορμόνες κατά την εφηβεία, προκαλώντας σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές. Αυτή είναι μια περίοδος όπου τα παιδιά αρχίζουν να απομακρύνονται από τους γονείς και οι εναλλαγές της διάθεσης είναι συχνές. Στα κορίτσια, παρατηρείται ανάπτυξη του στήθους και έμμηνος ρύση, ενώ στα αγόρια σπάζει η φωνή τους και αναπτύσσονται τα γεννητικά τους όργανα.
Μια μελέτη έχει αποκαλύψει ότι οι έφηβοι σήμερα εισέρχονται σε αυτή τη φάση νωρίτερα σε σύγκριση με το παρελθόν. Το 2013, η εφηβεία στα κορίτσια ξεκινούσε κατά μέσο όρο σχεδόν ένα χρόνο νωρίτερα από ότι το 1977. Στη Γερμανία, η μέση ηλικία έναρξης της έμμηνου ρύσης είναι σήμερα 12,8 έτη, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Παιδιατρικού Ενδοκρινολογικού Τμήματος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βόννης.
Ο λόγος πίσω από αυτή τη μετατόπιση μπορεί να περιλαμβάνει παράγοντες όπως η παχυσαρκία και η αλλαγή του τρόπου ζωής. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα υπέρβαρα παιδιά μπορεί να εισέλθουν στην εφηβεία νωρίτερα λόγω της παραγωγής περισσότερης λεπτίνης στον λιπώδη ιστό τους. Κατά την πανδημία του κορωνοϊού, η καθιστική ζωή και η αύξηση του βάρους είναι δυνατόν να συνέβαλαν στην πρόωρη εφηβεία.
Επιπλέον, οι επιστήμονες εκφράζουν ανησυχίες για την επίδραση των χημικών ουσιών από το περιβάλλον μας στην πρόωρη έναρξη της εφηβείας. Ορισμένα φυτοφάρμακα, καθώς και χημικές ενώσεις σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας, υποψιάζονται ότι συμβάλλουν στην πρόωρη ανάπτυξη. Αν και οι ακριβείς αιτίες είναι δύσκολο να προσδιοριστούν, οι επιστήμονες ερευνούν πάνω από 100 διαφορετικές ουσίες που πιθανόν να επηρεάζουν την ανάπτυξη των παιδιών.
Ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι τα μοναχοπαίδια φαίνεται να εισέρχονται στην εφηβεία νωρίτερα από εκείνα που έχουν αδέλφια. Αυτό μπορεί να οφείλεται στον τρόπο που οι οικογένειες μεταβιβάζουν γονίδια και σε θέματα ανταγωνισμού και αναπαραγωγής.
Η επίδραση των αιθέριων ελαίων και των προϊόντων σόγιας στην ορμονική ανάπτυξη των νέων είναι επίσης αντικείμενο έρευνας. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η λεβάντα μπορεί να επιφέρει πρόωρη ανάπτυξη στους νέους, ενώ η κατανάλωση σόγιας έχει συσχετιστεί με αλλαγές στην περίοδο και τα προβλήματα εμμήνου ρύσεως αργότερα στη ζωή.
Πηγή: naftemporiki.gr