Υεμένη – Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις για τα κοιτάσματα της Μαρίμπ

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης υποστήριξαν σήμερα ότι κατέλαβαν νέα εδάφη στις πλούσιες σε υδρογονάνθρακες επαρχίες Σάμπουα και Μαρίμπ, μια πληροφορία που επιβεβαιώθηκε και από άλλες πηγές.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του κινήματος που στηρίζεται από το Ιράν, ο Γιαχία Σαρέα, είπε ότι οι Χούθι κατέλαβαν τρεις περιοχές στη Σάμπουα, στη νότια Υεμένη και άλλες δύο στη Μαρίμπ, στο τελευταίο προπύργιο των κυβερνητικών δυνάμεων που στηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασε το Σάββατο την κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μαρίμπ, όπου έχουν καταφύγει εκατοντάδες χιλιάδες εσωτερικά εκτοπισμένοι πρόσφυγες, χαρακτηρίζοντάς την «κατάφωρη αδιαφορία για την ασφάλεια των αμάχων».

Κοιτάσματα αερίου

Η Μαρίμπ έχει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα αερίου στην Υεμένη ενώ στη Σάμπουα υπάρχουν πολλά κοιτάσματα πετρελαίου και ο μοναδικός τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στη χώρα.

Οι τοπικές αρχές και κάτοικοι των περιοχών αυτών επιβεβαίωσαν ότι οι Χούθι ελέγχουν πλέον το Ασιλάν, το Μπαϊχάν και το Αΐν στη Σάμπουα, καθώς επίσης και τις περιοχές Αλ Αμπντίγια και Χαρίμπ στη Μαρίμπ, όπου μαίνονται ακόμη μάχες στην Αλ Τζούμπα και το Τζαμπάλ Μουράντ. Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, που έχει μεταφέρει την έδρα της στη νότια Υεμένη μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας Σαναά στα τέλη του 2014, ελέγχει μόνο την πόλη Μαρίμπ και μία περιφέρεια.

Εκκαθάριση

Ο Σαρέα είπε ότι οι δυνάμεις των Χούθι θα συνεχίσουν την «απελευθέρωση και εκκαθάριση» της επαρχίας Μαρίμπ και κάλεσε «τους μισθοφόρους και τους πράκτορες» που βρίσκονται στην πόλη Μαρίμπ να εγκαταλείψουν τον συνασπισμό.

Ο στρατιωτικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία από την πλευρά του υποστηρίζει ότι σήμερα σκότωσε περισσότερους από 165 αντάρτες Χούθι σε επιδρομές στα νότια της Μαρίμπ.

Εδώ και μία εβδομάδα ο συνασπισμός ανακοινώνει καθημερινά τον θάνατο δεκάδων ή και εκατοντάδων ανταρτών στην περιοχή αυτή. Οι Χούθι σπανίως ανακοινώνουν τις απώλειές τους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Οι πολίτες ψήφισαν Mega την Κυριακή των εκλογών

Στον εκλογικό μαραθώνιο της περασμένης Κυριακής το Mega ήταν...

«Η Αριστερά πρέπει να ξαναβρεί τη γοητεία της»

Το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής επιφύλαξε πολλαπλές εκπλήξεις: σαρωτική...

Το ζοφώδες και ασέληνο μέλλον της Τουρκίας

Το αποτέλεσμα των επικείμενων επαναληπτικών εκλογών στην Τουρκία θα...

«Τα ποσοστά Ερντογάν ήταν αποτέλεσμα νοθείας»

Gen Z: Γιατί δυσκολεύει τους εργοδότες Η Gen...

Τα μικρά βήματα γιατη μεγάλη επιστροφή

Gen Z: Γιατί δυσκολεύει τους εργοδότες Η Gen...