Ξανθός: Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στους επιχειρηματίες – Ο λογαριασμός στους πολίτες  

Για παράδοση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους επιχειρηματίες κάνει λόγο ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Ανδρέας Ξανθός σχολιάζοντας το σχετικό νομοσχέδιο για την ΠΦΥ και τον ΕΟΠΠΥ που βγήκε σε δημόσια διαβούλευση.

Ιδιωτική και όχι δημόσια υπόθεση

Αναλυτικά η δήλωση του Ανδρέα Ξανθού έχει ως εξής:

«Το πολυδιαφημισμένο νομοσχέδιο του Υπουργού Υγείας κ. Πλεύρη,  βγήκε επιτέλους σε δημόσια διαβούλευση, απογοητεύοντας ακόμα και τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της κυβέρνησης που πίστεψαν  τις μεγαλοστομίες του περί μεταρρύθμισης στο ΕΣΥ, στην ΠΦΥ και στον ΕΟΠΥΥ. Ούτε μεταρρύθμιση, ούτε αναδιοργάνωση, ούτε βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών μπορεί να περιμένει  κανείς.

»Η βασική ιδέα είναι ότι η ΠΦΥ είναι ιδιωτική και όχι δημόσια υπόθεση και ότι η λύση στα προβλήματα του συστήματος υγείας  δεν είναι η επένδυση στις δημόσιες δομές και στο ανθρώπινο δυναμικό τους, αλλά το άνοιγμα του ΕΣΥ σε ιδιώτες και η ολιγοπωλιακή αναδιάρθρωση της αγοράς υπέρ των μεγάλων επιχειρηματιών υγείας. Είναι προφανές ότι οι προσωπικοί – θεράποντες γιατροί θα είναι κατά βάση συμβεβλημένοι ιδιώτες γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ.

Συγχωνεύσεις

»Ο θεσμός  του οικογενειακού γιατρού που παρέχει ολιστική φροντίδα υγείας (και όχι μόνο θεραπεία) μέσα από δημόσιες δομές και σε συνεργασία με τη διεπιστημονική   ομάδα υγείας, εγκαταλείπεται οριστικά.

»Η κυβερνητική επιλογή είναι συγχωνεύσεις δημόσιων δομών ΠΦΥ, απαξίωση των ΤΟΜΥ, επιτελικός ρόλος του ΕΟΠΥΥ και όχι των ΥΠΕ και του Υπουργείου Υγείας στην ΠΦΥ, περιορισμοί στην πρόσβαση  (μια πρώτη κίνηση αποτελεί η διακοπή συνταγογράφησης των ανασφάλιστων από ιδιώτες γιατρούς), μετακύλιση του κόστους στον πολίτη, αντιδημοκρατική-αυταρχική «μετάλλαξη» του ΕΟΠΥΥ με κατάργηση της συμμετοχής των κοινωνικών εταίρων και των εργαζομένων  του στη Διοίκηση του Οργανισμού.

»Είναι στα χέρια  των υγειονομικών, των ασθενών, της κοινωνίας και της προοδευτικής αντιπολίτευσης, να αποτρέψουν την ψήφιση και υλοποίηση ενός  νομοσχεδίου που θα … βλάψει σοβαρά το Δημόσιο Σύστημα Υγείας».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Τα επίχειρα της αλαζονείας

Νάσος ΒαγενάςΔύο, πιστεύω, είναι τα στοιχεία που οδήγησαν τον...

Ισπανία: Πρόωρες εκλογές στις 23 Ιουλίου

Πρόωρες εκλογές στις 23 Ιουλίου στην Ισπανία όπως δήλωσε...

Τσαπανίδου: Ψηφιακοί ερασιτεχνισμοί στο επιτελικού κράτους της ΝΔ

«Δεκάδες χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες έμειναν για ώρες να...

Κριστίν Λαγκάρντ: Αυτός είναι ο λόγος που μαθαίνει ελληνικά;

Η Κριστίν Λαγκάρντ μαθαίνει ελληνικά. Ποιος άραγε είναι ο...

Ρεκόρ Γκίνες: Το μεγαλύτερο μπλουζάκι στον κόσμο έχει μήκος 108 μέτρα

Το μεγαλύτερο μπλουζάκι που έχει κατασκευαστεί ποτέ έχει μήκος...