Βρέθηκε η βασιλική αυλή όπου χόρεψε η Σαλώμη – Τι εκτιμούν οι επιστήμονες

Ομάδα ερευνητών ισχυρίζεται πως εντόπισε, σε ένα φρούριο στην Ιορδανία, την αυλή του ανακτόρου του βασιλιά Ηρώδη Αντίπα όπου ελήφθη η απόφαση να αποκεφαλιστεί ο Ιωάννης ο Βαπτιστής.

Οι παραπάνω ισχυρισμοί, οι οποίοι δημοσιεύονται σε νέο βιβλίο ομάδας ερευνητών της περιοχής της Νεκράς Θάλασσας, αφορούν σε έναν έναν χώρο που η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως από το 1980 δεν είχε, ωστόσο, συνδεθεί μέχρι σήμερα με το παλάτι του Ηρώδη και τον θάνατο του προφήτη που είχε προαναγγείλει την έλευση του Ιησού Χριστού στη γη.

Πανοραμική φωτογραφία του αρχαιολογικού χώρου της Μάχαιρας από μακριά.

Πρόκειται για τον αρχαιολογικό χώρο του κάστρου της Μάχαιρας στην Ιορδανία. Η ομάδα των ερευνητών επιμένει πως η κυκλική αυλή που βρίσκεται σε ένα σημείο στην άκρη του κάστρου ταυτίζεται με την πίστα όπου η Σαλώμη χόρεψε τον θρυλικό Χορό των Εννέα Πέπλων χάρη στον οποίο κατάφερε να κάμψει τις αρχικές αναστολές του Ηρώδη πείθοντάς τον τελικά να αποκεφαλίσει των Ιωάννη τον Βαπτιστή.

Ο επικεφαλής ερευνητής Gyozo Voros ισχυρίζεται ότι στην αυλή υπάρχει ένα αψιδωτό κοίλωμα, όπου εκεί βρισκόταν ο θρόνος του Ηρώδη Αντίπα.

Μάλιστα, η ομάδα ανακατασκεύασε την αυλή του Ηρώδη με ψηφιακά μέσα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα livescience.com.

Οι ισχυρισμοί τους, ωστόσο, έχουν διχάσει την παγκόσμια αρχαιολογική και επιστημονική κοινότητα καθώς είναι πολλοί αυτοί που θεωρούν πως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για μια τέτοια σύνδεση.

Η ιστορία

Ο αποκεφαλισμός του Ιωάννη του Βαπτιστή, που τοποθετείται χρονικά μεταξύ  29 και 31 μ.Χ , έχει καταγραφεί ως γεγονός τόσο στις θρησκευτικές όσο και στις ιστορικές γραφές.

Η γνωστότερη εκδοχή της είναι αυτή που παρουσιάζει η Βίβλος με τον πασίγνωστο σαγηνευτικό χορό της Σαλώμης, ανήμερα των γενεθλίων του Ηρώδη Αντίπα ο οποίος, έχοντας μαγευτεί από την απαράμιλλη χορευτική γοητεία της, δέχτηκε να τής δώσει αυτό που ζήτησε, δηλαδή το κεφάλι του προφήτη που βάπτιζε χριστιανούς τους ανθρώπους και κήρυττε τον λόγο του Θεού.

Από την άλλη πλευρά ο Εβραίος λόγιος, ιστορικός και αγιολόγος Ιώσηπος Φλάβιος, ο οποίος κατέγραψε την ιστορία των Ιουδαίων στο βιβλίο του «Ιουδαϊκή Αρχαιολογία», απέδιδε τον αποκεφαλισμό του Ιωάννη, σε περιοχή που ταυτίζεται με αυτήν της ανακάλυψης, στο φόβο του Ηρώδη πως η ολοένα και μεγαλύτερη επιρροή του στα πλήθη, πιθανότατα, να έβαζε σε κίνδυνο το θρόνο του.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Τελικά στο Μάτι δεν έφταιγε κανείς…

Στις 23 Ιουλίου ήμουν στο σπίτι μου στο Μάτι,...

OHE: Απάνθρωπη η εντολή για εκκένωση της Ράφα

Οι εντολές του Ισραήλ για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων από...

Γερμανία: Ο Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη στην ηγεσία του CDU με 89%

O αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη...

Τους Παξούς επισκέφθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Τους Παξους επισκέφθηκε σήμερα ο Στέφανος Κασελάκης συνοδευόμενος από τον...

Ράφα: Αντίστροφη μέτρηση για την επέμβαση

Κρίσιμες είναι οι ώρες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας...