Βρετανία: Σε υψηλό 40 ετών ο πληθωρισμός

Στο 10,1% το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 1982 εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Ιούλιο, από 9,4% που ήταν τον Ιούνιο.

Η αύξηση αυτή ήταν μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters, οι οποίοι προέβλεπαν άνοδο στο 9,8% τον Ιούλιο, εντείνοντας τις πιέσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολη την θέση της Τράπεζας της Αγγλίας.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η BoE αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 0,5% στο 1,75% -την πρώτη άνοδο κατά μισή μονάδα από το 1995- και προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί στο 13,3% τον Οκτώβριο, όταν οι ρυθμιζόμενες τιμές ενέργειας των νοικοκυριών αναμένεται να αυξηθούν.

Στάσιμη ανάπτυξη

«Η ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει στάσιμη καθώς η οικονομία αντιμετωπίζει προκλήσεις από μια σοβαρή συμπίεση του πραγματικού εισοδήματος εν μέσω αυξημένου πληθωρισμού και υψηλότερων επιτοκίων», δήλωσε ο Hussain Mehdi, μακροοικονομικός και επενδυτικός στρατηγικός στην HSBC Asset Management.

«Σε αυτό το πλαίσιο, θα είναι δύσκολο να αποφύγουμε την ύφεση, ειδικά με τον κίνδυνο για ανοδική πορεία στις τιμές της ενέργειας όσο οδεύουμε προς τον χειμώνα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Ουκρανία: Αβέβαιο το μέλλον των προσαρτημένων περιοχών

Άγνωστος είναι ο ακριβής αριθμός των πληθυσμών στα υπό...