Βουλή: Σκληρές κόντρες την πρώτη μέρα της συζήτησης για την πρόταση μομφής κατά Σταϊκούρα

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η πρώτη μέρα των συζητήσεων στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ εις βάρος του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, στο πλαίσιο της ψήφισης του νέου πτωχευτικού κώδικα.

Η διαδικασία προβλέπεται να είναι μαραθώνια, καθώς 243 βουλευτές ενεγράφησαν για να μιλήσουν στο πλαίσιο της τριήμερης συζήτησης.

Η συζήτηση, που άρχισε το απόγευμα της Παρασκευής, συνεχίζεται το Σάββατο όλη την ημέρα, και προγραμματίστηκε να ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής με ονομαστική ψηφοφορία. Το ενδιαφέρον αναμένεται να κορυφωθεί το απόγευμα της Κυριακής με τις ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων και του πρωθυπουργού.

Η Έφη Αχτσιόγλου και ο Πάνος Σκουρλέτης ήταν οι πρώτοι που μίλησαν την Παρασκευή και ανέπτυξαν την πρόταση δυσπιστίας. «Χαριστική βολή» στην κοινωνία χαρακτήρισε τον νέο πτωχευτικό καθεστώς η κ. Αχτσιόγλου, η οποία σημείωσε ότι η μομφή στον Χρήστο Σταϊκούρα είναι μομφή από την κοινωνία.

Κριτική εφ’ όλης της ύλης της κυβερνητικής πολιτικής άσκησε στην ομιλία του ο Παναγιώτης Σκουρλέτης, που κατήγγειλε ότι συγκροτείται ένα νέο μπλοκ εξουσίας από την κυβέρνησης της ΝΔ και τους τραπεζίτες.

Από τη μεριά του, ο ίδιος ο Χρήστος Σταϊκούρας εκτόξευσε μύδρους κατά του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι το κόμμα της Κουμουνδούρου ήταν αυτό που καθιέρωσε τους πληστειριασμούς και κατάργησε την προστασία πρώτης κατοικίας. Στη Βουλή ήταν παρών και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δείχνοντας έτσι τη στήριξή του προς τον υπουργό του.

Κόντρα Σταϊκούρα – Τσακαλώτου με αιχμές για την οικονομία

Αντιπαράθεση μεταξύ του Χρ. Σταϊκούρα και του Ευκλ. Τσακαλώτου σημειώθηκε στη Βουλή μετά την ομιλία του υπουργού Οικονομικών, στο πλαίσιο της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εάν ήθελε ο πρωθυπουργός να υποστήριζε τον κ. Σταϊκούρα, έπρεπε να είναι εδώ χθες για τον Πτωχευτικό Κώδικα και να μην κρύβεται. Θα τον στήριζε, εάν μετέτρεπε αυτή την πρόταση μομφής σε μομφή κατά της κυβέρνησης, αλλά τον αφήνει έτσι, γιατί αυτός θέλει να αποφύγει την όποια συζήτηση για το πτωχευτικό», είπε ο κ. Τσακαλώτος απαντώντας στο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ έγινε την ώρα της διαχείρισης της πανδημίας και της εξέλιξης της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής.

«Να είστε πιο προσεκτικός όταν μιλάτε για τον Πτωχευτικό Κώδικα, όταν τα έγγραφα που κατέθεσα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς φέρουν την υπογραφή σας, απάντησε ο κ. Σταϊκούρας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς δεν θα έπρεπε να μιλάτε για το νομοσχέδιο, διότι είχατε πει στις 31/10/2015 στη Βουλή, ότι έως το τέλος του 2015 θα έχουμε λύσει το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης και των κόκκινων δανείων, και είμαστε στο 2020 που προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα, που όχι μόνο δεν λύσατε εσείς, αλλά το διογκώσατε», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής, ο Α. Λοβέρδος είπε ότι τέτοιες προτάσεις, οι πρωθυπουργοί τις μετατρέπουν σε προτάσεις εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. «Κε Σταϊκούρα, ο πρωθυπουργός σας δεν σας καλύπτει, παρότι σας χειροκροτεί», είπε ο κ. Λοβέρδος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τόλμησε να καταθέσει αίτημα αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου για τον Πτωχευτικό Κώδικα: «Χωθήκατε κάτω από την πολιτική φούστα του κου Βαρουφάκη (που κατέθεσε σχετικό αίτημα) για να βρείτε επιχειρήματα. Ταυτίζεστε μαζί του, διότι μαζί καταστρέψατε τη χώρα το 2015» είπε ο κ. Λιβανός.

Κεγκέρογλου: Εγκαλούμε τον κ. Τσίπρα για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος με τον οποίο ο Βασίλης Κεγκέρογλου άνοιξε την παρέμβασή του, με την οποία κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με την πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών, δίνει ανάσα στην κυβέρνηση για να υπερβεί τα εσωκομματικά του προβλήματα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ με τους 50 βουλευτές που απαιτούνται κατέθεσε πρόταση μομφής για έναν μόνο υπουργό. Κύριε Τσίπρα, θα μας εξηγήσετε γιατί εξαιρείτε της μομφής τον κ. Μητσοτάκη και την υπόλοιπη κυβέρνηση του; Τους δίνετε ψήφο εμπιστοσύνης; Επιλέξατε να τους δώσετε ανάσα ή απλά υπερβαίνετε τα εσωκομματικά σας; Μάλλον και τα δυο «Βάστα με να σε βαστώ να ανεβούμε το βουνό».

Το Κίνημα Αλλαγής μέμφεται συνολικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη και είναι εδώ για να αποκαλύψει τα αρνητικά πεπραγμένα της», είπε ο Βασίλης Κεγκέρογλου. Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υποσχέθηκε αλλαγή πολιτικής αλλά ακολουθεί την πεπατημένη του ΣΥΡΙΖΑ σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η άρνηση εθνικής συνεννόησης.

«Δεσμευτήκατε για αξιοκρατία, διαφάνεια και αξιολόγηση αλλά επικράτησαν η αδιαφάνεια, οι κομματικές επιλογές. Μιλήσατε για άξιους και άριστους αλλά επιλέγονται οι έμπιστοι και αρεστοί, με ελάχιστες εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Διαβεβαιώνατε ότι είστε πανέτοιμοι με σχέδιο και αποδείχθηκε ότι βαδίζετε βλέποντας και κάνοντας. Ζητούσατε συνεννόηση αλλά αδιαφορήσατε ακόμα και στις προτάσεις μας από 20 Ιανουαρίου για πρόληψη και προετοιμασία ενόψει πανδημίας», είπε ο Βασίλης Κεγκέρογλου που κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση διότι απέρριψε το ενδιάμεσο πρόγραμμα που πρότεινε η πρόεδρος, Φώφη Γεννηματά και το Κίνημα Αλλαγής προκειμένου να κρατηθεί ζωντανή η οικονομία και όρθια η κοινωνία και προχώρησε χωρίς συνεκτικό σχέδιο για αξιοποίηση των πόρων όπως – όπως, ανάλωση πολλών δισεκατομμυρίων, χωρίς το ανάλογο αποτέλεσμα.

«Το κυβερνητικό αφήγημα, παρά τον επικοινωνιακό καταιγισμό, σταδιακά απογυμνώνεται. Οι πολίτες, οι επαγγελματίες, οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι, οι άνεργοι και όλοι οι οικονομικά και κοινωνικά αδύναμοι βιώνουν τα αρνητικά αποτελέσματα της αδυναμίας αντιμετώπισης των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης. Συνειδητοποιούν όμως και κάτι σημαντικότερο. Η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για όλους. Επέλεξε να στηρίξει και να στηριχθεί στους λίγους με αντιστρόφως ανάλογη κατανομή των πόρων. Στους πολλούς, με τις μεγάλες ανάγκες διατίθενται τα λιγότερα και στους λίγους με τις μικρές ανάγκες, τα περισσότερα δισ.», είπε ο Βασίλης Κεγκέρογλου.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κεγκέρογλου παρατήρησε ότι ο κ. Τσίπρας επικαλείται την έλλειψη προστασίας της α’ κατοικίας αλλά είναι ο ίδιος που την κατήργησε, δια του κ. Σταθάκη, αρνήθηκε να ψηφίσει τον 3869/10 του ΠΑΣΟΚ για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που, επί των ημερών του, έγιναν χιλιάδες πλειστηριασμοί, με την συνδρομή των ΜΑΤ για την αντιμετώπιση των διαμαρτυριών, που είχαν χαρακτηριστεί ως ιδιώνυμο αδίκημα.

«Εγκαλούμε τον κ. Τσίπρα, όπως όλοι οι πολίτες, για την ψήφο εμπιστοσύνης που δίνει στον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του, εξαιρώντας τον κ. Σταϊκούρα. Μεμφόμαστε τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του συνολικά», είπε ο Βασίλης Κεγκέρογλου.

Καλαφάτης σε ΣΥΡΙΖΑ: Πέρασε ο καιρός της αθωότητας και το παρελθόν δεν σας επιτρέπει προσποίηση κοινωνικής ευαισθησίας

Πολιτικά αδιέξοδη, άστοχη, και ανεύθυνη χαρακτήρισαν την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, οι δύο πρώτοι εισηγητές της ΝΔ, Θοδωρής Ρουσσόπουλος και Σταύρος Καλαφάτης, καταλογίζοντας στην αξιωματική αντιπολίτευση μικροκομματική αντίληψη.

Παράλληλα, κατηγόρησαν τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ για πολιτική υποκρισία, τονίζοντας ότι «αδιαφορεί για τα κρίσιμα και πιεστικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να ξεπεράσει τα εσωκομματικά του προβλήματα.

«Πέρασε ο καιρός της αθωότητας. Σήμερα έχετε παρελθόν. Και το παρελθόν, δεν σας επιτρέπει προσποίηση κοινωνικής ευαισθησίας», τόνισε από την πλευρά του ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλαφάτης. Ο ίδιος εξαπέλυσε προσωπική επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα, καταλογίζονταάς του «αδιαφορία στα μείζονα κρίσιμα ζητήματα που πιέζουν τη χώρα» και «αδιέξοδη πολιτική και μικροκομματική υποκρισία».

«Χθες ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στρακαστρούκας στην κυβέρνηση, που θα ζήλευαν λαϊκιστές και δημοκόποι περιθωριακών κομμάτων. Καταλαβαίνουμε την απελπισία στην οποία βρίσκεται η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία άκουσε και πάλι λάθος συμβούλους. Γιατί το πυροτέχνημα που επέλεξε δεν κρύβει, αλλά αναδεικνύει το αντιπολιτευτικό της αδιέξοδο. Γιατί τα εσωκομματικά προβλήματα δεν ξεπερνιούνται με τη στοχοποίηση ενός υπουργού. Γιατί οι στρακαστρούκες δεν παράγουν αποτέλεσμα», υπογράμμισε ο κ. Καλαφάτης και πρόσθεσε:

Σε αυτή τη συγκυρία, την κρίσιμη για την πατρίδα μας, ο κ. Τσίπρας αποδεικνύει έμπρακτα και κραυγαλέα, ότι το μόνο που τον νοιάζει είναι να αναγκάσει τους διαφωνούντες να ενώσουν τη φωνή τους απέναντι στην κυβέρνηση και τον υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα».

«Ας μην έχει λοιπόν καμιά αμφιβολία. Δεν θα πλήξει, ούτε τον υπουργό, ούτε την κυβέρνηση, ούτε τον πρωθυπουργό εναντίον του οποίου μαίνεται. Η στήριξη της κοινοβουλευτικής μας ομάδας είναι δεδομένη ομόθυμη και ένθερμη», κατέληξε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ.

Ρουσόπουλος: «Πυροτέχνημα» η πρόταση μομφής

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντα ήταν οπαδός των προβλημάτων και όχι των λύσεων», τόνισε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Θοδωρής Ρουσσόπουλος, χαρακτηρίζοντας την πρόταση μομφής, «πυροτέχνημα που θα πέσει στο κενό της πολιτικής του».

«Ο τίτλος της πρότασης μομφής θα μπορούσε να είναι ‘Tο αδιέξοδο της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ με μάταια τεχνάσματα’. Το πυροτέχνημά του κατά του υπουργού Οικονομικών, θα πέσει στο κενό και δεν θα αναπληρώσει το κενό της πολιτικής του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ρουσσόπουλος καταλόγισε στο ΣΥΡΙΖΑ «μικροπολιτική αντίληψη», σε μια προσπάθεια, όπως είπε, «να ξεφύγει από τα προβλήματα και την αδυναμία του – όχι να επεξεργαστεί λύση, αλλά να σκεφτεί ότι τα προβλήματα χρειάζονται λύσεις».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι οπαδός των προβλημάτων και εχθρός των λύσεων. Και βρήκε τη μέρα να καταθέσει τη πρόταση, μια μέρα που η Ελλάδα βγήκε στις αγορές με το καλύτερο επιτόκιο από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους και αποδεικνύει τη σωστή πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Είναι οπαδός των προβλημάτων και όχι των λύσεων, γι’ αυτό τρέφεται με τη διαδικασία του ακτιβισμού, του εκλογικού αυτοθαυμασμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ρουσσόπουλος υπεραμύνθηκε του πτωχευτικού κώδικα, κατηγορώντας το ΣΥΡΙΖΑ ότι «κλείνει τα μάτια στη πραγματικότητα σε ένα καινοτόμο νόμο, που επιδιώκει να βάλει τέλος σε ένα καθεστώς με πλούσιους που δηλώνουν φτωχοί, ενώ έχουν στο ακέραιο τη πλούσια περιουσία τους, και παράλληλα να βοηθήσει όσους πραγματικά αδυνατούν να πληρώσουν δίνοντας τους μια πραγματικά δεύτερη ευκαιρία».

«Οψίμως ξεσηκώνεστε για την προστασία της πρώτης κατοικίας, γιατί εσείς μεταθέσατε το πρόβλημα στη σημερινή κυβέρνηση. Στα 4,5 χρόνια που κυβερνήσατε μείνατε μόνο στα λόγια. Δεν φέρατε ποτέ μια λύση. Ακολουθήσατε τη πολιτική μετάθεσης των ευθυνών σας στους επόμενους. Το 2015 βάλατε ημερομηνία λήξης στο νόμο Κατσέλη. Παρά τις αδυναμίες που είχε, δεν θα έληγε αν δεν του βάζατε οριστικό τέλος. Και πέρασαν 4 χρόνια και το μόνο που φέρατε ήταν μια πρόχειρη λύση για λίγους μήνες. Βάλατε αυτό το καυτό πρόβλημα στο χρονοντούλαπο, επεσήμανε ο κ. Ρουσσόπουλος και κατέληξε:

«Αν υπάρχει κάποιος να απορεί γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έφερε καμία λύση είναι αυταπόδεικτο πια το γιατί. Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντα οπαδός των προβλημάτων και ποτέ των λύσεων. Γι’ αυτό ψάχνει διέξοδο σε μια παντελώς αδιέξοδη πρόταση, ρίχνοντας μια φωτοβολίδα. Μια φωτοβολίδα που ξεκινά με κρότο αλλά σβήνει και καταλήγει στο μηδέν για να συναντήσει τα πολιτικά αδιέξοδά του».

Βορίδης: Κατά Τσακαλώτου είναι η μομφή και όχι κατά Σταϊκούρα

«Είστε μοναδικό παράδειγμα αξιωματικής αντιπολίτευσης, που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει κορονοϊό, υφεσιακά φαινόμενα εξαιτίας του κορονοϊού, την Τουρκία και δημοσκοπικά πέφτει η αντιπολίτευση! Δεν έχει υπάρξει ποτέ τέτοιο προηγούμενο! Είστε μοναδικό παράδειγμα!», ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, που πήρε τον λόγο νωρίτερα στην ολομέλεια για να απαντήσει στην πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Προσπαθώ να σκεφτώ τι γίνεται στην πραγματικότητα με την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι προσπάθεια να αποφύγετε ότι αντί για κυβερνητική φθορά, η κυβέρνηση ενισχύεται και αντιθέτως αποδυναμώνεται η αντιπολίτευση. Αντί να έχει εσωτερικά ζητήματα η κυβέρνηση, δεν προφταίνουμε να ακούμε τον Κοντονή, τον Τσακαλώτο, τον Πολάκη, τη Ζανέτ, δεν ξέρω και ποιους άλλους, τον Σκουρλέτη, τον Μπίστη να σκοτώνονται μεταξύ τους και να διαβάζουμε ωραία αφηγήματα», παρατήρησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και πρόσθεσε: «Είναι η πρώτη φορά, στα κοινοβουλευτικά χρονικά, που η πρόταση δυσπιστίας γίνεται για να καλυφθούν τα αδιέξοδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης! Δεν έχει υπάρξει τέτοιο προηγούμενο! Να είστε καλά, να συνεχίσετε έτσι! Κάθε φορά θα βγαίνουμε δυνατότεροι!».

«’Ακουσα το επιχείρημα ότι δεν παίζει πουθενά στα ΜΜΕ η πρόταση δυσπιστίας. ‘Παίζει πάρα πολύ χαμηλά’, μας λέτε. Είναι εντυπωσιακό που παίζει χαμηλά. Κανονικά δεν θα έπρεπε να παίζει καθόλου. Διότι προφανώς, δεν αφορά κανέναν αυτή η διαδικασία», σχολίασε ο Μάκης Βορίδης τα όσα είπε νωρίτερα ο Πάνος Σκουρλέτης.

Αναφερόμενος στη στοχοποίηση του Χρήστου Σταϊκούρα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρατήρησε πως ο πτωχευτικός είναι νομοσχέδιο που έχει εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο και αποτελεί κυβερνητική πολιτική. «Όταν μια πρόταση δυσπιστίας στρέφεται κατά υπουργού, κάτι πολύ σοβαρό έχει κάνει ο υπουργός, τη στρέφουμε εναντίον του για να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να ταυτιστεί με τον υπουργό ώστε να υποστεί πολιτική φθορά. Εγώ για το Σταϊκούρα δεν άκουσα κουβέντα. Άκουσα για το νομοσχέδιο. Όμως αυτό έχει εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο, είναι κυβερνητική πολιτική», είπε ο Μάκης Βορίδης.

Ειδικότερα για την κριτική στο πτωχευτικό, ο υπουργός υπογράμμισε πως έρχεται μια ρύθμιση που λέει πως σε κάποια χρονική στιγμή, μετά από ρυθμίσεις και συμφωνίες, ξεμπερδεύεις με το χρέος καλώντας τα κόμματα να αναλογιστούν με τι βρίσκεται αντιμέτωπος σήμερα κάποιος που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις οφειλές του.

«Γιατί λοιπόν επιλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ να αναμετρηθεί σε αυτό το πεδίο; Ένα μόνο μπορώ να σκεφτώ. Το κάνει ο κ. Τσίπρας για να θυμίζει τα πεπραγμένα του κ. Τσακαλώτου. Κατά Τσακαλώτου είναι η μομφή και όχι κατά Σταϊκούρα», παρατήρησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ξεσπάθωσε ο Πολάκης: Η κυβέρνηση τρώει τα 37 δισ. που της αφήσαμε με κολλητούς σε απευθείας αναθέσεις

«Κυβέρνηση του 5%, των κολλητών, των απευθείας αναθέσεων και της εκποίησης των τελευταίων ασημικών που έχουν απομείνει στη χώρα», χαρακτήρισε την κυβέρνηση της ΝΔ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης και μίλησε για μαύρη βίβλο των απευθείας αναθέσεων, τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το κόμμα του για τους 15 μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ.

«Εσείς πήρατε την κυβέρνηση για να κάνετε τα εξής τρία πράγματα: να περάσετε την επικουρική ασφάλιση στους ιδιώτες, 75 δισ. ευρώ δουλειά για τα επόμενα 20 χρόνια. Να πουλήσετε όσα ασημικά έχουν μείνει στο δημόσιο, αναιρώντας οχυρωματικές διατάξεις που είχε περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ στον ΑΔΜΗΕ, στην ΕΥΔΑΠ στα λιμάνια πιου βγάζετε τώρα στο σφυρί, και κάτι έμαθα ότι την Καβάλα θέλει να την πάρει ο Λαυρεντιάδης. Να κάνετε τεράστια αναδιανομή από τα μεσαία στρώματα στο πλουσιότερο 5% της κοινωνίας. Αυτό εκπροσωπείτε, το πλουσιότερο 5%. Η άλλη δουλειά που θέλετε να κάνετε είναι να φάτε τα 37 δισ. που σας αφήσαμε, με 5.000-10.000 κολλητούς με τις απευθείας αναθέσεις. Αυτό είναι το σχέδιο που υλοποιείτε μέχρι κεραίας, 15 μήνες μετά», είπε ο Παύλος Πολάκης.

Ο κ. Πολάκης σχολίασε και όσα είπε ο Μάκης Βορίδης που είχε χαρακτηρίσει νωρίτερα την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ «πρόταση κατά του Τσακαλώτου»: «Εμένα με τον Ευκλείδη μας ενώνει η κοινή προσπάθεια για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση. Εσάς σας ενώνει, από την άκρα δεξιά μέχρι την κεντροδεξιά, η μάσα των χρημάτων που σας αφήσαμε. Αυτή είναι η διαφορά μας».

Κατσώτης: Το ΚΚΕ καταψηφίζει την κυβερνητική πολιτική εν συνόλω και όχι μόνο την οικονομική πολιτική

Οξεία κριτική σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ άσκησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης στο πλαίσιο της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ στον υπουργό Οικονομικών.

Τα λαϊκά στρώματα, που ζουν σε ένα πέλαγος προβλημάτων και αδιεξόδων, δεν μπορεί να εμπιστεύονται τις κυβερνήσεις, «που τις εμπιστεύονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Τώρα τη ΝΔ, πριν τον ΣΥΡΙΖΑ, πιο μπροστά το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ή και όλους μαζί. Με τις όποιες διαφορές σας, είπε ο κ. Κατσώτης απευθυνόμενος στα κόμματα αυτά, «οι πολιτικές σας συναντιούνται στη δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για την καπιταλιστική ανάπτυξη».

Αυτό, σημείωσε, «υπηρετεί και το νομοσχέδιο για τις αλλαγές του πτωχευτικού κώδικα. Έρχεται να αρπάξει ότι έχει απομείνει. Κινητή και ακίνητη περιουσία, σπίτια, γη, μηχανήματα και άλλα, από όσους βρέθηκαν – εξαιτίας της ανατροπής, που επέφερε στη ζωή τους η πολιτική όλων σας – σε αδυναμία να πληρώσουν το δάνειό τους, τα χρέη προς τη εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό που του αφήνετε, συνέχισε ο κ. Κατσώτης, είναι το ελάχιστο εισόδημα επιβίωσης των 600 ευρώ.

Όπως είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, η ΝΔ συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, η οποίος «κατάργησε την προστασία της 1ης κατοικίας, που έκανε ιδιώνυμο τον αγώνα αποτροπής πλειστηριασμών και τώρα, (οι της ΝΔ) αρπάζετε ότι έχει απομείνει» είπε ο κ. Κατσώτης ο οποίος τόνισε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει την κυβερνητική πολιτική εν συνόλω και όχι μόνο την οικονομική πολιτική.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

ΣΥΡΙΖΑ: Εμμονή της ΝΔ στην αδιέξοδη οικονομική πολιτική

«Εμμονή στην αδιέξοδη οικονομική πολιτική της ΝΔ αποκαλύπτει το...

Μενέντεζ: Στις τις 6 Μαΐου ορίστηκε η δίκη του γερουσιαστή

Η ποινική δίκη του Δημοκρατικού γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ ορίστηκε...

Στον «αέρα» η παραμονή του Γιάννη Αντετοκούνμπο στους Μπακς

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο τόνισε στο περιθώριο της media day...