Βουλή: Κοινοβουλευτική «μάχη» μεταξύ των κομμάτων για το εργασιακό νομοσχέδιο

«Διατάξεις προστασίας της εργασίας, που επιχειρεί να απαντήσει στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις», χαρακτηρίζει η κυβερνητική πλειοψηφία τα προβλεπόμενα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας. Ο βασικός κορμός του νομοσχεδίου, ωστόσο, βρίσκει απέναντί του μέτωπο αντίδρασης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Μεταρρύθμιση προς όφελος όλων, χωρίς ιδεοληψίες και αναχρονισμούς, εισάγει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, είπε ο εισηγητής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, κατά τη συζήτηση των νέων ρυθμίσεων για την εργασία, σήμερα, πρώτη ημέρα συζήτησης στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να ξεφύγουμε από στεγανά, ιδεοληψίες και πολυκαιρισμένα τσιτάτα, για να αντικρίσουμε το μέλλον με καθαρότερη ματιά. Αυτή την προοπτική εκφράζει με το νομοσχέδιο το υπουργείο Εργασίας», είπε ο βουλευτής της ΝΔ, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στα έδρανα της αντιπολίτευσης, όταν επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ για εκδικητικές απολύσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως τόνισε ο κ. Μαραβέγιας, προχώρησε το 2018 σε εκδικητικές απολύσεις στο «Κόκκινο», των εργαζομένων που αντέδρασαν σε μειώσεις των μισθών τους σε ποσοστό 20%, το δε ΚΚΕ έκανε τα ίδια στον «902», το 2010. «Αλλά είναι αυτά τα δύο «εργατοπατερικά κόμματα» που σήμερα κατηγορούν την κυβέρνηση για αντεργατική πολιτική, χωρίς τεκμηρίωση και με χαρακτηρισμούς που δεν αφορούν την κοινωνία», είπε ο βουλευτής της ΝΔ.

Έχει φτάσει η ώρα να συντονιστούμε με τις αλλαγές που φέρνει η 4η Βιομηχανική Επανάσταση, είπε ο εισηγητής της ΝΔ και προσέθεσε ότι το νομοσχέδιο συνιστά σημαντική μεταρρύθμιση που δίνει δύναμη στους εργαζόμενους. «Ενισχύει τα δικαιώματά τους. Προωθεί την ισορροπία μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Διορθώνει αδικίες του παρελθόντος. Αντιμετωπίζει τα φαινόμενα αδήλωτης εργασίας και απλήρωτων υπερωριών. Αντιμετωπίζει τα φαινόμενα βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία».

Ο εισηγητής της ΝΔ αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες «τομές» του νομοσχέδιου:

  • Τη σύσταση Επιθεώρησης Εργασίας ως ανεξάρτητης Αρχής.
  • Τη θέσπιση άδειας 14 ημερών για τους νέους πατέρες και την επιδοτούμενη από τον ΟΑΕΔ γονική άδεια και για τους δύο γονείς.
  • Τη δυνατότητα εφαρμογής του συστήματος διευθέτησης του χρόνου εργασίας ύστερα από αίτημα του εργαζόμενου.
  • Τη θέσπιση του δικαιώματος αποσύνδεσης στην τηλεργασία.
  • Την ψηφιακή κάρτα εργασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν η αδήλωτη εργασία και οι απλήρωτες υπερωρίες.
  • Την αύξηση των επιτρεπόμενων υπερωριών σύμφωνα με τα ισχύοντα στην ΕΕ.
  • Την εξίσωση της αποζημίωσης απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες με εκείνη των υπαλλήλων.

«Το οκτάωρο, όχι μόνο δεν καταργείται αλλά θα προστατεύεται ουσιαστικά, με τη νέα κάρτα εργασίας», είπε ο βουλευτής της ΝΔ και προσέθεσε ότι με το νομοσχέδιο, ο εργαζόμενος θα μπορεί να συμπυκνώσει την εργασία του σε λιγότερες ημέρες. «Αυτό προφανώς θα μπορεί να συμβεί κατόπιν αιτήματος του εργαζόμενου, διαφυλάσσοντας το απαραβίαστο μέγιστο των 5 ημερών εργασίας ή 40 ωρών την εβδομάδα», εξήγησε και προσέθεσε: «Γιατί να μην μπορεί ένας φοιτητής να διαθέσει μια ημέρα για το διάβασμά του».

Υποστήριξε, επίσης, ότι το νέο καθεστώς στις υπερωρίες εξασφαλίζει ότι αυτές θα ελέγχονται και θα πληρώνονται στο σύνολό τους. Ο εισηγητής της ΝΔ είπε ότι με το νομοσχέδιο διευρύνεται το φάσμα προστασίας από τις απολύσεις για πολλές καταχρηστικές συμπεριφορές εργοδοτών και θεσπίζονται κανόνες διαφανούς λειτουργίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων, προκειμένου οι όποιες αποφάσεις να μην λαμβάνονται από οργανώσεις-σφραγίδες.

ΣΥΡΙΖΑ: «Το νομοσχέδιο είναι καθ’ υπαγόρευση του ΣΕΒ»

«Βγάζετε από τη ναφθαλίνη το Θατσερικού τύπου μοντέλο εργασίας», κατήγγειλε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννοπούλου, η οποία τόνισε ότι οι διατάξεις που φέρνει στη Βουλή ο κ. Χατζηδάκης είναι «καθ΄υπαγόρευση του ΣΕΒ», που επιβάλλει τώρα όσα δεν μπόρεσε να επιβάλει με τα μνημόνια.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «νομοθετικό έκτρωμα» το νομοσχέδιο, που «εισπράττει την αντίδραση των εργαζομένων του ελληνικού λαού».

Η κυβέρνηση κήρυξε τον πόλεμο στους εργαζόμενους, σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης, μείωσης των εισοδημάτων, επισφάλειας και ανεργίας, είπε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «έχει κηρύξει πόλεμο διαρκείας στους εργαζόμενους, από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησής της», καθώς και ότι αξιοποίησε την κρίση της πανδημίας ως «χρυσή ευκαιρία» για την απορρύθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων.

«Διαλύετε 100 χρόνια διατάξεων, που κατοχυρώθηκαν με αίμα, θυσίες και ιδρώτες», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο Χατζηδάκη «είναι το βασικό όχημα για να καταστεί η Ελλάδα ειδική οικονομική ζώνη μέσα στην Ευρώπη».

«Το νομοσχέδιο πλήττει την κοινωνική πλειοψηφία και όλους τους εργαζόμενους. Πλήττει τους ανέργους, καθώς ενθαρρύνει την υπερεκμετάλλευση, με μείωση αποδοχών των εργαζομένων και αποτρέπει τις προσλήψεις. Πλήττει κατεξοχήν τη νέα γενιά, που την καταδικάζει σε ένα μέλλον φθηνής, ελαστικής εργασίας και εργασιακής επισφάλειας χωρίς δικαιώματα. Καταργεί το οκτάωρο και μειώνει τους μισθούς, επιβάλλει τη δεκάωρη εργασία με μείωση αποδοχών, το σπαστό ωράριο στη μερική απασχόληση και τον διπλασιασμό των φθηνών υπερωριών. Καταλύει τις συλλογικές συμβάσεις και οδηγεί σε ανεξέλεγκτες απολύσεις. Πραγματοποιεί μία επίθεση χωρίς προηγούμενο στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και στο δικαίωμα της απεργίας», είπε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΙΝΑΛ: «Η πολιτική σας είναι όμοια με αυτήν της «αλήστου μνήμης» Θάτσερ»

Ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης, επΕσήμανε ότι η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο μηνιαίο εργατικό κόστος στην Ευρώπη, αν και ο Έλληνας εργαζόμενος εργάζεται περισσότερο με την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας.

Ο κ. Μουλκιώτης δεν αρνήθηκε ότι απαιτούνται αλλαγές ενόψει της νέας πραγματικότητας, αλλά δεν είναι αυτές που φέρνει αυτή η κυβέρνηση, όπως είπε, «σαρώνοντας» δικαιώματα όπως το οκτάωρο, οι υπερωρίες, με «αποθέωση του απεργοσπαστισμού και των ελεύθερων απολύσεων».

«Η λογική σας είναι ότι για όλα φταίνε οι συνδικαλιστές και αυτό είναι μια πολύ κακή εξέλιξη, στην παρούσα συγκυρία», είπε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής και προειδοποίησε ότι «υπάρχει ένα ύπουλο σχέδιο, για να ξαναγράψει η ΝΔ το εργατικό δίκαιο», μέσα από την «ατομική διευθέτηση εργασίας».

Κατήγγειλε επίσης ότι ισοπεδώνονται δικαιώματα όπως το δικαίωμα στην απεργία, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και, την ίδια ώρα, επεκτείνονται οι ατομικές συμβάσεις εργασίας, «με μια πολιτική, όμοια με την πολιτική της «αλήστου μνήμης» Θάτσερ». Χιλιάδες εργαζόμενοι θα υποχρεωθούν σε πρόσθετη και πιθανότατα απλήρωτη εργασία, προέβλεψε ο Γιώργος Μουλκιώτης και προσέθεσε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «Είστε μια εικόνα υποτέλειας εντολοδόχων. Δυστυχώς, η εργασία βρίσκεται στο στόχαστρο με το παρόν νομοσχέδιο. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο, παρά να καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο».

ΚΚΕ: «Το νομοσχέδιο γυρίζει στις συνθήκες εργασίας του 19ου αιώνα»

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, κατήγγειλε ότι αυτό το νομοσχέδιο «οδοστρωτήρας όσων δικαιωμάτων έχουν απομείνει», «είναι το πρώτο προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης».

«Είναι ένα νομοσχέδιο, που γυρίζει στις συνθήκες ζωής και εργασίας του 19ου αιώνα. Είναι ένα νομοσχέδιο, που βάζει μπουρλότο στη ζωή εκατομμυρίων εργαζομένων», είπε ο κ. Κατσώτης, που αποκάλεσε «Χατζηθάφτη» τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, για τον οποίο ανέφερε ότι σε κάθε άρθρο του νομοσχεδίου αποτυπώνεται το μίσος του για τον κόσμο της εργασίας.

«Είστε η γνήσια φωνή των επιχειρηματικών ομίλων, από κοινού στέκεστε απέναντι στο ΚΚΕ, γιατί δεν μπορείτε να το βάλετε στο χέρι και γιατί το ΚΚΕ δεν συμβιβάζεται με το βάρβαρο και σάπιο σύστημα που υπηρετείτε», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο ανατρέπει τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, το 8ωρο, και καθιερώνει το 10ωρο χωρίς υπερωριακή αμοιβή, αλλά με ατομική σύμβαση αυξάνει τις υπερωρίες και τις κάνει πιο φθηνές, γενικεύει την εργασία τις Κυριακές, καταργεί κάθε προστασία για τις απολύσεις.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ είπε, επίσης, ότι το νομοσχέδιο «ενσωματώνει κάθε απαίτηση των εργοδοτών για χτύπημα των συνδικάτων, ενισχύει την κρατική και εργοδοτική παρέμβαση στα συνδικάτα, καταργεί συνδικαλιστικές ελευθερίες και ποινικοποιεί τον αγώνα για διεκδίκηση καλύτερων όρων αμοιβής και εργασίας, προστατεύει την απεργοσπασία και καταργεί-ποινικοποιεί την περιφρούρηση της απεργίας».

Ελληνική Λύση: «Εκθέτει τους εργαζόμενους στις ορέξεις των εργοδοτών»

«Το νομοσχέδιο εκθέτει τους εργαζόμενους στις ορέξεις των εργοδοτών», κατήγγειλε η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης, Μαρία Αθανασίου, που προειδοποίησε ότι οι παγίδες σε βάρος των εργαζομένων είναι πολλές, καθώς ανοίγει ο δρόμος για μαζικές απολύσεις και οδηγείται σε μείωση το εισόδημα των εργαζομένων.

Κατήγγειλε ότι εισάγονται ευελιξίες δήθεν υπέρ του εργαζομένων, αλλά στην πραγματικότητα εισάγονται νέες διατάξεις απορρύθμισης.

«Το νομοσχέδιο θα δημιουργήσει πλειάδα αρνητικών και δυσμενών συνεπειών στην καθημερινότητα των εργαζομένων», είπε η Μαρία Αθανασίου, και για την πενθήμερη εργασία, και για το ωράριο εργασίας, και για την αποζημίωση των υπερωριών.

Η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης δήλωσε την αντίθεση του κόμματός της με τη λειτουργία άλλης μία «ανεξάρτητης Αρχής», σε αντικατάσταση της Επιθεώρησης Εργασίας.

ΜέΡΑ25: «Τερατούργημα σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων»

«Είναι ζωτικής σημασίας να μην γίνει νόμος του κράτους αυτό το τερατούργημα σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει», είπε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη, η οποία προειδοποίησε ότι θα επιδεινωθεί η ζωή χιλιάδων εργαζομένων.

Η βουλευτής του ΜέΡΑ25 κάλεσε τους «πρόθυμους» βουλευτές που θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο, να αναλογιστούν ότι την επαύριο της ψήφισής του ο λαός θα εξακολουθήσει να έχει τα εκλογικά του δικαιώματα.

«Ο κ. Χατζηδάκης έχει τόση σχέση με την πραγματικότητα στην εργασία, όση σχέση έχει και ένας αναγνώστης για ένα μακρινό προορισμό μέσα από ένα μυθιστόρημα που διαβάζει», είπε η Μαρία Απατζίδη και προσέθεσε ότι «ο κ. Χατζηδάκης έχει ήδη δώσει τα μνημονιακά του διαπιστευτήρια και σήμερα φέρνει νομοσχέδιο που εξυπηρετεί την παρασιτική ολιγαρχία και βάζει τη νεολαία στο θυσιαστήριο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ – LIVE η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη

Αυτήν την ώρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης απευθύνεται...

SAG: Μεγάλος νικητής το «Oppenheimer» με τρία βραβεία

Η ταινία «Oppenheimer» κέρδισε την κορυφαία διάκριση στην 30ή...

Μητσοτάκης: Δεν θα σταματήσουμε να συζητάμε με τους αγρότες

Στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανασκόπησή του προχώρησε και σήμερα 26/2...

Κίνα: Πέθανε ο Ζονγκ Κινγκού-Ποιος ήταν ο μεγιστάνας των αναψυκτικών

Ο Ζονγκ Κινγκού (Zong Qinghou), ο αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος που...

«One Day»: Έρωτας, προνόμιο και ταξικό χάσμα

Η μεταφορά του μυθιστορήματος του David Nicholls «One Day» στην...