Βουλή: Επίκαιρη ερώτηση για τη μη θεσμοθέτηση της στρατιωτικής δικαιοσύνης

Ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργός Εθνικής Αμυνας, για την «αδικαιολόγητη επί 2.5 χρόνια κωλυσιεργία της κυβέρνησης, να θεσμοθετήσει το νέο πλαίσιο λειτουργίας της στρατιωτικής δικαιοσύνης, όπως καθιερώθηκε μετά την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση το Νοέμβριο του 2019».

Όπως αναφέρει, «σύμφωνα με το νέο άρθρο 96 παρ 5 του Συντάγματος, τα στρατιωτικά δικαστήρια συγκροτούνται κατά πλειοψηφία από μέλη του δικαστικού σώματος των ενόπλων δυνάμεων, που περιβάλλονται με τις εγγυήσεις λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των λοιπών τακτικών δικαστικών λειτουργών κατά το άρθρο 87 παράγραφος 1 του Συντάγματος και εξομοιώνονται ως προς όλα με τους τακτικούς δικαστές. Ο αναθεωρητικός νομοθέτης ανέθεσε στον κοινό νομοθέτη τη ρύθμιση των ζητημάτων των σχετικών με την εφαρμογή των διατάξεων της εν λόγω παραγράφου και του χρόνου έναρξης της ισχύος τους».

Και συνεχίζει:   «Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, δεν έχει φέρει ακόμη στη Βουλή τον σχετικό εφαρμοστικό νόμο του Συντάγματος. Ο υπουργός Δικαιοσύνης μας παραπέμπει στον κατεξοχήν αρμόδιο υπουργό Εθνικής Αμυνας, ο οποίος  στις αλλεπάλληλες μέχρι τώρα ερωτήσεις που καταθέσαμε στη Βουλή, δεν έχει απαντήσει».

Και καταλήγει:  «Είναι προφανές ότι οι αλλεπάλληλες παλινωδίες του και η απροθυμία του να προβεί στην έκδοση του εκτελεστικού νόμου οδηγούν στην αμφισβήτηση του θεσμικού ρόλου των στρατιωτικών δικαστών και στην πλήρη απαξίωση του έργου τους. Γι αυτό και ερωτάται πλέον ευθέως αν θα προχωρήσει σε άμεση ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου του Συντάγματος για την ρύθμιση των ανωτέρω ζητημάτων, των οποίων η αντιμετώπιση έχει ήδη καθυστερήσει υπερβολικά, με αποτέλεσμα την απαξίωση του Δικαστικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και την ευθεία παραβίαση του Συντάγματος και του ευρωπαϊκού δικαίου».

Επισυνάνπτεται η απόφαση

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Αμστερνταμ: Η χιονόπτωση καθήλωσε τα αεροπλάνα – 10άδες ακυρώσεις

Δεκάδες πτήσεις προς και από το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ,...

ΣΥΡΙΖΑ: Αποχώρησε και ο Νίκος Μπελαβίλας – «Δεν πάει άλλο»

Εξακολουθεί το κύμα αποχωρήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τελευταία αποχώρηση...

Εντάσσεται στους «11» ο Δημήτρης Παπαδημούλης

Τους 11 βουλευτές, που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και σχημάτισαν Κοινοβουλευτική...