Βουλή : Έντονη κόντρα Βαρουφάκη – Γεωργιάδη, με αλληλοεπιθέσεις

Βαρουφάκης: «Είστε η προσωποποίηση του ορισμού των κυνικών».

Γεωργιάδης: «Λέτε ουρανομήκεις ανοησίες».

Βαρουφάκης: «Είστε εκπρόσωποι κρατικοδίαιτων πλιατσικολόγων».

Γεωργιάδης: «Το να έρχεται σ’ αυτή τη Βουλή ο Γιάνης με ένα ν και να κατηγορεί την κυβέρνηση της ΝΔ για ζημιά στο τραπεζικό σύστημα, κινδυνεύετε κύριε Βαρουφάκη να πέσουν τα τζάμια από πάνω να σας πλακώσουν».

Βαρουφάκης: «Τραγωδία ενός νεοφιλελεύθερου Πρωθυπουργού που σας έχει στην κυβέρνησή του».

Γεωργιάδης: «Ο κ. Τσίπρας το έχει μετανιώσει πικρά που σας έδωσε αυτή τη θέση» (σ.σ. του υπουργού Οικονομικών το 2015).

Σφοδρή σύγκρουση σημειώθηκε σήμερα στη Βουλή ανάμεσα στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνη Γεωργιάδη, και τον γενικό γραμματέα του ΜέΡΑ 25 Γιάνη Βαρουφάκη, με αφορμή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τα κολέγια και «τη νεοφιλελεύθερη ΝΔ».

Όλα ξεκίνησαν από τα όσα είπε στην τοποθέτησή του ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος διαφώνησε με το νομοσχέδιο για το πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων και κατήγγειλε την κυβέρνηση λέγοντας ότι χτίζει «το μεγάλο πλιάτσικο».

«Την αξιολόγηση, την επικαλείστε για να ασελγήσετε πάνω της», «χτίζετε ένα κράτος τρομοκράτη και αρπακτικού» με τις δημόσιες συμβάσεις, «πρόκειται για το μεγάλο πλιάτσικο που ξεκίνησε το 2010, αλλά σήμερα, με τον κ. Μητσοτάκη, σπάει όλα τα κοντέρ»! Αυτές είναι μόνον ορισμένες από τις κατηγορίες που απηύθυνε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 κατά της κυβέρνησης.

Μάλιστα, παρομοίασε τις συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα με «συμμορίες διαπλοκής ιδιωτικού τομέα», που δημιουργούν επί της ουσίας, όπως είπε, «ένα προπέτασμα καπνού, πίσω από το οποίο θα κρύβεται η διαφθορά».

«Είστε η προσωποποίηση του ορισμού των κυνικών», προσέθεσε. Αναφερόμενος στο ΤΧΣ, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι: «Ήταν ένα ταμείο που στήθηκε για να έρθουν τα χρήματα δανεικά από την τρόικα να διασώσουν τις τράπεζες. Να πάνε ως κεφαλαιακή ενίσχυση, που δανείζεται ο πτωχευμένος Έλληνας φορολογούμενος για να δοθεί στους τραπεζίτες. Το ΤΧΣ χτίστηκε, όχι για να πάρει ρίσκα εκ μέρους του Δημοσίου, αλλά για να ζημιώσει το Δημόσιο και εκείνα τα 41 δισ. που δανείστηκαν ο κ. Σαμαράς, ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Στουρνάρας να πάνε κατευθείαν στις τράπεζες, που από κάτω ήταν σαν σουρωτήρι, οι τρύπες του οποίου ήταν τα κόκκινα δάνεια».

Στόχος του ΤΧΣ, τόνισε, ήταν «να ζημιωθούν το δημόσιο και ο φορολογούμενος υπέρ των τραπεζιτών και γι’ αυτό μέσα στο δεύτερο μνημόνιο του 2021 εισήγατε την ασυλία »ΤΧΣ, ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης, λέγοντας πως τώρα «η κυβέρνηση έρχεται να προσθέσει σε αυτή την ασυλία το ακαταδίωκτο». Και υπενθύμισε ότι από τον Δεκέμβριο έχει ζητήσει να γίνει εξεταστική για τα μνημόνια. «Από το 2015, εσείς και ο πρωθυπουργός σας, με απειλείτε με εξεταστική επιτροπή και σας είχα πει ότι δεν θα το κάνετε γιατί ξέρετε ποιοι είναι οι ένοχοι, είσαστε εσείς που ξεπουλήσατε τη δημόσια και ιδιωτική περιουσία, τις τράπεζες, την Ελλάδα στους ξένους δανειστές υπέρ μιας ντόπιας ολιγαρχίας που κινεί τα βήματά σας», κατέληξε.

Και η Θάτσερ είχε την τιμητική της

Απευθυνόμενος στη ΝΔ, ο κ. Βαρουφάκης είπε χαρακτηριστικά: «Πόσο θα ήθελα να ήσασταν πραγματικά νεοφιλελεύθεροι. Να κάνουμε μια αντιπαράθεση σαν σοβαροί άνθρωποι. Είστε το ίδιο νεοφιλελεύθεροι, όσο το ΠΑΣΟΚ είναι σοσιαλιστικό και ο ΣΥΡΙΖΑ ριζοσπαστική αριστερά. Καθόλου, με άλλα λόγια! Ένας νεοφιλελεύθερος κ. Γεωργιάδη είναι από το DNA του αντίθετος στο δημόσιο δανεισμό, στο να φορτώνεται χρέη ο φορολογούμενος και το κράτος, υπέρ των συμφερόντων. Αυτός είναι ο νεοφιλελεύθερος. Και είναι εναντίον της προσοδοφορίας και υπέρ της κερδοφορίας. Αυτός είναι ο νεοφιλελεύθερος, αυτά έμαθα εγώ από τη Θάτσερ».

Για τον Κουφοντίνα

«Θέλετε νεκρό απεργό πείνας, γιατί επιδιώκετε μολότοφ στους δρόμους και αυτό επειδή ονειρεύεστε σύρραξη κοινωνική και αβάσταχτες κοκορομαχίες στα κανάλια», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης. Και ξεκαθάρισε: «εμάς, η βία μας αηδιάζει, αλλά ξέρουμε από πού προέρχεται. Από εσάς. Από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μόνη σας αγωνία να μην μάθουν οι συντηρητικοί πολίτες εκεί έξω την εκτροπή από τη νομιμότητα που νομοθετείτε εδώ μέσα. Πασχίζετε να διαιρέσετε τον λαό μεταξύ εχθρών και υποστηρικτών του Κουφοντίνα».

Γεωργιάδης: «Λέτε ουρανομήκεις ανοησίες»

Με τον ορισμό του νεοφιλελεύθερου και κατά πόσον δικαιούται η ΝΔ να της αποδίδεται ο όρος, ξεκίνησε την ομιλία του, αμέσως μετά, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, για να απαντήσει στα όσα είπε ο Γ. Βαρουφάκης: «Πρώτον, είπατε ότι δεν είμαστε νεοφιλελεύθεροι. Αγαπητέ κύριε Βαρουφάκη, τα τελευταία χρόνια έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να απαντούμε σε αιτιάσεις της αντιπολιτεύσεως – ότι δήθεν είμαστε νεοφιλελεύθεροι – ότι δεν είμαστε νεοφιλελεύθεροι. Άρα, δεν κάνετε τίποτα άλλο, παρά να επιβεβαιώσετε αυτό που λέει η ΝΔ από την πρώτη μέρα. Ρωτήστε τον κ. Τσίπρα σε πόσες ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, μας λέει νεοφιλελεύθερους. Κύριε Τσίπρα, ο πρώην συνεταίρος σας, μας είπε ότι δεν είμαστε νεοφιλελεύθεροι. Τον ευχαριστούμε».

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Γεωργιάδης, απευθυνόμενος προσωπικά στον Γιάνη Βαρουφάκη, του είπε: «Λέτε πολλές ουρανομήκεις ανοησίες»! Και συνέχισε: «Μπορεί να έχουμε πολλές διαφορές, πολιτικές, πολιτισμικές, ιδεολογικές, τα πάντα, αλλά περίπου καταλαβαίνετε πώς είναι το ευρωπαϊκό πλαίσιο των πανεπιστημίων και των κολεγίων. Γιατί είπατε ότι η κυρία Κεραμέως που εξίσωσε τα πανεπιστήμια με τα κολέγια θα προσλάβει κάποιους να ελέγχουν τα κολέγια και διάφορες άλλες, θα μου επιτρέψετε, «ουρανομήκεις ανοησίες», που μόνο ο Γιάνης με ένα ν θα μπορούσε να πει σ’ αυτήν την αίθουσα».

Ο υπουργός Ανάπτυξης έκλεισε την τοποθέτησή του με το ΤΧΣ και απευθυνόμενος ξανά στον κ. Βαρουφάκη, ανέφερε ότι ασυλία στα μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας «είχε δώσει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και είναι από τις βασικές αιτιάσεις των θεσμών και αυτό φαντάζομαι το γνωρίζετε. Οφείλω να σας πω», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης, «ότι το να έρχεται σ’ αυτή τη Βουλή ο Γιάνης με ένα ν και να κατηγορεί την κυβέρνηση της ΝΔ για ζημιά στο τραπεζικό σύστημα, κινδυνεύετε κύριε Βαρουφάκη να πέσουν τα τζάμια από πάνω να σας πλακώσουν».

«Παραλάβατε από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά μετοχές του ΤΧΣ του Ελληνικού Δημοσίου αξίας 35 δισ. ευρώ», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης και κατέληξε: «Μετά την περίφημη φράση σας «darling I closed the banks», αναγκάσατε την επόμενη κυβέρνηση, μετά τις εκλογές, με εντολή του κ. Τσίπρα, να πουλήσει τις μετοχές αυτές για 4 δισ. ευρώ. Καταστρέψατε 30 δισ. ευρώ περιουσία του ελληνικού λαού με μία κίνηση κι έχετε το θράσος να έρχεστε στη Βουλή και να κάνετε σ’ εμάς μαθήματα; Ήσασταν το μεγαλύτερο πολιτικό λάθος του Αλέξη Τσίπρα».

Βαρουφάκης: «Είστε η προσωπική τραγωδία του κ. Μητσοτάκη»

Ακολούθως, πήρε το λόγο ξανά ο Γιάνης Βαρουφάκης, επιστρέφοντας στα περί νεοφιλελευθερισμού: «Αγαπητέ κ. Γεωργιάδη, νιώθω άσχημα, γιατί όταν μου απαντάτε εσείς στο θέμα τού αν η ΝΔ είναι νεοφιλελεύθερη, προφανώς πρέπει να σκύψω το κεφάλι και να πω ότι έχετε δίκιο. Εσάς προσωπικά, ποτέ δεν σας κατηγόρησα για νεοφιλελευθερισμό. Από αλλού κρατάει η σκούφια σας. Το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης, σας έχει στην κυβέρνησή του, είναι μια προσωπική του τραγωδία. Είναι η προσωπική τραγωδία ενός νεοφιλελεύθερου πρωθυπουργού, που έχει έναν άνθρωπο σαν κι εσάς στην κυβέρνησή του. Τι να κάνουμε; Δική του τραγωδία είναι, εγώ τον συμπονώ γι’ αυτό»…

Ο κ. Βαρουφάκης, μάλιστα, απευθυνόμενος προσωπικά στον υπουργό Ανάπτυξης, τον κάλεσε να θυμηθεί έναν… άλλο του εαυτό: «Κύριε Γεωργιάδη, θέλω να θυμηθείτε έναν άλλον Άδωνι Γεωργιάδη. Α δεν ήταν άλλος, ο ίδιος ήσασταν, που τον Γενάρη και τον Φλεβάρη του 2015 βγαίνατε και ζητούσατε, προκαλούσατε τους Έλληνες πολίτες να βγάλουν τα χρήματά τους από τις ελληνικές τράπεζες. Θυμάστε ότι πριν από αυτό, ήσασταν κομμάτι μιας κυβέρνησης η οποία είχε δώσει 41 δισ. ευρώ στις τράπεζες και μου είπατε ότι οι μετοχές του ΤΧΣ ήταν 35 δισ. ευρώ».

«Ήδη, παραδεχθήκατε», συνέχισε, «ότι είχατε 41 και είχατε πέσει στα 35. Και δεν είχατε πέσει στα 35, αλλά στο 0. Γιατί αυτά τα 35 δεν υπήρχαν. Ο μόνος τρόπος να μάθεις ποια είναι η τιμή μιας μετοχής, όταν ιδίως έχεις πολλές, είναι να πας να τις πουλήσεις». Για να καταλήξει: «Ήδη, οι τράπεζες είχαν απαξιωθεί τον Ιούνιο του 2014, τότε που ο κ. Σόιμπλε αποφάσισε να απολύσει τον κ. Σαμαρά κι εσάς»!

Η… «μετάνοια του Αλέξη Τσίπρα»

«Ήρθατε στην εξουσία και εσείς προσωπικά είπατε ότι δεν θα πληρώσετε το ΔΝΤ και τι έγινε; Έφυγαν, μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου 2015, 47 δισεκατομμύρια από τις ελληνικές τράπεζες», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης και προσέθεσε: «Έγινε ακριβώς αυτό που είχα προβλέψει τον Σεπτέμβριο του 2014. Οπότε η δήλωσή μου εκείνη τότε ήταν εξαιρετικά ακριβής. Οπότε το bank run δεν έγινε από τη δήλωσή μου, αλλά από την ανικανότητά σας να κυβερνήσετε, προσωπικά εσάς του κ. Βαρουφάκη και του κ. Τσίπρα, που δυστυχώς σας άφηνε ανεξέλεγκτο».

Ο υπουργός Ανάπτυξης, μάλιστα, αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα και την πρώτη κυβέρνηση που σχημάτισε τον Ιανουάριο του 2015, τοποθετώντας τον Γιάνη Βαρουφάκη στη θέση του υπουργού Οικονομικών, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το έχει μετανιώσει πικρά που σας έδωσε αυτή τη θέση».

Η πρωτότυπη στιχομυθία των δύο πολιτικών ανδρών έκλεισε με την ατάκα Βαρουφάκη ως εξής: «Κύριε Γεωργιάδη, ισχύει ότι τον ακροδεξιό όσο και να τον πλένεις, χαλάς σαπούνια και σαμπουάν»…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

AfD: Δέκα χρόνια χρόνια ρατσιστικής ιδεολογίας

Στην πόλη Κενινγκστάιν έξω από την Φρανκφούρτη το κόμμα...

Madonna: Με νέο «πρόσωπο» στα βραβεία Grammy

Με νέο «πρόσωπο» εμφανίστηκε η Μαντόνα στην 65η απονομή...

Τουρκία: Το εφιαλτικό ένα λεπτό του σεισμού μέσα από σοκαριστικά βίντεο

Σοκαριστικά βίντεο από τον σεισμό διάρκειας ενός ολόκληρου λεπτού...

Σεισμός Τουρκία: Κτίριο καταρρέει σε ζωντανή μετάδοση

Δραματικές σκηνές ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από ένα...