Βουλή: Ενταση με Φλωρίδη-Ηλιόπουλο – «Είστε πιο δεξιοί κι από τους δεξιούς»

«Κόκκινο» άγγιξε νωρίτερα στη Βουλή η αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Αριστεράς Νάσο Ηλιόπουλο, με αιχμή τις κομματικές καταβολές αμφότερων.

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Φλωρίδη και στις αναφορές του προέδρου της «ΝΙΚΗΣ», Δημήτρη Νατσιού καθώς και του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Φλωρίδης σε Ηλιόπουλο: «Είστε πιο δεξιός και από τον Βελόπουλο και από τη Νίκη και από όλους»

«Η διαφορά μας είναι πως εγώ όταν διαφώνησα με το κόμμα μου, παραιτήθηκα και παρέδωσα την έδρα. Εσείς, στο όνομα ποιας ηθικής δεν γνωρίζω, με άλλο κόμμα εκλεγήκατε και πήρατε τις έδρες σας και κάνατε νέο κόμμα» είπε υπουργός Δικαιοσύνης, απευθυνόμενος στα έδρανα της Νέας Αριστεράς.

Είχε προηγηθεί στο βήμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς Νάσος Ηλιόπουλος που «συνεχάρη» τον υπουργό Δικαιοσύνης ότι έχει καταφέρει να είναι «πιο δεξιός και από τον Βελόπουλο και από τη Νίκη και από όλους» γιατί «έχει αλλεργία στην επιστημονική γνώση και στα επιστημονικά στοιχεία» και αυτό ενώ «βασικό γνώρισμα της άκρας δεξιάς είναι ότι δεν αντέχει την επιστημονική γνώση».

Ο κ. Ηλιόπουλος κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι «είναι η πιο βαθιά θεσμική δύναμη ανομίας που έχει περάσει στην Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία και που κάνει τα πάντα για τη συγκάλυψη», αναφερόμενος στην υπόθεση των υποκλοπών αλλά και στον ρόλο της συμπολίτευσης για να μην κληθούν κρίσιμοι μάρτυρες για τα Τέμπη.

«Ονομάζεστε Νέα Αριστερά και νομίζετε ότι έχουμε ξεχάσει πως ήσασταν στον ΣΥΡΙΖΑ και κυβερνήσατε. Η μεγαλύτερη θεσμική εκτροπή που αντιμετώπισε η χώρα στα χρόνια της μεταπολίτευσης ήταν η σκευωρία που στήσατε για να οδηγήσετε στη φυλακή πρώην πρωθυπουργούς, πρώην υπουργούς. Θυμίζω τον κ. Σαμαρά, τον κ. Πικραμμένο, τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και άλλους υπουργούς. Αυτή, με τη βούλα της δικαιοσύνης μπήκε στο αρχείο γιατί αποδείχθηκε ότι είχατε στήσει μια σκευωρία με ψευδομάρτυρες απλώς και μόνο για να εκδικηθείτε πολιτικούς σας αντιπάλους που δεν μπορούσατε να τους αντιμετωπίσετε στα μαρμαρένια αλώνια» απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης.

Παράλληλα, συνέστησε στον κ. Ηλιόπουλο να αποφεύγει τις προσωπικές αντιπαραθέσεις αλλά, μια και ο κ. Ηλιόπουλος «έβαλε ταμπέλα στον πολιτικό του αντίπαλο», ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε: «Μας λέτε πιο δεξιούς από τους δεξιούς. Όμως αυτές τις μέρες παρακολουθώ ότι η επιχειρηματολογία σας, η αντίθεσή σας στο νομοσχέδιο, η φρασεολογία σας, ταυτίζεται απολύτως με τη φρασεολογία του κόμματος των Σπαρτιατών, του κόμματος του κ. Βελόπουλου και του κόμματος της Νίκης. Λένε ό,τι ακριβώς λέτε κι εσείς».

Ο Γιώργος Φλωρίδης είπε επίσης στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Αριστεράς: «Θέλω να σας πω και το εξής: Ξέρετε ποια είναι η διαφορά, στο πολιτικό επίπεδο, ενός «δεξιού από τους πιο δεξιούς» με έναν αριστερό; «Ο πιο δεξιός από τους δεξιούς», όπως εγώ (σ.σ. απαντώντας στον χαρακτηρισμό που του απέδωσε ο κ. Ηλιόπουλος), όταν διαφώνησε με το πολιτικό του κόμμα για σημαντικό ζήτημα παρέδωσε τη βουλευτική του έδρα στο κόμμα στο οποίο και ανήκε. Γιατί η έδρα του ανήκε στο κόμμα του. Εσείς οι αριστεροί, ενώ εκλεγήκατε παρέα με τον κ. Ξανθόπουλο του ΣΥΡΙΖΑ, πήρατε τις βουλευτικές σας έδρες και κάνατε άλλο κόμμα. Έχετε εκλεγεί με άλλο κόμμα, από άλλο εκλογικό σώμα, και στο όνομα ποιας ηθικής, άραγε της Αριστεράς, πήρατε τις βουλευτικές έδρες από το κόμμα που εκλεγήκατε, δεν τις παραδώσατε στο κόμμα σας και κάνατε άλλο κόμμα. Και μας πουλάτε εδώ πνεύμα και ηθική. Αυτά».

«Η ηθική σας είναι να ξεπλύνετε τους ένοχους από τα Τέμπη. Η ηθική μας είναι η δικαιοσύνη και γι’ αυτό και στην ηθική θα μας χωρίζει πάντα μια άβυσσος. Καλή τύχη κύριε Φλωρίδη» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς.

Στην αντιπαράθεση παρενέβη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας. «Αν αυτά τα λέγατε σε τηλεοπτική εκπομπή θα σας είχαμε στείλει εξώδικο. Σας απαγορεύουμε να μας αποκαλείτε ακροδεξιούς. Η Ελληνική Λύση είναι η μεγάλη δημοκρατική πατριωτική παράταξη. Αν εμείς είμαστε δεξιοί, εσείς είστε κεντροαριστεροί. Η κανονική δεξιά είμαστε εμείς» είπε ο κ. Χήτας, και απευθύνθηκε στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Αριστεράς συστήνοντας του: «Ασχοληθείτε με αυτό που πάτε να φτιάξετε, με το κόμμα σας, και αφήστε μας εμάς να κάνουμε τη δουλειά μας, να υπηρετούμε τους Έλληνες πολίτες. Σε μας κάνετε αντιπολίτευση; Είστε με τα καλά σας;».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης απευθύνθηκε όμως και στον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη, λέγοντας: «Αυτοί με τους οποίους και καλά μαλώνετε σήμερα εδώ, είναι εκείνοι που πριν τρεις μέρες, χέρι-χέρι, παντρέψατε τον Μήτσο με τον Τάκη! Μαζί περάσατε το νομοσχέδιο για τους ΛΟΑΤΚΙ, μαζί περάσατε το νομοσχέδιο, για τους λαθρομετανάστες! Και τώρα κάνετε πως μαλώνετε;»

Φλωρίδης σε Δ. Νατσιό: Υποκρισία και δικολαβίστικα τερτίπια η άρνησή σας

Σε υψηλούς τόνους και με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, να αντιδρά και να απαντά πολύ συχνά, στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης ότι η ιδεολογική της προσέγγιση είναι ο ποινικός λαϊκισμός, συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου για το νέο ποινικό κώδικα.

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Φλωρίδη στις αναφορές του προέδρου της «ΝΙΚΗΣ», Δημήτρη Νατσιού ότι «τα ανήλικα παιδιά θα είναι τα πιο αθώα θύματα των ποινικών κωδίκων» και ότι πρόκειται για ένα «νομοσχέδιο παιδομάζωμα», καταλογίζοντάς του υποκρισία και δικολαβίστικα τερτίπια.

«Με διάφορα δικολαβίστικα τερτίπια, αρνείστε να ψηφίσετε τάχα ότι συμπαρασταστέκεστε, ένα πλέγμα προστασίας για την αντιμετώπιση της ανομίας.

Πείτε στους γιατρούς, που μάχονται στα νοσοκομεία και τους βρίζουν και τους χτυπάνε, γιατί δεν ψηφίζετε τις διατάξεις που τους προστατεύουν, τους δασκάλους, τους καθηγητές που τους βιαιοπραγούν απρόκλητα κάποιοι. Εμείς καθιερώνουμε ειδικά αδικήματα για αυτά. Γιατί δεν τα ψηφίζετε αυτά και επικαλείστε διάφορα δικολαβίστικα τερτίπια;

Δεν εμπιστεύεστε δικαστές που έχουν 30 χρόνια υπηρεσία να δικάσουν, εφέτες και προέδρους εφετών; Προς τι η αντίθεσή σας. Σε ποιο λαό απευθύνεστε; Σε ποιες οικογένειες; Σε ποια νέα παιδιά; Σε ποια θύματα ενδοοικογενειακής βίας;», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης και συμπλήρωσε:

«Εδώ υπάρχει ένα πλέγμα διατάξεων που τους προστατεύει, Και σεις αρνείστε όλα αυτά, αρνείστε να συνομιλήσετε με την κοινωνία, που αυτή τη στιγμή δεν ζει σε μια καλή κατάσταση όσον αφορά τα ζητήματα της ασφάλειας. Αισθάνεται ανασφαλής και έχει ένα αίσθημα ατιμωρησίας. Και με δικολαβίστικες προσεγγίσεις θέλετε να μας πείτε ότι όλο αυτό το πλέγμα το οποίο φέρνει η κυβέρνηση εσείς δεν το ψηφίζετε στο όνομα της κοινωνίας αλλά η κοινωνία είναι εκεί και σας περιμένει.

Και ακριβώς αυτά τα νομοσχέδια είναι που αναδεικνύουν την υποκρισία σας. Λόγια, λόγια, λόγια και όταν έρχεται η στιγμή που πραγματικά η ελληνική κοινωνία βλέπει την κυβέρνηση να νομοθετεί υπέρ των δικών της αναγκών και υπέρ των δικών της συμφερόντων, λέτε όχι. Κατά τα λοιπά, στις παρελάσεις είστε πρώτοι, αλλά για πείτε στους γιατρούς, στους διασώστες του ΕΚΑΒ, στους καθηγητές,  στα θύματα της ενδοοικογενειακής, στις οικογένειες που βλέπουν τα σπίτια τους αδειανά από τους κλέφτες -και αυτά είναι λαϊκά σπίτια δεν είναι των πλουσίων-  γιατί δεν θέλετε να υπάρξει ένα πλέγμα προστασίας για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί αυτή η ανομία;».

«Αυτό το νομοθέτημα της κυβέρνησης ήταν μια ευκαιρία να αποδειχτεί ότι είστε υποκριτές και τίποτα παραπάνω», κατέληξε ο κ. Φλωρίδης.

«Όλος ο επιστημονικός κόσμος που είναι αντίθετος είναι υποκριτές; Κυριαρχούνται από δικολαβίστικο πνεύμα;», αντέδρασε ο κ. Νατσιός.

«Εσείς πάτε πάντα στις συνέπειες. Να τιμωρήσουμε, να τιμωρήσουμε. Η τιμωρία δεν λύνει προβλήματα, πρέπει να πάμε στα αίτια, γιατί αγρίεψαν τα παιδιά μας. Αν τα τιμωρήσουμε και τα κλείσουμε φυλακή δηλαδή θα αντιμετωπιστεί η βία των νέων; Είστε βαθιά νυχτωμένοι. Εσείς είστε υποκριτές γιατί αγνοείτε το θέμα και μας κουνάτε και το δάχτυλο», σημείωσε και συμπλήρωσε:

«Έχουμε μια παιδεία παιδομάζωμα. Δεν λύνονται έτσι τα θέματα. Είναι πολύ βαθύτερα τα αίτια της βίας των νέων και της ενδοοικογενειακής βίας. Δώστε χρήματα στο λαό για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα φριχτά, καθημερινά προβλήματα και θα σταματήσει η βία και μέσα στα σπίτια και τα παιδιά θα μορφωθούν καλύτερα».

«Είστε βαθιά νυχτωμένοι. Εσείς έχετε απομακρυνθεί και έχετε φύγει από την πραγματικότητα», ανέφερε ο κ. Νατσιός.

Β. Στίγκας: Η κυβέρνηση πάσχει από αυταρχισμό και ποινικό λαϊκισμό

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο για το νέο ποινικό κώδικα άσκησε ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών», Βασίλης Στίγκας, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Ένα ακόμη νομοθετικό έκτρωμα, με πυρήνα τις παρεμβάσεις στον ποινικό κώδικα και τον κώδικα ποινικής δικονομίας, πρόκειται να τεθεί σε ψηφοφορία. Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα αποδεικνύει περίτρανα ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πάσχει βαριά από δύο επικίνδυνες πολιτικές ασθένειες: από αυταρχισμό και από ποινικό λαϊκισμό», ισχυρίστηκε ο κ. Στίγκας, ενώ ανέφερε αμέσως μετά:

«Οι πολίτες που αισθάνονται βαριά την σκιά από τον τεχνηέντως προκαλούμενο φόβο του εγκλήματος είναι πανέτοιμοι να ακούσουν την ανακουφιστική είδηση ότι η κυβέρνηση φέρνει στην Βουλή έναν σκληρό νόμο που θα συμβάλει τάχα στην μείωση ή την εξάλειψη της εγκληματικότητας. Στη συνέχεια, οι πολίτες αυτοί θα ανταμείψουν τον κ. Μητσοτάκη, τον κ. Φλωρίδη και όλο το επιτελείο της κυβέρνησης που είχαν τα δήθεν θαρραλέα αντανακλαστικά να πάρουν στα χέρια τους το δρεπάνι της αυστηρής ποινικής μεταχείρισης και να εξουδετερώσουν την πηγή ανασφάλειας του πολίτη. Ξεχνούν, όμως, ότι από την δρακόντεια αντιφιλελεύθερη πολιτική κατά του εγκλήματος κινδυνεύουν πλέον πανεύκολα να βρεθούν και οι ίδιοι πίσω από τα κάγκελα της φυλακής. Οι μόνοι που δεν διατρέχουν τέτοιον κίνδυνο είναι, προφανώς, εκείνοι που ακόμη και για κολοσσιαία εγκλήματα, όπως αυτό των Τεμπών, βρίσκονται στο τιμωρητικό απυρόβλητο».

Ο κ. Στίγκας ισχυρίστηκε, επίσης, ότι «η κυβέρνηση είναι παντελώς απρόθυμη να μεριμνήσει για δομές πρόληψης του εγκλήματος», ενώ προσέθεσε: «Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι φωτιές που κατά την διάρκειά της θητείας της κοντεύουν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε ένα απέραντο καταθλιπτικό τοπίο μαύρου χρώματος. Αντί, λοιπόν, ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί να φροντίσουν ήδη από τώρα να έχουν εκπονήσει ένα στρατηγικό σχέδιο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του κινδύνου πυρκαγιάς μέσα στο επόμενο καλοκαίρι, αλλά και για να δικαιολογήσουν την απύθμενη καταστροφή που προκλήθηκε στα δάση μας το προηγούμενο καλοκαίρι, επιχειρούν να θολώσουν τα νερά δίνοντας στους πολίτες την εντύπωση ότι για όλα φταίνε οι μέχρι πρότινος δήθεν χαμηλές ποινές που επισύρουν οι διατάξεις για την τέλεση εμπρησμού εκ προθέσεως ή εξ αμελείας».

Ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών» προσέθεσε: «Φυσικά, υπάρχει πάντοτε και η εναλλακτική δικαιολογία της δήθεν ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής για να συγκαλύπτει την δόλια ανικανότητα της κυβέρνησης. Σε ό,τι αφορά, όμως, το πρόβλημα των πυρκαγιών, αυτήν την φορά το ποτήρι της κυβερνητικής υποκρισίας ξεχείλισε με μια πρωτοφανή ορμή αντισυνταγματικότητας, διότι οι αόρατοι φωστήρες αυτού του εκτρωματικού νομοσχεδίου δεν είχαν την παραμικρή αναστολή να θεσπίσουν ως παρεπόμενη ποινή την δυνητική δήμευση τμήματος της περιουσίας του δράστη. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια δήμευση που πρώτον είναι γενική, δεύτερον είναι άσχετη προς το τελεσθέν έγκλημα και τρίτον έχει αποζημιωτικό χαρακτήρα, ενώ μιλάμε για ποινικά δικαστήρια που από την φύση τους δεν επιδικάζουν αποζημιώσεις αλλά επιβάλλουν ποινή. Η θέσπιση μιας τέτοιας δήμευσης είναι προφανές ότι κουρελιάζει το Σύνταγμα και ειδικότερα την αρχή του κράτους Δικαίου. Κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος, όμως, έχουμε και στο ψαλίδισμα του ρόλου των ενόρκων».

Ισχυρίστηκε ακόμα ο κ. Στίγκας: «Ο αυταρχισμός και ο λαϊκισμός αντανακλώνται ξεκάθαρα στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο. Αυτό προκύπτει πρωτίστως από την γενικότερη τιμωρητική φιλοσοφία που διαπνέει τους νομικούς φωστήρες αυτού του νομοσχεδίου, οι οποίοι εν έτει 2024 ανακάλυψαν ξαφνικά την παιδαγωγική και σωφρονιστική επίδραση του εγκλεισμού στις τριτοκοσμικές «χωματερές» της Ελλάδας».

Τέλος, ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών» ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Κάποιοι, όσα εξώδικα και να μου στείλουν, όσες μηνύσεις και να μου κάνουν, να γνωρίζουν ότι για το μόνο που θα έχω αυτά τα έγγραφα είναι για προσάναμμα στο τζάκι μου. Δεν φοβάμαι κανέναν».

Σύγκρουση και με Βελόπουλο

Μετωπική σύγκρουση, με προσωπικά χαρακτηριστικά, σημειώθηκε μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη και του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον νέο ποινικό κώδικα.

Ο  κ. Βελόπουλος επιτέθηκε στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι υποκρίνεται απέναντι σε όσους αρνούνται να ψηφίσουν τα νομοθετήματα της χαρακτηρίζοντας τους ακροδεξιούς αλλά όταν τα στηρίζουν, είναι καλοί ακροδεξιοί γιατί θέλει τη ψήφο τους.

«Αν δε σας αρέσουν αυτοί οι ακροδεξιοί, μη δέχεστε και την ψήφο τους» επεσήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης ενώ επιτέθηκε προσωπικά στον κ. Φλωρίδη λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Σας ρώτησα τι είστε; θα σηκωθείτε να πείτε ότι είστε ΝΔ; Απαντήστε. Πιστεύετε στη ΝΔ και τον Καραμανλή; Προκαλεί θυμηδία να έρχεται εδώ ο εκπρόσωπος του Σημιτισμού και να μας κουνάει το δάχτυλο. Πρόκειται περί θράσους». Στη συνέχεια, ο κ. Βελόπουλος κατηγόρησε τον κ. Φλωρίδη ότι φέρνει ένα νομοσχέδιο πλυντήριο για τη διαφθορά, για να καλύψει στελέχη της ΝΔ που εμπλέκονται. «Ξεπεράσατε τα εσκαμμένα κ. Φλωρίδη. Εσείς τι είστε; ΝΔ; θα περιμένω να μας πείτε» ανέφερε ο κ. Βελόπουλος, ενώ του καταλόγισε «λογική Ναζισμού και Γκέμπελς». «Μην ξύνεστε στην γκλίτσα του τσοπάνη, κ. Φλωρίδη, Σημιτικέ» συμπλήρωσε

«Ευτυχώς δεν είμαι καινούριος για να υπάρχουν απορίες τι είμαι. Ξέρουν την πολιτική μου διαδρομή και ότι παρέδωσα την έδρα μου όταν διαφώνησα, και χάραξα την πορεία μου» απάντησε ο κ. Φλωρίδης, και κατηγόρησε τον κ.  Βελόπουλο για δημαγωγία. «Απέναντι στα αμείλικτα ερωτήματα που βάζει το νομοσχέδιο εσείς,  το «πατριωτικό κίνημα», λέτε σε όλα «όχι», γι’ αυτό αναδεικνύονται η δημαγωγία και η υποκρισία σας» τόνισε ο κ. Φλωρίδης και συμπλήρωσε: «Σας ενόχλησε αυτό που είπα, ότι τα επιχειρήματα σας ταυτίζονται με τα επιχειρήματα της Αριστεράς. Λέτε τα ίδια επιχειρήματα με την Αριστερά και είστε αμήχανοι. Ξεχάσατε ότι αυτό το νομοσχέδιο επικοινωνεί με το 90% της κοινωνίας που έχει θετική γνώμη. Όμως εσείς ούτε την ποινική ευθύνη εταιρειών που δωροδοκούνται ψηφίζετε ούτε την αύξηση προστίμου πολιτικών που δωροδοκούνται. Σε αυτά απαντάτε «όχι δεν τα θέλουμε»».

«Στην καρέκλα που κάθεστε είστε διορισμένος, δεν εκλέγεστε. Το ότι δεν είπατε «Σημιτικός», με ικανοποιεί γιατί απεκδυθήκατε τον Σημιτισμό. Όμως, ψεύδεστε κ. υπουργέ. Τα άρθρα που είπατε ότι δεν ψηφίζουμε, εμείς τα ψηφίζουμε. Λαθροθηρία είναι αυτό που κάνετε. Εμείς θέλουμε όχι πρόστιμα, αλλά να πάνε φυλακή τα λαμόγια που τα παίρνουν. Εσείς ποιούς καλύπτετε;» σχολίασε ο κ. Βελόπουλος.

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Νομοσχέδιο ΕΣΥ: Αντιδράσεις στη Βουλή – Απέσυρε ρύθμιση ο Γεωργιάδης

Αποσύρθηκε από τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη η ρύθμιση...

Euroleague: Τα ζευγάρια των playoffs – Ο δρόμος μέχρι τον τελικό

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός ολοκλήρωσαν με νίκες την κανονική περίοδο...