Βουλγαρία: Διάλυση του κοινοβουλίου, πρόωρες εκλογές τον Απρίλιο

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ διέλυσε το εθνικό κοινοβούλιο και ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων γενικών εκλογών στις 2 Απριλίου, σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε η προεδρική υπηρεσία.

Πρόκειται για την πέμπτη φορά μέσα σε δύο χρόνια που οι Βούλγαροι καλούνται στις κάλπες.

Ο Ράντεφ υπέγραψε επίσης τη δημιουργία μιας νέας προσωρινής κυβέρνησης, της οποίας θα ηγείται ο σημερινός μεταβατικός πρωθυπουργός, Γκάλαμπ Ντόνεφ.

Πρώην υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο Ντόνεφ ανέλαβε χρέη πρωθυπουργού τον περασμένο Αύγουστο μετά τη ψηφοφορία της πρότασης δυσπιστίας που προκάλεσε την κατάρρευση της προηγούμενης κυβέρνησης του Κίριλ Πέτκοβ τον Ιούνιο.

Τον περασμένο Οκτώβριο διεξήχθησαν και πάλι πρόωρες εκλογές. Ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, το συντηρητικό κόμμα του οποίου ήρθε πρώτο, δεν βρήκε συμμάχους και οι άλλοι σχηματισμοί δεν κατάφεραν επίσης να οικοδομήσουν ένα συνασπισμό πλειοψηφίας.

Οι αναλυτές ωστόσο, προβλέπουν μια αντίστοιχη έκβαση και σε αυτές τις εκλογές,  δηλαδή χωρίς σταθερή πλειοψηφία και με προοπτική να διεξαχθούν νέες εκλογές το φθινόπωρο.

Η συνεχιζόμενη πολιτική κρίση απειλεί τα σχέδια της χώρας να ενταχθεί στην Ευρωζώνη έως την 1η Ιανουαρίου 2024, καθώς η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να εγκρίνει τις νομοθετικές αλλαγές που απαιτούνται για την εκπλήρωση των κριτηρίων πριν σχηματιστεί νέο κοινοβούλιο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Βασίλης Παπακωνσταντίνου: Χαιρετίσματα στην εξουσία, 50 χρόνια τώρα

Υπάρχουν καλλιτέχνες που στη διαδρομή τους, πωλλώ μάλλον, όταν...

Τσίπρας: Θα υψώσουμε φράχτη στην αδικία

«Θα υψώσουμε φράχτη στην αδικία. Αυτή είναι η δέσμευση...