Βγήκαν τα μαχαίρια στην Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Βγήκαν τα μαχαίρια στην Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην Ανατολική Αττική, με καταγγελίες για την πρόσφατη εκλογική διαδικασία που αφορούσε την εκλογή του συντονιστικού οργάνου.

Το κλίμα στο εσωτερικό της συγκεκριμένης οργάνωσης είναι έκρυθμο και υπάρχουν σχετικές αναφορές και επιστολές στην ηγεσία του κόμματος, όπου γίνονται καταγγελίες για «πραξικοπηματικές μεθοδεύσεις» της ομάδας Ζανέτ Τσίπρα (αδελφής του προέδρου του κόμματος) και του τοπικού βουλευτή και πρώην υπουργού Χρήστου Σπίρτζη όπως αναφέρουν για την εκλογή της νέας Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στην Ανατολική Αττική.

Μάλιστα, γι’ αυτό το θέμα και τον τρόπο που κινήθηκε στην συγκεκριμένη Νομαρχιακή ο Χρ. Σπίρτζης άφησε αιχμές στο χθεσινό Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, ο Πάνος Σκουρλέτης, αν και δεν υπήρξε ευρύτερη συζήτηση.

Για την ιστορία, το Σάββατο 6 Μαρτίου διενεργήθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη νέας νομαρχιακής επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., όπου ίσχυαν και ποσοστώσεις εκλογής νέων μελών (όσων είχαν εγγραφεί πριν της 07,07.2019). Μετά το πέρας την συγκεκριμένων εκλογικών διαδικασιών διαπιστώθηκε πως των ποσόστωση νέων μελών των καταλάμβαναν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ήταν νέα μέλη με αποτέλεσμα να κατατεθούν σχετικές ενστάσεις προς την εφορευτική επιτροπή.

Οι καταγγέλλοντες ζητούσαν από το οργανωτικό γραφείο να στείλει σχετικές οδηγίες αν τα συγκεκριμένα μέλη είναι νέα ή παλαιά όπως έγινε σε όλες τις νομαρχιακές της χώρας όπου όταν κατατέθηκαν ενστάσεις το Οργανωτικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ έδινε σαφείς οδηγίες οι οποίες γίνονταν αποδεκτές απ’ όλες τις εσωκομματικές πλευρές του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Ανατολική Αττική Βέβαια όλα αυτά δεν έγιναν αποδεκτά και η εφορευτική επιτροπή αρχικά αγνόησε τις ομόφωνες αποφάσεις του Οργανωτικού Γραφείου και στην συνέχεια αγνόησαν και την απόφαση του Γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Τζανακόπουλου που ζήτησε να εφαρμοστούν οι οδηγίες.

Όμως, όπως αναφέρουν οι καταγγέλλοντες, ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής με την στήριξη της κυρίας Τσίπρα και του κυρίου Σπίρτζη επέδειξε αδιαλλαξία και έλλειψη σεβασμού προς τον Γραμματέα του κόμματος. Επ’ αυτού έλεγαν στο Βήμα, ότι ενώ την ίδια στιγμή μετέφερε στην εντολή σε συντρόφους ώσπου να βρεθεί πρόθυμος να συγκαλέσει την νέα Νομαρχιακή Επιτροπή τελικά ο πρόθυμος βρέθηκε στον τέταρτο κατά σειρά εκλεγμένο ο οποίος συγκάλεσε το σώμα χωρίς καμία καταστατική ιδιότητα όπως αναφέρει ξεκάθαρα το καταστατικό μας ο μοναδικός που έχει αυτή την αρμοδιότητα είναι ο πλειοψηφών. Τελικά συγκλήθηκε το σώμα χωρίς να παραστούν οι καταγγέλλοντες και τελικά ανεδείχθη συντονίστρια η αδερφή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κύρια Τσίπρα.

Οι επιστολές και αναφορές

Στην πρώτη τους επιστολή οι καταγγέλλοντες με ημερομηνία 23 Μαρτίου που απευθυνόταν προς τον πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, τον γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Τζανακόπουλο, προς το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, την Κεντρική Επιτροπή, την Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης και το Οργανωτικό Γραφείο καταγγέλλουν τις αντικαταστατικές διαδικασίες.

Το Βήμα έχει στην διάθεσή του την σχετική αλληλογραφία και στην πρώτη επιστολή αναφέρονται τα εξής: «Βρισκόμαστε 15 μέρες μετά τις εκλογικές διαδικασίες της 6/3/2021 για την εκλογή της Νομαρχιακής Ανατ. Αττικής και έχουμε το θλιβερό προνόμιο από όλες τις Νομαρχιακές Οργανώσεις της χώρας, να μην έχει ακόμα επικυρωθεί η λίστα των εκλεγέντων στη ΝΕ….».

Οι καταγγέλλοντες αναφέρουν ότι τους τελευταίους μήνες και ειδικότερα κατά την περίοδο λίγο πριν την Νομαρχιακή τους Συνδιάσκεψη, ήρθαν πολλές φορές αντιμέτωποι με κινήσεις συντρόφων τους, οι οποίες παραβίαζαν ξεκάθαρα όχι μόνο τον οδικό χάρτη αλλά και εν γένει την πολιτική στρατηγική του κόμματος για πολιτική και κοινωνική διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι κανόνες οι οποίοι είχαν θεσπιστεί από το οργανωτικό γραφείο για τον τρόπο που θα διεξαχθούν οι νομαρχιακές συνδιασκέψεις στο σύνολο της χώρας, στην Ανατολική Αττική από συντρόφους οι οποίοι ανήκουν σε συγκεκριμένη εσωκομματική ομάδα μετατράπηκε σε αποκριάτική σερπαντίνα διότι δεν εξυπηρετούσε τα πολιτικά και οργανωτικά τους σχέδια για την περιοχή μας» αναφέρουν και συμπληρώνουν: «Οφείλουμε εδώ να τονίσουμε της υπεράνθρωπες προσπάθειες των διαπιστευμένων συντρόφων του Οργανωτικού Γραφείου να συνετίσουν τους συντρόφους ώστε να επανέλθουν στην κομματική τάξη και στην καταστατική νομιμότητα να σεβαστούν τους κανόνες που διέπουν εν συνόλω τον πολιτικό μας χώρο και αποτελούν ταυτοτικά κείμενα για την Αριστερά που οραματιζόμαστε. Αλλά όλα αυτά οι σύντροφοι επικαλούμενοι μία πλειοψηφία εντός της απερχόμενης Νομαρχιακής Επιτροπής όλα αυτά έκαναν πως δεν υπήρχαν».

Σε άλλο σημείο αναφέρουν ότι σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε η Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη που είναι ίσως η μοναδική συνδιάσκεψη σ’ όλη την χώρα που αντί να πραγματοποιηθεί ένας ουσιαστικός πολιτικός διάλογος για το κόμμα αλλά πάνω απ’ όλα για την κοινωνία, «έγινε μία συνδιάσκεψη προσπάθειας υπονόμευσης του Οργανωτικού Γραφείου και του σ. Τζανακόπουλου Γραμματέα του Κόμματος, από μερίδα συντρόφων. Η προσπάθεια υπονόμευσης ξεκίνησε με την κατάθεση κειμένου δριμείας επίθεσης προς το Οργανωτικό Γραφείο και το σ. Γραμματέα που βαφτίστηκε μάλιστα Κείμενο Συμβολής και με όλους τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς τέθηκε μάλιστα και προς ψηφοφορία στα νέα και παλαιά μέλη μας».

Στη συνέχεια αναφέρονται στον τοπικό βουλευτή και πρώην υπουργό Χρήστο Σπίρτζη τονίζοντας, ότι «οι επιθέσεις αυτές κορυφώθηκαν με την μακροσκελή τοποθέτηση του σ. Σπίρτζη προς το τέλος της συνδιάσκεψης όχι μόνο στήριξε άλλα και υιοθέτησε απόλυτα όλο αυτό το κλίμα».

Στις 26 Μαρτίου εστάλη από εκλεγέντα και επιλαχόντα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Ανατολικής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επείγουσα αναφορά προς τον κ. Τσίπρα, τον κ.Τζανακόπουλο και το οργανωτικό γραφείο του κόμματος.

Αναλυτικά η επείγουσα αναφορά που έχει στην διάθεσή του το Βήμα, αναφέρει στην αρχή: «Τα τεκταινόμενα στη ΝΕ Ανατολικής Αττικής, συγκροτούν πλέον μία παγιωμένη, συμπαγή ακολουθία αυθαιρεσίας. Η Ανατολική Αττική έχει μετατραπεί σε ένα πεδίο πειραματικών δοκιμών για την αποδόμηση όλων των συνεκτικών αρχών του ΣΥΡΙΖΑ…».

Σε άλλο σημείο υπογραμμίζεται ότι εισάγεται, εν ολίγοις, ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της πολύπαθης ΝΕ, όπου η καταστρατήγηση της κάθε λέξης του καταστατικού ακολουθείται πλέον από την απαξίωση και όλων των αποφάσεων/οδηγιών των εκλεγμένων οργάνων του κόμματος. Μάλιστα κάνουν λόγο για νέο πραξικόπημα και δηλώνουν ότι: «Σεβόμενοι την ανάγκη υπηρέτησης του πολιτικού στόχου της διεύρυνσης, ανεχθήκαμε επί μακρόν το καθεστώς αναστολής της εφαρμογής του καταστατικού, αλλά εκτιμούμε ότι δεν υπάρχει αποδεκτός πολιτικός στόχος που να καθιστά αναγκαία και την κατάργηση, στην πράξη, των οργάνων του κόμματος.

Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που υπογράφουν την αναφορά, διευκρινίζουν προς κεντρικά προς το κόμμα, ότι:

1ον )Δεν προτιθέμεθα να συμπράξουμε στην περαιτέρω αποδόμηση του κόμματος, ούτε να νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας την προσεχή απόπειρα εξευτελισμού των κομματικών διαδικασιών. Η εμπειρία της προηγούμενης ΝΕ κατέδειξε ότι η ανοχή, η ευπρέπεια και η κουλτούρα συναίνεσης που επιδείξαμε όχι μόνο δεν άμβλυνε τα προβλήματα, αλλά μάλλον οδήγησε στην εξαχρείωση. Συνεπώς, δηλώνουμε ότι θα απόσχουμε από τη(ν) σημερινή συνεδρίαση, εις ένδειξη απαρέσκειας για το λουδοβίκειο μοντέλο α-πολίτικης λειτουργίας αλλά και εις ένδειξη ελάχιστης υπεράσπισης του καταστατικού και των αποφάσεων των οργάνων του κόμματος.

2ον ) Επείγει η επανάληψη της συνεδρίασης της Εφορευτικής Επιτροπής με θέμα την ορθή επανάληψη του πρακτικού της για την εκλογή των μελών της ΝΕ, σύμφωνα με τον Οδικό Χάρτη, τις κατευθύνσεις του Οργανωτικού Γραφείου και την ανωτέρω επιστολή του Γραμματέα.

3ον) Ζητούμε τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Αττική να γνωστοποιηθούν άμεσα στον Πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα και το συντομότερο δυνατόν να εισαχθούν προς συζήτηση στο Πολιτικό Συμβούλιο. (σ.σ. εδώ ζητούν να κληθούν και οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης και μέλη της Ν.Ε).

4ον) Αμφισβητούμε τη δυνατότητα ομαλής λειτουργίας της ΝΕ Ανατολικής Αττικής υπό το καθεστώς της διαρκούς ανατροπής των θεμελίων της ελάχιστης αναγκαίας κομματικής εμπιστοσύνης και κρίνουμε σκόπιμη – επιτέλους- τη λήψη πειθαρχικών μέτρων για όλα τα μέλη της ΝΕ που θα συμπράξουν στην παράτυπη, αντικαταστατική και εντέλει αντιδημοκρατική επικείμενη συγκρότηση της ΝΕ…

Είχε προηγηθεί, δυο ημέρες πριν από την αποστολή της επείγουσας αναφοράς, επιστολή του Δ. Τζανακόπουλου προς τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής ΝΕ Ανατολικής Αττικής, όπου αναφέρει ότι στην οργανωτική γραμματεία συζητήθηκε η καθυστέρηση στην έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων των εκλεγμένων μελών της νέας ΝΕ Ανατολικής Αττικής. «Ζητήθηκε ήδη από την Οργανωτική Γραμματεία στις 21/3 η άμεση συνεδρίαση της εφορευτικής επιτροπής με την παρουσία του σ. Πουλάκη Κώστα, μέλους της οργανωτικής γραμματείας. Ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής αρνήθηκε να την συγκαλέσει» σημειώνει ο κ. Τζανακόπουλος και συνεχίζει: «Μετά από την τελευταία, με ημερομηνία 23 Μαρτίου, ενυπόγραφη καταγγελία από 21 συντρόφους που συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο των εκλογών για τη ΝΕ Ανατολικής Αττικής , προς τον πρόεδρο , εμένα και το Πολιτικό Συμβούλιο, η εφορευτική οφείλει να συνεδριάσει άμεσα με την παρουσία του σ. από την Οργανωτική Γραμματεία Κώστα Πουλάκη. Να επανεξετάσει τις ενστάσεις των συντρόφων με βάση τα δεδομένα που έχουν κατατεθεί από τους ίδιους , τις ΟΜ και το οργανωτικό γραφείο και να εκδώσει τα τελικά αποτελέσματα με τα κριτήρια και τις ποσοστώσεις που ορίζονται από τον οδικό χάρτη.

To μήνυμα της Ζανέτ Τσίπρα

Στον απόηχο όσων έγιναν η Ζανέτ Τσίπρα, νέα συντονίστρια της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Ανατολικής Αττικής έστειλε μήνυμα με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γράφοντας: «Ήμουν και θα είμαι στρατιώτης στο κόμμα και στην Αριστερά. Από τα νιάτα μου. Ο αδελφός μου έχει την πορεία του στην αριστερά και γω τη δική μου».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Ρότερνταμ: Ένοπλος εκτέλεσε τρία άτομα

Μακελειό μέρα μεσημέρι συνέβη την Πέμπτη στο Ρότερνταμ, καθώς...

Super League, Αστέρας – Παναθηναϊκός 1-4: Ξέσπασε στην Τρίπολη

Ο Παναθηναϊκός άφησε πίσω την ήττα της Δευτέρας από...

«Θα εξετάσουμε την πώληση F-16 στην Τουρκία» λέει ο διάδοχος του Μενέντεζ

Ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας δήλωσε ότι...