Βασίλισσα Ελισάβετ: Νέα νομίσματα με τον βασιλιά Κάρολο Γ’ αξίας 90 δισ. λιρών

Το Βρετανικό Νομισματοκοπείο πρόκειται να προχωρήσει στην αντικατάσταση όλων των χαρτονομισμάτων και των κερμάτων αξίας 90 δισεκατομμυρίων λιρών που κυκλοφορούν και έχουν το πορτρέτο της εκλιπούσης βασίλισσας Ελισάβετ Β’ εδώ και 70 χρόνια, με καινούρια που θα έχουν τον νέο βασιλιά Κάρολο τον Τρίτο.

Συνολικά, πρόκειται να αντικατασταθούν 4,5 δισεκατομμύρια τραπεζογραμμάτια, αξίας 82 δισεκατομμυρίων λιρών και 29 δισεκατομμύρια κέρματα της μίας λίρας, που έχουν το πορτρέτο της Ελισάβετ.

Η μεγάλη αλλαγή

Θα υπάρξει, όμως, και άλλη μία αλλαγή: Στα σημερινά νομίσματα, η Ελισάβετ κοιτάζει προς τα αριστερά, ενώ στα καινούρια, ο βασιλιάς Κάρολος θα κοιτάζει προς τα δεξιά.

Η αλλαγή αυτή προβλέπεται ιστορικά, καθώς το επιτάσσει η παράδοση με κάθε εναλλαγή στον θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα παλιά νομίσματα θα πολτοποιηθούν και προφανώς η αντικατάσταση όλων των μετρητών που κυκλοφορούν θα είναι ένα επιπλέον κόστος στον ισολογισμό και ένα τιτάνιο εγχείρημα για την κεντρική τράπεζα  της Αγγλίας, που ήδη παλεύει με την ύφεση, την αύξηση των επιτοκίων και τον υψηλό πληθωρισμό.

Μια τέτοια αλλαγή στα νομίσματα έχει να γίνει άλλωστε στη Βρετανία εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, δηλαδή από τον θάνατο του Γεωργίου ΣΤ’.

Η αντικατάσταση των τραπεζογραμματίων και των κερμάτων θα χρειαστεί φυσικά αρκετά χρόνια -ίσως και 10- όπως λένε οι ειδικοί. Την εποχή της Ελισάβετ, το 1952, τα πρώτα τραπεζογραμμάτια με τη νέα Βασίλισσα έφτασαν σε ολόκληρη τη χώρα μόλις το 1960, δηλαδή οκτώ χρόνια αργότερα.

Τώρα, οι παλιές λίρες με την Ελισάβετ θα εξακολουθούν να ισχύουν, αλλά κάποια στιγμή θα ακυρωθούν: θα πρέπει να παραδοθούν στις τράπεζες.

Όταν το Βρετανικό Νομισματοκοπείο απέσυρε από την κυκλοφορία τα παλιά τραπεζογραμμάτια των 50 λιρών πριν από μερικά χρόνια, χρειάστηκαν 16 μήνες για να τα συγκεντρώσει όλα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Σφοδρές αντιδράσεις για τα ημίμετρα της κυβέρνησης κατά της οπαδικής βίας

Οξείες αντιδράσεις από διαφορετικές κατευθύνσεις έχει προκαλέσει η απόφαση...

Ρέντης: Νέο βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση κατά των αστυνομικών

Βίντεο – ντοκουμέντο λίγα δευτερόλεπτα μετά την επίθεση στη...

Μπελέρης: Απορρίφθηκε το αίτημα για άδεια ορκωμοσίας

Ολοκληρώθηκε η δίκη για την άδεια ορκωμοσίας του Φρέντι...