Βαρβιτσιώτης : Θα είναι μεγάλο λάθος να κάνει πίσω η ΕΕ απέναντι στην Τουρκία

Να επιμείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις αποφάσεις της για την Τουρκία, η οποία συνεχίζει την προκλητική της συμπεριφορά τόνισε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως «η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία δεν είναι θέμα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά είναι θέμα αξιοπιστίας ιδίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε πριν από μερικούς μήνες στην Τουρκία τις προϋποθέσεις, υπό τις οποίες ο διάλογος θα μπορούσε να πετύχει. «Ωστόσο, δυόμισι μήνες μετά, εκείνη συνεχίζει τις μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις, αγνοώντας στην πραγματικότητα την ομόφωνη απόφαση που έλαβε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβριο» σημείωσε και πρόσθεσε πως «τώρα πια, η Ευρώπη καλείται να αποφασίσει πώς θα αντιμετωπίσει την Τουρκία, δηλαδή αν θα λειτουργήσει ως αξιόπιστος διεθνής παίκτης, που μένει πιστός στις αποφάσεις που έλαβε τον Οκτώβρη ή αν θα κάνει ένα βήμα πίσω, υποχωρώντας στον αναθεωρητισμό της Τουρκίας».

«Θα είναι μεγάλο λάθος να κάνουμε πίσω από όσα αποφασίσαμε. Όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά για την αξιοπιστία της Ευρώπης», συμπλήρωσε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Σχολιάζοντας το θέμα του εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να πολεμήσουμε, δεν μπορούμε να αισθανθούμε ασφαλείς, εάν οι εταίροι μας εξακολουθούν να παρέχουν στην Τουρκία εξοπλισμούς, που ενισχύουν τη σοβαρή απειλή, που αποτελεί η Τουρκία για τη σταθερότητα της περιοχής και την κυριαρχία της Ελλάδας».

«Για να μη βρεθούμε, λοιπόν, στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας απέναντι σε ευρωπαϊκά όπλα» είπε, προσθέτοντας ότι είναι ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει στο εμπάργκο, κάνοντας αναφορά και στις αποφάσεις του Καναδά, ο οποίος έχει προχωρήσει σε σχετικό εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, όπως και των ΗΠΑ που έχουν αποκλείσει την Τουρκία από την συμπαραγωγή των F-35.
«Είναι, επομένως, ώρα και η Ευρώπη να πράξει το ίδιο και να στείλει ένα σαφές μήνυμα, ότι δεν πρόκειται να ανεχτεί καμία στρατιωτική δράση, που στοχεύει εναντίον κρατών- μελών της», κατέληξε ο έλληνας αναπληρωτής υπουργός.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Ο γρίφος της έκπτωσης των «Σπαρτιατών»

Η επικείμενη απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (Εκλογοδικείου) για...

Εκπαιδεύοντας την …Λαγκάρντ – Το ελληνόφωνο «λόμπι» στην ΕΚΤ

Τρεις κεντρικοί τραπεζίτες θεωρούνται οι κύριοι «δράστες» που έκαναν...

Formula 1: Αυτά είναι τα grand prix του 2025

Διατηρώντας τον ίδιο αριθμό αγώνων, αλλά με διαφορετική σειρά...