Βαρθολομαίος – Εθεσε στον Μπάιντεν θέματα Χάλκης, εμβολίων και κλιματικής αλλαγής

Σε πολύ καλό κλίμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στον Λευκό Οίκο.

Στο Οβάλ Γραφείο

Σύμφωνα με την ανάρτηση στο Twitter του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου «ο Παναγιότατος έθεσε στον κ. Μπάιντεν την ανάγκη άμεσων ενεργειών των πολιτικών ηγεσιών για την κλιματική κρίση, την προώθηση των εμβολίων εναντίον της COVID – 19 στις αναπτυσσόμενες χώρες αλλά και την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης».

Οι δυο άνδρες αντάλλαξαν θερμές κουβέντες και χαμόγελα καθώς είναι γνωστή η εξαιρετική προσωπική σχέση την οποία διατηρούν.


Από τη συνάντηση Μπάιντεν (δεξιά) – Βαρθολομαίου στο Οβάλ Γραφείο (φωτογραφία από το Facebook/Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος)

Συνάντηση με Μπλίνκεν

Νωρίτερα ο κ. Βαρθολομαίος είχε συνάντηση σε εξαιρετικό κλίμα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν, στην έδρα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο κ. Μπλίνκεν έπλεξε το εγκώμιο του Οικουμενικού Πατριάρχη, και θυμήθηκε την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη το 2011, μαζί με τον τότε αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, όπου ο Παναγιότατος τους είχε υποδεχθεί στο Φανάρι.

Οπως μεταδίδει το ekirikas, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επανέλαβε την πάγια αρχή της αμερικανικής κυβέρνησης να υπερασπίζεται το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας, τόσο στην εξωτερική πολιτική, όσο και εντός της χώρας, αναφερόμενος στον ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Θρησκευτική ελευθερία

«Οι ΗΠΑ υπερασπίζονται σθεναρά την αρχή της θρησκευτικής ελευθερίας και το κάνουμε μέσα από την εξωτερική μας πολιτική, όπως επίσης και στην ίδια τη χώρα μας. Η εκκλησία του Παναγιοτάτου εκτείνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, και εδώ στις ΗΠΑ», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μπλίνκεν.

Από την πλευρά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε τον αμερικανό αξιωματούχο για τη διαχρονική στήριξη των ΗΠΑ στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, και έκανε αναδρομή και στις προηγούμενες επισκέψεις του στην Ουάσιγκτον και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Είμαστε ευγνώμονες στην αμερικανική διακυβέρνηση, την κυβέρνηση των ΗΠΑ, για τη συνεχή υποστήριξη προς τον Οικουμενικό Θρόνο, τις ιδέες και τις αρχές τις οποίες προσπαθούμε να προστατεύσουμε, αγωνιζόμενοι την ίδια ώρα να επιβιώσουμε στην ιστορική μας έδρα, την Κωνσταντινούπολη», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Διώξεις των χριστιανών

Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο οποίος, με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, τόνισε πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης, συνομιλώντας με τον κ. Μπλίνκεν, εξέφρασε την ανησυχία του για όσα υπόκεινται οι χριστιανοί στην ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Παράλληλα, επανέλαβε την πεποίθηση ότι θα πρέπει να υπάρξουν πολιτικές ενέργειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, και έδωσε έμφαση και στον διαθρησκευτικό διάλογο.

Ο κ. Μπλίνκεν επιβεβαίωσε ότι η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης παραμένει συνεχής προτεραιότητα για την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα