Τζέρεμι Κόρμπιν: Το Εργατικό κόμμα τον απέκλεισε από τις εκλογές

Αποκλείστηκε από υποψήφιος στις επόμενες εκλογές από το κόμμα των Εργατικών της Βρετανίας, ο πρώην ηγέτης τους, Τζέρεμι Κόρμπιν, καθώς ο διάδοχός του, ο Κιρ Στάρμερ, επιδιώκει να απομακρυνθεί από την ακροαριστερή πτέρυγα του κόμματος.

Ένας εκπρόσωπος του κόμματος είπε ότι η Εθνική Εκτελεστική Επιτροπή των Εργατικών ενέκρινε την πρόταση του Στάρμερ να μην στηρίξει την υποψηφιότητα του Κόρμπιν στις επόμενες εκλογές. Η πρόταση πέρασε με 22 ψήφους υπέρ έναντι 12 κατά.

Αφότου ανέλαβε την ηγεσία, το 2020, ο Στάρμερ προσπαθεί να μετακινήσει το κόμμα προς το κέντρο. Τον περασμένο μήνα είπε σε υποστηρικτές του Κόρμπιν ότι αν δεν τους αρέσει η αλλαγή αυτή «κανείς δεν θα τους υποχρεώνει να παραμείνουν».

Ο 73χρονος Κόρμπιν, ένας βετεράνος Σοσιαλιστής πολιτικός, πέτυχε μια σχετική άνοδο των ποσοστών του κόμματος το 2017, όμως το 2019 το οδήγησε στη χειρότερη ήττα του από τη δεκαετία του 1930. Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία πρέπει να διεξαχθούν μέχρι τον Ιανουάριο του 2025.

Η κομματική ιδιότητα του Κόρμπιν ανεστάλη το 2020 επειδή υποστήριξε ότι οι καταγγελίες για αντισημιτισμό εντός του κόμματος κατά την περίοδο της ηγεσίας του «υπερτονίστηκαν δραματικά» για πολιτικούς λόγους. Στη συνέχεια ωστόσο αποκαταστάθηκε στο κόμμα, αν και ο Στάρμερ δεν του επέτρεψε να ενταχθεί στην κοινοβουλευτική ομάδα των Εργατικών. Σήμερα θεωρείται ανεξάρτητος βουλευτής.

Η Momentum, μια ομάδα που ιδρύθηκε με στόχο να στηρίξει τον Κόρμπιν, χαρακτήρισε «μαύρη ημέρα για τη δημοκρατία» την απόφαση αποκλεισμού του από τις εκλογές.

Την Δευτέρα ο Κόρμπιν είπε ότι ο Στάρμερ δεν τήρησε τη δέσμευσή του να σεβαστεί τα δικαιώματα των μελών του Εργατικού Κόμματος και ότι αμαύρωσε τις δημοκρατικές βάσεις του.

Στις δημοσκοπήσεις, οι Εργατικοί προηγούνται των Συντηρητικών με διψήφια διαφορά αφότου η βραχύβια πρωθυπουργός Λιζ Τρας προκάλεσε χάος στις αγορές όταν ανακοίνωσε περικοπές φόρων. Αν και η διαφορά παραμένει, οι Συντηρητικοί άρχισαν να ανακάμπτουν αφότου η Τρας αντικαταστάθηκε από τον Ρίσι Σούνακ.

Πηγή:  ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Τελικά στο Μάτι δεν έφταιγε κανείς…

Στις 23 Ιουλίου ήμουν στο σπίτι μου στο Μάτι,...

OHE: Απάνθρωπη η εντολή για εκκένωση της Ράφα

Οι εντολές του Ισραήλ για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων από...

Γερμανία: Ο Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη στην ηγεσία του CDU με 89%

O αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη...

Τους Παξούς επισκέφθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Τους Παξους επισκέφθηκε σήμερα ο Στέφανος Κασελάκης συνοδευόμενος από τον...

Ράφα: Αντίστροφη μέτρηση για την επέμβαση

Κρίσιμες είναι οι ώρες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας...