Τσίπρας: Να στρίψουμε αριστερά για να κερδίσουμε το κέντρο

Εξαιρετικά επιτυχημένη χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την Προγραμματική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ κλείνοντας με τη δευτερολογία του τις τριήμερες εργασίες της.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τα στελέχη του κόμματος να εργαστούν για τη νίκη έστω και μια ψήφο στις εκλογές, λέγοντας ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι προϋπόθεση για μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας που θα προκύψει από τη κάλπη της απλής αναλογικής, καθώς στόχος πρέπει να είναι η ήττα της Δεξιάς για να επιστρέψει η Δικαιοσύνη στον τόπο.

Στο πλαίσιο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να κερδίσει το μεσαίο χώρο και τους κεντρώους πολίτες, με το πρόγραμμά του και όχι με πολιτικές μέσου όρου.

Ειδικότερα ανέφερε ότι «δεν θέλουμε να νικήσουμε τη Δεξιά για να ξαναβρεθούμε σε καρέκλες εξουσίας αλλά για να έχει ανθρώπινες σχέσεις εργασίας, με αξιοπρεπή μισθό και δικαιώματα, για να πάει ο κατώτατος στα 800 ευρώ και να συμπαρασύρει αυτό όλες τις μισθολογικές βαθμίδες».

Οι πολίτες που αγωνιούν για την ίδια τους τη ζωή με την πανδημία αλλά και οι υγειονομικοί που δίνουν τη μάχη στη πρώτη γραμμή, τόνισε, «ξέρουν ότι θέλουμε να νικήσουμε τη νεοφιλελεύθερη δεξιά του κ. Μητσοτάκη για να αναμορφώσουμε το ΕΣΥ, για να φτιάξουμε μαζί ένα νέο ΕΣΥ με έμφαση στη πρωτοβάθμια, με καλύτερους μισθούς και κίνητρα για τους νέους γιατρούς».

«Ξέρει ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, ο αυτόαπασχολούμενος, ο αγρότης», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, «ότι θέλουμε να νικήσουμε την κυβέρνηση της δεξιάς του κ. Μητσοτάκη για να στηρίξουμε τη δυνατότητα να υπάρχουν. Να μείνουν οι επιχειρήσεις τους ζωντανές και να στηριχτούν». «Ξέρουν οι νέοι και οι νέες», συνέχισε, «ότι θέλουμε να νικήσουμε για να στηρίξουμε τα όνειρα και τις ανάγκες τους».

«Ξέρουν όλοι οι Έλληνες πολίτες», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «ότι θέλουμε να νικήσουμε τη Δεξιά για να επιστρέψει η δικαιοσύνη στον τόπο». Σημείωσε ότι αυτό χρειάζεται να είναι το καθήκον μας το επόμενο διάστημα: να πείσουμε ότι όχι μόνο θέλουμε, αλλά και μπορούμε και «πώς»: «Με ένα ριζοσπαστικό αλλά ταυτόχρονα και υλοποιήσιμό πρόγραμμα και σχέδιο».

«Άκουσα πολλούς από τους συνέδρους να αναρωτιούνται αν ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάει δεξιά ή αριστερά» συνέχισε ο κ. Τσίπρας τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ για να κερδίσει δεν αρκεί να κερδίσει μόνο όσους πολίτες αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί και ριζοσπάστες, αλλά «πρέπει να κερδίσει αυτό που ονομάζουμε μεσαίο χώρο. Αυτούς που ενδεχομένως (αδόκιμα) να αυτοχαρακτηρίζονται πολίτες του κέντρου».

Πρέπει να κερδίσουμε το κέντρο, τόνισε αλλά όχι με κεντρώες πολιτικές και πολιτικές του μέσου όρου. «Θα είμαι πολύ σαφής. Δε κερδίζεται έτσι το κέντρο. Αν θέλουμε να κερδίσουμε το κέντρο πρέπει να στρίψουμε αριστερά» υπογράμμισε .

Υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί μια ριζικά διαφορετική συνταγή από αυτή που μας οδήγησε στη κρίση, συνταγή απολύτως υλοποιήσιμη που υιοθετούν όλο και περισσότεροι σε όλο το κόσμο, ακόμη και η κυβέρνηση των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε και στις αναφορές του πρωθυπουργού στη συνέντευξή του στην Καθημερινή που κατηγόρησε την αντιπολίτευση και ειδικότερα το ΣΥΡΙΖΑ για υγειονομικό σαμποτάζ την περίοδο της πανδημίας.

Ο κ. Τσίπρας καταλόγισε θράσος στον κ. Μητσοτάκη λέγοντας ότι «αν κάποιος έκανε και κάνει υγειονομικό σαμποτάζ στη χώρα είναι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, με την ανικανότητα του να διαχειριστεί τη πανδημία και με τη διαρκή του έγνοια να αντιμετωπίσει τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι τη πανδημία».

Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι η τοποθέτηση Μητσοτάκη περί υγειονομικού σαμποτάζ από τον ΣΥΡΙΖΑ «είναι η τελευταία απόπειρα σε μια σειρά προσπαθειών το τελευταίο διάστημα, να διχάσει την ελληνική κοινωνία».

Πρόσθεσε δε ότι όλα τα καθεστώτα, όλες οι αντιδραστικές εξουσίες, όλες οι αυταρχικές δυνάμεις, όταν διαβλέπουν το τέλος τους καταφεύγουν πάντα στην ίδια συνταγή: Στο διχασμό, στη διάσπαση της κοινωνίας, στην κοινωνική και πολιτική όξυνση.

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καταφεύγει σε έναν «γενικευμένο κοινωνικό εμφύλιο» για να κρύψει τις ευθύνες της και να εξουδετερώσει την κοινωνική αντίσταση.

«Δεν θα το δεχτούμε αυτό, σε καμιά περίπτωση. Σε καμιά περίπτωση επίσης δεν θα παίξουμε το παιγνίδι του διχασμού» διεμήνυσε ο κ. Τσίπρας λέγοντας ότι «είμαστε εδώ για να ενώσουμε και όχι για να διχάσουμε. […] Δεν μας αφορά λοιπόν η δημαγωγία του μίσους, ο λαϊκισμός του «σαμποτάζ», τα κηρύγματα εναντίον οποιασδήποτε κοινωνικής ομάδας, που τώρα τελευταία χαρακτηρίζουν την κυβερνητική προπαγάνδα».

«Έχουμε σχέδιο για την επιστροφή της δικαιοσύνης στη χώρα. Η κυβέρνηση της δεξιάς γυρνάει τη χωρα και το λαό πίσω και πρέπει να ηττηθεί. Να ηττηθεί πρώτα στις συνειδήσεις της πλειοψηφίας των πολιτών. Να ηττηθεί και στη κάλπη σε μια κρίσιμη αναμέτρηση για το μέλλον της χώρας. Και οι κάλπες αυτές να δώσουν τη δυνατότητα συγκρότησης προοδευτικής κυβέρνησης» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Οι πολιτικοί μας στόχοι είναι σαφείς. Οι προγραμματικές μας δεσμεύσεις είναι σαφείς. Καλούμε όλους τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες να τις αγκαλιάσουν. Καλούμε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να τις σχολιάσουν. Να τοποθετηθούν δημόσια επάνω σε αυτές» συμπλήρωσε.

Προυπόθεση για την εφαρμογή ενός προοδευτικού προγράμματος, κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας, από μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας που θα προκύψει από τη κάλπη της απλής αναλογικής, είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – έστω και με μία ψήφο – στις επόμενες εκλογές. Και σας καλώ να εργαστούμε σκληρά και αποφασιστικά, μέσα στη κοινωνία για να το πετύχουμε. Και θα το πετύχουμε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Fitch: Έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα

Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας προχώρησε ο...

COP28: Ο χρόνος τελείωσε, τα χειρότερα έρχονται, αν δεν δράσουμε

«Το πόρισμα του «Λάνσετ» για το 2023 επιβεβαιώνει ότι...