Τσίπρας: Είμαι έτοιμος για κυβέρνηση συνεργασίας

«Η πανδημία ανέδειξε τις τεράστιες ελλείψεις σε παγκόσμια κλίμακα και φυσικά στην Ελλάδα, που τα μνημονιακά χρόνια υπήρχε αφαίμαξη» δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.

Απαντώντας στο ενδεχόμενο συμμετοχής σε κυβέρνηση συνεργασίας, τόνισε τα εξής: «Είμαι έτοιμος, πιστεύω ότι η χώρα δεινοπάθησε με αυτοδύναμες κυβερνήσεις, που ήταν τόσο αυτοδύναμες που τη δύναμή τους την έκαναν βάρος στον λαό», δήλωσε μιλώντας στο Συνέδριο «Το Σύστημα Υγείας στην Νέα Εποχή» που διοργανώνουν το Πρώτο Θέμα και το ιατρικό site ygeiamou.gr.

Για την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι η «εικόνα δεν είναι καθόλου ευχάριστη. Η κλιμάκωση αποτυπώνει και τη στρατηγική αποτυχία της εξωτερικής μας πολιτικής. Προφανώς την ευθύνη την έχει η τουρκική πλευρά, η οποία βρίσκεται σε οικονομική δίνη και θέλει να στρέψει αλλού τα φώτα της δημοσιότητας. Ομως αυτή η ένταση μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες ατραπούς, κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει ατύχημα. Πρώτη φορά έχουμε αυτή την ένταση με τους συμμάχους μας να λένε Βρείτε τα. Αν κάτι συμβεί ο μη γένοιτο, θα είμαστε μόνοι μας».

Για την ομιλία Μητσοτάκη στο Κονγκρέσο

Σχολιάζοντας την ομιλια του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο τόνισε: «Από την πλευρά της Τουρκίας υπάρχει ένας διαρκής εκβιασμός προς ΗΠΑ για να έχει τα μεγαλύτερα οφέλη. Άρα η στρατηγική της Τουρκίας είναι μελετημένη και δεν έχει να κάνει με την ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο. Ζητάμε από τους συμμάχους μας να μιλήσουν καθαρά για όσα λέει η Τουρκία για αποστρατιωτικοποίηση νησιών. Να τα δίνουμε όλα και αυτοί να λένε βρείτε τα, αυτό δεν είναι συμμαχία».

Aσκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε τα εξής: «Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε με τους δραματικούς δείκτες. Ημασταν, είμαστε από τις χειρότερες χώρες στην Ευρώπη στους σκληρούς δείκτες. Χάσαμε 30.000 συμπολίτες μας».

Μίλησε, δε, για ένα μεγάλο πάρτι διασπάθισης δημοσίου χρήματος στον χώρο της υγείας. «Μία από τις αιτίες που χρεοκόπησε η χώρα ήταν και αυτό. Απο εκεί και πέρα όμως η πανδημία έδειξε σε όλο τον κόσμο την αξία των δημόσιων συστημάτων. Ολοι προστρέχαμε στο δημόσιο σύστημα για να σωθουμε, φτωχοί και πλούσιοι. Πρέπει να πάμε σε λελογισμένη αύξηση των δαπανών, αλλά δεν αρκεί αυτό. Χρειάζεται ολιστικός σχεδιασμός» είπε συγκεκριμένα ο κ.Τσίπρας.

«Το ΕΣΥ χρειάζεται ριζική ανασυγκρότηση» πρόσθεσε.

«Η πολιτεία δεν μπορεί να λειτουργεί εκδικητικά σε όσους δεν εμβολιάστηκαν»

Τόνισε, ακόμη, ότι απαιτούνται «κίνητρα για τους νέους γιατρούς για να μένουν στη χώρα μας. Νέα παιδιά τα σπουδάζει το σύστημα και φεύγουν έξω».

Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει σχέδιο που «περιλαμβάνει και τη μισθολογική αναβάθμιση και κίνητρα».

Όσον αφορά στο θέμα του εμβολιασμού και τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, εξέφρασε την αντίθεσή του: «Εγώ που είμαι 3 φορές εμβολιασμένος έχω αντισώματα; Αρα και ο εμβολιασμένος υγειονομικός πρέπει να κάνει τεστ πριν χειρουργήσει. Εχω απόλυτη αντίθεση με τη συμπεριφορά όσων δεν εμβολιάστηκαν αλλά η πολιτεία δεν μπορεί να λειτουργεί εκδικητικά».

Χαρακτήρισε, μάλιστα, την έκθεση του καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Σωτήρη Τσιόδρα και του αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Θεόδωρου Λύτρα, για τις ΜΕΘ στην Ελλάδα «κραυγή αγωνίας».

«Ο πρωθυπουργός έκανε ότι δεν την είχε δει ποτέ. Ενας από τους αρνητικούς δείκτες είναι και αυτός της παραμονής σε διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ. Δείχνει την ανισότητα ανάμεσα στον ασθενή της Αθήνας με την περιφέρεια. Η επιστημονική κοινότητα κατόρθωσε να αρθρώσει λόγο σε δύσκολες συνθήκες. Δεν ξέρω κατά πόσο ο λόγος τους ακούστηκε και έγινε κυρίαρχος στον δημόσιο διάλογο στα ΜΜΕ» σημείωσε ειδικότερα.

«Από τους πιο παρεξηγημένους στη χώρα ο νόμος Κατρούγκαλου»

Απαντώντας στην κριτική για τον «νόμο Κατρούγκαλου», ο κ.Τσίπρας δήλωσε τα εξής: «Είναι από τους πιο παρεξηγημένους στη χώρα και ο κ. Κατρούγκαλος έχει αδικηθεί».

«Ηταν ένας νόμος (σ.σ. για νόμο Κατρούγκαλου) δίκαιης μοιρασιάς, διαφανής απόλυτα, που προχώρησε σε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, όπως το ένα ασφαλιστικό ταμείο για όλους» πρόσθεσε.

Αιχμή άφησε για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται το ασφαλιστικό σύστημα: «Το αποτέλεσμα είναι πως έχουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα που είναι βιώσιμο για πολλές δεκαετίες ακόμα. Ας μην προσπαθούν κάποιοι να τα φορτώσουν στη μη βιωσιμότητα. Πλέον είναι βιώσιμο».

«Ανήθικο να κατακρεουργήσουμε κι άλλο τον δημόσιο τομέα»

Εκφράζοντας την αντίθεσή του στο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης στο σύστημα υγείας, τόνισε τα εξής: «Πολιτικό κόστος θα υπάρχει πάντα στην πολιτική ζωή. Το κρίσιμο είναι αν οι κυβερνήσεις θα το αναλάβουν όταν κάτι είναι προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Κι εμείς έχουμε μια άλλη άποψη για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με το δημόσιο σύστημα υγείας. Εμείς δεν συμφωνούμε ότι πρέπει να δοθεί περισσότερος χώρος στον ιδιωτικό τομέα. Σύμπραξη δημόσιου ιδιωτικού υπάρχει και τώρα. Το θέμα είναι εάν θα κατακρεουργήσουμε κι άλλο το δημόσιο σύστημα για να δώσουμε έδαφος κερδοφορίας στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό για εμάς είναι ανήθικο και παράλογο».

Για τους συνταξιούχους, επεσήμανε: «Πέρα από τις ιδεολογικές διαφωνίες μας, σχετικά με το ρίσκο για την επικουρική σύνταξη, ας δούμε και το πρακτικό ζήτημα. Η αλλαγή θα κοστίσει 70 δισ. ευρώ. Ποιος θα το καλύψει; Βρισκόμαστε σε ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας, τώρα το να παίρνεις ενα δισ. από τον συνταξιούχο είναι έγκλημα».

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η βασική μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. «Στόχος μας από 128 να κάνουμε τις κλίνες 380 σε όλη την Ελλάδα. Η λογική είναι ότι φεύγουμε από ένα νοσοκομειοκεντρικο σύστημα και επικεντρωνόμαστε στην πρόληψη, τις κινητές μονάδες, τις σχολικές μονάδες, με το εθνικό σχέδιο για την πρόληψη του καρκίνου και την οδοντιατρική στήριξη. Το πρόγραμμά μας δεν διαπνέεται μόνο από το μέτρο της αύξησης των μισθών, αλλά από μία διαφορετική φιλοσοφία για το ΕΣΥ».

Τοποθετήθηκε, ακόμη, και για το θέμα της ψηφιοποίησης λέγοντας τα εξής: «Κορυφαία μεταρρύθμιση η ψηφιοποίηση και ο ατομικός φάκελος ασθενή. Τα σωστά πράγματα θα έπρεπε να προχωράνε, το εμφανίζει ως καινούρια μεταρρύθμιση ο κ. Πιερρακάκης. Δεν πειράζει, ας την προχωρήσει. Να δούμε πώς μέσω της ψηφιοποίησης θα αρχίσουμε να βλέπουμε και πράγματα που γίνονται σε άλλες χώρες, π.χ ο ασθενής να παίρνει συμβουλές από τον γιατρό ακόμα και από το σπίτι του. Πρέπει να δούμε τις καλές πρακτικές άλλων χωρών».

«Η ιδαιτερότητα αυτής της κυβέρνησης είναι ότι από την εκλογή της άρχισε να διασπείρει δήμες περί πρόωρων εκλογών. Οι διαρροές προέρχονται από το Μαξίμου και συνεχώς διαψεύδονται, να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Ενα με ανησυχεί: τι θα παραλάβουμε. Κάθε μέρα που περνάει είναι μία που ξοδεύεται χρήσιμος χρόνος και πόροι για να στηριχθεί η κοινωνία. Θεωρώ ότι σε κάθε περίπτωση η κοινωνία περνάει μεγάλη δυσκολία με ακρίβεια, το εισόδημα εξαϋλώνεται σε χρόνο dt, χρειάζονται αποφάσεις σε διαφορετική κατεύθυνση, η πολιτική τους είναι γνήσια φιλελεύθερη σε μία λάθος εποχή» τόνισε, ακόμη ο κ.Τσίπρας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Ακίνητα: Ανεβαίνουν οι τιμές έως το 2030

Η εγχώρια κτηματαγορά την τελευταία τριετία έχει πετύχει να...

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς ομολόγησε το μυστικό του: «Δεν είναι χάρισμα»

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς μοιάζει μ’ ένα καλοσεταρισμένο ρομπότ, αλλά...