Τσίπρας: Ανάγκη της Ευρώπης η συλλογική προοδευτική απάντηση στα αδιέξοδα του νεοφιλελευθερισμού

«Η Ευρώπη σήμερα έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ μια συλλογική, προοδευτική απάντηση απέναντι στα αδιέξοδα του νεοφιλελευθερισμού και το σκοτάδι της ακροδεξιάς», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο 6ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ των Αριστερών, Πράσινων και Προοδευτικών Δυνάμεων.

Όπως είπε, μάλιστα, «η δική μας προσπάθεια, αυτή της συμπόρευσης των τριών ιστορικών ρευμάτων που συγκροτούν τον κοινό μας ευρωπαϊκό προοδευτικό χώρο – η Αριστερά, οι Σοσιαλιστές και η Οικολογία – είναι ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο κυρίαρχο δόγμα του νεοφιλελευθερισμού, λέγοντας ότι «συνιστά σήμερα το μεγαλύτερο δόγμα πολιτικής θεωρίας και πρακτικής. Και είναι εντυπωσιακό για ένα μοντέλο που έχει πάνω από μια δεκαετία θεμελιακής διάψευσης, με τη μία του κρίση να διαδέχεται την άλλη, με πόση αφοσίωση συνεχίζει άκαμπτο να αναμασά, δια των εκπροσώπων του, τις ίδιες θέσεις με αυτές που συστήθηκε στον κόσμο σχεδόν μισό αιώνα πριν».

«Εθνικισμός και ακροδεξιά επανήλθαν στην Ευρώπη»

Περιέγραψε με μελανά χρώματα την πραγματικότητα του νεοφιλελευθερισμού, σημειώνοντας ότι «βλέπουμε πόσο ανήθικη είναι αυτή η δογματική προσήλωση. Με τη μετακύληση των βαρών του πληθωρισμού στους καταναλωτές και τους φορολογούμενους».

Και προσέθεσε: «Αντί για φορολόγηση όσων πλουτίζουν, βλέπουμε περισσότερη απορρύθμιση της εργασίας, μεγαλύτερη θυσία της φύσης και της περιβαλλοντικής ισορροπίας στο βωμό του κέρδους των ελίτ. Και ταυτόχρονα, βλέπουμε δυστυχώς να επιστρέφουν στις κοινωνίες μας τα φαντάσματα του παρελθόντος. Ο εθνικισμός να ανακάμπτει με πρόσφορο έδαφος την οικονομική και γεωπολιτική κρίση. Η ακροδεξιά να δυναμώνει, αξιοποιώντας την αδυναμία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να δώσουν αξιόπιστες απαντήσεις στη κρίση, αλλά και την αντιμεταναστευτική ρητορική που καλλιεργήθηκε στην περίοδο της προηγούμενης κρίσης, της προσφυγικής».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε τι πρέπει να κάνουν, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Αριστερά και ο προοδευτικός κόσμος: «Να συγχρονίσουν την ανάλυση και τη δράση τους με τις ταχύτητες της εποχής. Να αλλάξουν, να εξελιχθούν και να δώσουν αξιόπιστες απαντήσεις στα υπαρξιακά αδιέξοδα της εποχής μας. Σε τελική ανάλυση, να καταφέρουν να κάνουν τους πολλούς να έχουν ξανά προσδοκίες».

Να τερματιστούν οι τουρκικές προκλήσεις και να επανέλθουμε στο διάλογο

Οι διαδοχικές κρίσεις, είπε ο κ. Τσίπρας, έχουν ξαναφέρει στο προσκήνιο της ιδέες της Αριστεράς ενώ, όπως σημείωσε, τα προγράμματα των πολιτικών της αντιπάλων μάς φέρνουν ολοένα και πιο κοντά στη δυστοπία.

Οι θεμελιακές αξίες της Αριστεράς για την οργάνωση μιας κοινωνίας είναι πια συνυφασμένες με την κοινή λογική, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η πανδημία απέδειξε ότι είναι αυτονόητο να υπάρχουν ισχυρά δημόσια συστήματα υγείας. Η ενεργειακή κρίση απέδειξε ότι είναι αυτονόητο να υπάρχει ισχυρή κρατική παρουσία και δημόσια παρέμβαση στον τομέα της ενέργειας, για να υπάρξει ενεργειακή ασφάλεια και κοινωνική προστασία.

»Η κλιματική κρίση αποδεικνύει κάθε μέρα ότι χωρίς ισχυρή περιβαλλοντική νομοθεσία και αλλαγή παραγωγικού και καταναλωτικού υποδείγματος, ο χρόνος μετρά αντίστροφα.

»Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία απέδειξε για μια ακόμη φορά πόσο σημαντική είναι η διπλωματία και το διεθνές δίκαιο, για να λύνουμε τις διαφορές μας πριν φτάσουμε στη σύγκρουση. Και πόσο σημαντικό είναι να δίνεται ένα σαφές μήνυμα από όλους μας μαζί, απέναντι σε όποιον παραβιάζει το διεθνές δίκαιο».

Στο σημείο αυτό, υπογράμμισε ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντικό το μήνυμα που δίνει το σημερινό Forum και σε σχέση με την Τουρκία: την ανάγκη να τερματιστούν οι παραβιάσεις και οι προκλήσεις και να επανέλθουμε στον διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου».

Δεν υπάρχει εναλλακτική

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι οι αριστερές, πράσινες και σοσιαλιστικές δυνάμεις οφείλουν να δώσουν τη μάχη με όρους κατεπείγοντος και εξήγησε:

«Γιατί πολύ απλά, για να θυμηθώ και τη γνωστή αγαπημένη ρήση των πολιτικών μας αντιπάλων, κυριολεκτικά πλέον «there is no alternative». Δεν υπάρχει εναλλακτική, πέρα από την άμεση μείωση των ανισοτήτων. Δεν υπάρχει εναλλακτική, πέρα από την προστασία της εργασίας. Δεν υπάρχει εναλλακτική, πέρα από την κλιματική δικαιοσύνη. Δεν υπάρχει εναλλακτική, πέρα από το διεθνές δίκαιο και την ειρήνη».

Κάνοντας αναφορά στην εισβολή στην Ουκρανία ανέφερε: «Είναι απαραίτητο εμείς πρώτοι να παλέψουμε για ένα κίνημα που θα στηρίξει τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής και την επιστροφή στη διπλωματία στην Ουκρανία. Να παλέψουμε για μια Ευρώπη με ισχυρό διεθνή ρόλο, που στέκεται απέναντι στα πολεμικά σχέδια του πρόεδρου Πούτιν, αλλά και δεν καθορίζει το μέλλον της με βάση τα οικονομικά συμφέροντα της Αμερικής».

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «η Ευρώπη που, όπως πολύ σωστά άνοιξε την αγκαλιά της σε 5 εκατομμύρια Ουκρανούς, οφείλει να βρει μια δίκαιη λύση, που σέβεται το διεθνές δίκαιο, για την πρόκληση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο. Με ένα δίκαιο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου και συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης».

«Η μεγάλη πρόκληση της τερατώδους εποχής μας, λοιπόν, είναι να οραματιστούμε το νέο, απέναντι στο παλιό, το αποτυχημένο, το καταστροφικό. Απέναντι στο μίσος, το ρατσισμό, την ξενοφοβία και τις έμφυλες διακρίσεις. Απέναντι, πάνω απ’ όλα, στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, που σήμερα βαθαίνει. Και να πείσουμε ότι πράγματι ένας άλλος κόσμος, καλύτερος και πιο δίκαιος, είναι όχι μόνο αναγκαίος, αλλά και εφικτός», κατέληξε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Ο «ακροκεντρώος» που φόρεσε αριστερά γαλόνια

Θεσσαλονίκη – Ωραιόκαστρο: Συλλήψεις ανηλίκων μετά από συμπλοκή...

Νέα στρατηγική με αλλαγές στη βιτρίνα και…μάρκετινγκ

Θεσσαλονίκη – Ωραιόκαστρο: Συλλήψεις ανηλίκων μετά από συμπλοκή...

Η Ροδόπη, οι εκλογές, οι παρεμβάσεις στη μειονότητα και ο Ερντογάν

Σε ζήτημα της προεκλογικής αντιπαράθεσης μετατράπηκε μετά τη συνέντευξη...

Άντζελα Γκερέκου: «Στον τουρισμό θα υπάρχει αύξηση σε σχέση με το 2019»

Η πρόεδρος ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, το μέλος τουριστικής επιτροπής...