Τσακλόγλου για εκκρεμείς συντάξεις : Προς επίλυση το θέμα – Τι εξετάζεται

«Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αφορά αποκλειστικά τους νεοεισερχόμενους στην ασφαλιστική αγορά αυτούς δηλαδή που θα ασφαλιστούν για πρώτη φορά το 2022. Αφορά επίσης άτομα που είναι κάτω των 35 ετών και θα θελήσουν να μπουν στο νέο επικουρικό» διευκρίνισε μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ1 ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου.

«Οι συντάξεις των νυν ασφαλισμένων θα παραμείνουν με τους ίδιους κανόνες όπως αυτοί ισχύουν σήμερα. Σε καμία περίπτωση δεν θα χαθούν χρήματα.

Πώς θα λειτουργήσει το νέο σύστημα

Δημιουργείται ένας Προσωπικός Ασφαλιστικός Λογαριασμός στον οποίο θα κατατίθενται οι εισφορές του ασφαλισμένου, θα επενδύονται με βάση τις οδηγίες ενός Δημόσιου Ταμείου, ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου που θα δημιουργηθεί για αυτή την περίπτωση και με τις γενικές οδηγίες των ίδιων των ασφαλισμένων και στο τέλος η σύνταξη την οποία θα πάρει μετά από 30 – 40 χρόνια, όταν θα φτάσει η ώρα της συνταξιοδότησης, θα εξαρτάται από το τι εισφορές έχουν καταβληθεί και το τι αποδόσεις είχαν οι αντίστοιχες επενδύσεις.

Θα υπάρχει ένας περιορισμένος αριθμός επενδυτικών προφίλ, ανάμεσα στα οποία θα μπορεί να επιλέγει ο ασφαλισμένος. Όμως την διαχείριση θα την έχει το Δημόσιο Ταμείο σε συνεργασία με πιστοποιημένους επαγγελματίες της αγοράς.

Αυτά όλα αφορούν την Επικουρική Σύνταξη η κύρια σύνταξη παραμένει ακριβώς ως έχει.

Θα υπάρχει μια εγγύηση ότι οι συντάξεις δεν θα πρέπει να πέφτουν κάτω από το επίπεδο των εισφορών που έχουν καταβληθεί. Σε καμία περίπτωση η σύνταξη δεν θα υπολείπεται των εισφορών που έχει καταβάλει ο ασφαλισμένος» είπε ο κ. Τσακλόγλου.

Οι εκκρεμείς συντάξεις

Αναφερόμενος στο πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων είπε ότι «οι εκκρεμείς συντάξεις δεν είναι καινούργιο πρόβλημα, ταλανίζει την ελληνική κοινωνία πάνω από 10 χρόνια.

Εμείς έχουμε ενισχύσει το έμψυχο υλικό του ΕΦΚΑ με άτομα που έχουν γνώσεις στον τομέα της απονομής των συντάξεων καθώς και τις υλικοτεχνικές υποδομές.

Εξετάζουμε την εμπλοκή και του ιδιωτικού τομέα ώστε να έχουμε ταχύτερη απονομή των συντάξεων καθώς και την απλούστευση των διαδικασιών.

Ως ανακουφιστικό μέτρο, με σχετικά ελαφρές διαδικασίες θα παρέχεται η εθνική σύνταξη (384 ευρώ) από την στιγμή που υποβάλλεται η αίτηση συνταξιοδότησης.

Ταυτόχρονα, τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ παίρνουμε μέτρα για να μην ξαναεμφανιστεί αυτό το πρόβλημα. Προς τον σκοπό αυτό προχωράμε σε ψηφιοποίηση του αρχείου και στη θέσπιση των κατάλληλων κωδικών ώστε να απονέμεται η σύνταξη όσον το δυνατόν ταχύτερα

Είχαμε τη δημιουργία του ΕΦΚΑ για τη συγχώνευση πολλών Ταμείων με πολλούς διαφορετικούς κανόνες σε αυτό. Αυτό είναι μια δύσκολη διαδικασία αλλά ευελπιστούμε ότι μακροχρόνια θα εξαλείψουμε το πρόβλημα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Στο τραπέζι «πάγωμα» επιτοκίων για στεγαστικά δάνεια 20 δισ. ευρώ

O υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κάλεσε τις τράπεζες να...

Ιράν: Διαψεύδει την προμήθεια βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Το Ιράν διέψευσε σήμερα ότι προμήθευσε βαλλιστικούς πυραύλους στη...

Στην έδρα της Μπάτσκα Τόπολα το Μακάμπι Τελ Αβίβ – Ολυμπιακός

Σε ένα γνώριμο για εκείνον γήπεδο θα αντιμετωπίσει στις...