Τράπεζες: Πώς να κερδίσετε μετά την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ

Την υψηλότερη μηνιαία αύξηση από τον Ιούλιο του 2012 εμφάνισαν τα υπόλοιπα των προθεσμιακών καταθέσεων τον Μάρτιο του 2023, σε συνέχεια του πρώτου κύκλου ουσιαστικών αυξήσεων στα επιτόκια των προϊόντων της κατηγορίας από τις τράπεζες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που επικαλείται ο ot.gr, την υπό εξέταση περίοδο οι καθαρές εισροές στα προγράμματα προσυμφωνημένης διάρκειας από νοικοκυριά ξεπέρασαν τα 3,1 δισ. ευρώ. Από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν διεκόπη ένα αρνητικό πτωτικό σερί 39 μηνών, η άνοδος των σχετικών μεγεθών έχει φτάσει τα 6,8 δισ. ευρώ, ωθώντας τα υπόλοιπα πάνω από τα 30 δις. ευρώ για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο χρόνια.

Οι αποδόσεις

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, καθοριστική για την επιτάχυνση του ρυθμού τοποθέτησης αποταμιεύσεων σε λογαριασμούς προθεσμίας ήταν η προς τα πάνω αναπροσαρμογή των αποδόσεων τους το Φεβρουάριο.

Σε αυτόν τον κύκλο αλλαγών, τα επιτόκια ξεπέρασαν ακόμη και το 2% για ποσά που ξεκινούν από τις 10.000 ευρώ, ενεργοποιώντας μεγάλο αριθμό καταθετών που βρήκαν την ευκαιρία για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια να εξασφαλίσουν ένα σίγουρο παθητικό εισόδημα.

Η δίψα των αποταμιευτών για υψηλές αποδόσεις αποτυπώνεται και στην αυξημένη ζήτηση για αμοιβαία κεφάλαια, κυρίως ομολογιακά που εξασφαλίζουν μέρισμα σε ετήσια βάση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την αρχή του χρόνου οι καθαρές εισροές στην συγκεκριμένη αγορά έχουν φτάσει τα 719 εκατ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, στο πρώτο τρίμηνο του 2023 τα υπόλοιπα των λογαριασμών πρώτης ζήτησης μειώθηκαν κατά 7 δισ. ευρώ.

Οι επόμενες κινήσεις

Μετά την τελευταία άνοδο στα υπόλοιπα των προθεσμιακών καταθέσεων, το μερίδιό τους επί του συνόλου των αποταμιεύσεων στα νοικοκυριά έχει αυξηθεί στο 21% από 17% το Νοέμβριο του 2022. Στα επιχειρησιακά πλάνα των τραπεζών υπάρχει η πρόβλεψη ότι το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί στο 40% – 50% ως το τέλος του έτους. Ωστόσο, από ό,τι φαίνεται αυτό θα εξαρτηθεί από τις επόμενες κινήσεις τους στο μέτωπο των επιτοκίων.

Η αλήθεια είναι ότι μετά την τελευταία αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ τον περασμένο Μάρτιο κατά 50 μονάδες βάσης οι τράπεζες άφησαν αμετάβλητες τις αποδόσεις στους προθεσμιακούς λογαριασμούς. Αυτό εκτιμάται ότι λειτούργησε αποτρεπτικά για μεγάλη μερίδα καταθετών που ανέμεναν αυξήσεις στα επιτόκια πριν τοποθετηθούν.

Στο πλαίσιο αυτό, η άνοδος των υπολοίπων τους επόμενους μήνες θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πόσο θα αυξηθούν από εδώ και στο εξής τα επιτόκια.

Πώς να κερδίσετε από τους τόκους

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την ερχόμενη Πέμπτη θα προχωρήσει σε προς τα πάνω αναπροσαρμογή των παρεμβατικών της δεικτών.

Η αύξησή τους θα διαμορφωθεί στις 25 ή 50 μονάδες βάσης. Εάν επαληθευθεί το δεύτερο σενάριο, κατά πάσα πιθανότητα θα ακολουθήσει ένας νέος κύκλος αυξήσεων στα προθεσμιακά επιτόκια, που θα επιταχύνει τον ρυθμό αύξησης των υπολοίπων στα προϊόντα της κατηγορίας.

Για όσους θέλουν να περιμένουν τις επόμενες αυξήσεις των τραπεζών, έχουν την ευχέρεια να επιλέξουν ένα προϊόν είτε βραχυπρόθεσμης διάρκειας ή κάποιο που επιτρέπει την πρόωρη ανάληψη των κεφαλαίων χωρίς ποινή μετά από 1 μήνα ή ένα τρίμηνο.

Με τον τρόπο αυτό θα κερδίζουν τόκους μέχρι να επανατοποθετηθούν σε προθεσμιακή κατάθεση με υψηλότερη από τις σημερινές αποδόσεις.

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Το βιβλίο, το σενάριο, οι ηθοποιοί

Το «Ναυάγιο» βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Σπύρου Πετρουλάκη...

Το κάλεσμα Κασσελάκη και οι φυλές του ΣΥΡΙΖΑ

Η εποχή Στέφανου Κασσελάκη είναι γεγονός πλέον για τον...

Επαγγελματικά ταμείακαι νέες ρυθμίσεις

Επίσκεψη Κασσελάκη στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και...

Τουρκία: Το PKK ανέλαβε την ευθύνη της τρομοκρατικής επίθεσης

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) βρίσκεται πίσω από...

«Μου αρέσει να λέω ιστορίες»

Φωτοβολταϊκά: Εκκρεμεί η αυτοπαραγωγή για πολυκατοικίες και επιχειρήσεις...