Tράπεζες – Αύξηση 50% στις εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων το 2021

Πρόσω ολοταχώς για εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων ύψους 850-900 εκατ. ευρώ το 2021 κινούνται οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι, καθώς αυξάνεται ξανά η ζήτηση για αγορά κατοικιών με τραπεζική χρηματοδότηση μετά το πρώτο σοκ της πανδημίας. Αυτή είναι η εκτίμηση των αρμόδιων διευθύνσεων στεγαστικής πίστης, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη δυναμική που έχει αναπτύξει την εφετινή χρονιά η συγκεκριμένη κατηγορία πιστώσεων.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί από την αρχή του 2021 μέχρι και το τέλος Αυγούστου στους μεγάλους τού κλάδου, οι σχετικές χορηγήσεις διαμορφώθηκαν στα 500 εκατ. ευρώ. Με δεδομένη λοιπόν την κινητικότητα στην κτηματαγορά και το αυξημένο ενδιαφέρον για απόκτηση στέγης, κατά βάση από νέα ζευγάρια της ηλιακής ζώνης των 30-45 ετών, εκτιμάται ότι έως το τέλος του χρόνου σε μηνιαία βάση τα νέα δάνεια θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ.

Προς την ίδια κατεύθυνση επιδρούν και οι καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί σε παλαιές υποθέσεις λόγω των lockdowns και της υπολειτουργίας των δημόσιων αρχών.

Πλέον η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί και αναμένεται επιτάχυνση των τελικών εγκρίσεων χρηματοδότησης αυτών των συναλλαγών.

Ακόμη πάντως κι αν κινηθεί η αγορά των στεγαστικών δανείων στα επίπεδα των 900 εκατ. ευρώ εφέτος, καταγράφοντας άνοδο 50% σε σχέση με το 2020 και 160% σε σύγκριση με το χαμηλό της στην εποχή του ευρώ το 2017, ακόμη θα βρίσκεται κάτω από το 10% των εκταμιεύσεων του 2007. Τότε κάθε μήνα δινόταν 1 δισ. ευρώ και σήμερα αυτός είναι περίπου ο στόχος όλης της χρονιάς. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος για την επιστροφή των πωλήσεων δανείων στην κανονικότητα.

Τα επιτόκια

Το θετικό όμως είναι ότι η ανοδική τάση δείχνει να παγιώνεται. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι δύο βασικοί λόγοι που κινούν αυτή τη στιγμή τη ζήτηση στην κτηματαγορά και θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση των εκταμιεύσεων είναι οι εξής:

Πρώτον τα επιτόκια βρίσκονται σε μηδενικά επίπεδα στις καταθέσεις και πολλοί έχοντες ρευστότητα αναζητούν εναλλακτικές των χρηματοοικονομικών επενδύσεων τοποθετήσεις για να πετύχουν μια καλή ετήσια απόδοση για τα χρήματά τους.

Με τα σημερινά αυξημένα επίπεδα ενοικίων, δεν είναι δύσκολη η υπόθεση να κερδίζει κάποιος 3% ή 4% ετησίως από μια κατοικία που θα αποκτήσει, χωρίς να συνυπολογίζεται στον υπολογισμό αυτόν η αναμενόμενη άνοδος της αξίας της. Ως προς το τελευταίο, οικονομολόγοι εκτιμούν ότι μέχρι και το 2027, αν δεν αλλάξει κάτι στις μακροοικονομικές προοπτικές της χώρας, οι τιμές των ακινήτων θα τρέχουν με ρυθμούς 4%-5% χωρίς να δημιουργηθεί «φούσκα».

Δεύτερον, οι μηνιαίες δόσεις των στεγαστικών δανείων, λόγω και των νέων ελκυστικότερων επιτοκίων που προσφέρουν οι τράπεζες, είναι στην πλειονότητα των περιπτώσεων χαμηλότερες των ενοικίων που μπορεί να πληρώνει κάποιος για το ίδιο σπίτι. Στο πλαίσιο αυτό είναι ρεαλιστικό ένα νοικοκυριό που μένει σε διαμέρισμα 70 τ.μ. να κερδίζει σε ετήσια βάση περί τα 1.000 ευρώ φεύγοντας από το ενοίκιο και αποκτώντας σπίτι με στεγαστικό δάνειο. Απαραίτητη προϋπόθεση, βέβαια, να διαθέτει το 20% του τιμήματος για την αγορά του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Ερντογάν: Όλα θα αλλάξουν όταν το «Αμπντουλχαμίντ Χαν» βρει φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Στο γεωτρύπανο «Αμπντουλ Χαμίντ Χαν», το οποίο βρίσκεται από την προηγούμενη...

Αιθιοπία: Πιλότοι αποκοιμήθηκαν στα 37.000 πόδια

Αεροσκάφος της Ethiopian Airlines που εκτελούσε πτήση από το Σουδάν...

DW: Το Ελαφονήσι στις οκτώ καλύτερες παραλίες της Ευρώπης

Ένα αφιέρωμα σε οκτώ παραλίες που ξεχωρίζουν στην Ευρώπη παρουσιάζει η Deutsche Welle. Σε αυτό...