Τράπεζα της Αγγλίας: Μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση των επιτοκίων κατά 0,50%

Πηγαίνοντας ενάντια στις προβλέψεις αλλά και στις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών των ΗΠΑ και Ευρωζώνης, η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒΟΕ) προχώρησε σε άλλη μια αύξηση των επιτοκίων, μεγαλύτερη από ότι αναμενόταν.

Ειδικότερα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΒΟΕ παμψηφεί αποφάσισαν να αυξήσουν τα επιτόκια κατά 0,50%, διαμορφώνοντας το βασικό επιτόκιο στο 5%, από 4,50%».

Αυτή ήταν η 13η διαδοχική αύξηση των επιτοκίων για την κεντρική τράπεζα της Αγγλίας και αποδεικνύεται η πιο «συνεπής» μεταξύ των μεγαλυτέρων κεντρικών τραπεζών στον κόσμο. Ο κύκλος των επιτοκιακών αυξήσεων άνοιξε τον Δεκέμβριο του 2021 με τα επιτόκια στο 0,10%.

Την ώρα που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έκανε παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα δικά της κατά 25 μονάδες βάσεως, η ΒΟΕ όχι μόνο συνέχισε ακάθεκτη την πορεία της, αλλά κινήθηκε ακόμη πιο επιθετικά.

Η απόφαση αυτή όμως οφείλεται στο γεγονός ότι ο πληθωρισμός στη Βρετανία δεν αποκλιμακώνεται, καθώς τον Μάιο έτρεξε με ρυθμό 8,7%, όταν στις ΗΠΑ φερειπείν διαμορφώθηκε σχεδόν στο 4%. Οι τιμές καταναλωτή στη Βρετανία είναι με διαφορά οι υψηλότερες μεταξύ των χωρών της G7 και απέχουν παρασάγγας από τον επίσημο στόχο της κεντρικής τράπεζας στο 2%. Η νέα αυτή αύξηση θα επιφέρει νέα επιβάρυνση στα δάνεια και ειδικότερα στα στεγαστικά, με τους δανειολήπτες ήδη να αιτούνται στις τράπεζες για «πάγωμα» των επιτοκίων.

Να σημειωθεί, ότι σήμερα συνεδρίαζαν επίσης και οι κεντρικές τράπεζες της Ελβετίας και της Νορβηγίας. Η πρώτη εναρμονίσθηκε με τη γενικευμένη τάση και αύξησε τα επιτόκιά της κατά 0,50%, στο 1,75% από 1,50%. Η δεύτερη όμως επίσης κινήθηκε πιο επιθετικά σε σχέση με τις προσδοκίες, αυξάνοντας τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, στο 2,25% από 1,75% πριν.

Πηγή: ΟΤ

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Η Αχτσιόλου συνεχάρη τον Στέφανο Κασσελάκη

Λίγο πριν την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εσωκομματικών...

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Εποχή Κασσελάκη

Ο λαός του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μίλησε και...

ΠαΣοΚ: Δυο γραμμές για την αντιμετώπιση Κασσελλάκη

O Νίκος Ανδρουλάκης στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή...