Τουρκικές εκλογές: Τα τρία κλειδιά για να κερδίζει ο Κιλιτσντάρογλου

Παρά τη σαφή επικράτησή του έναντι του υποψηφίου με πέντε μονάδες διαφοράς ο τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για πρώτη φορά εδώ και είκοσι χρόνια που κυριαρχεί στην πολιτική ζωή της Τουρκίας δεν κατάφερε να εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία από τον πρώτο γύρο των εκλογών.

Στον απόηχο των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου των τουρκικών εκλογών και την επικράτηση του Ερντογάν με ποσοστό 49,51% έναντι του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου που συγκέντωσε το 44,88% των τούρκων ψηφοφόρων, η εφημερίδα του Μονάχου, Süddeutsche Zeitung, αναφέρεται στα τρία σημεία κλειδιά που θα μπορούσαν να χαρίσουν τη νίκη στον Κιλιτσντάρογλου:

Turkey May 15, 2023. REUTERS/Yves Herman

Τα τρία κλειδιά για μια πιθανή επικράτηση του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου

«Πρώτον, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης θα πρέπει να αναπτερώσει το ηθικό των οπαδών του.

Δεύτερον, θα πρέπει να φέρει και πάλι τους αναποφάσιστους Κούρδους με το μέρος του, παρ’ όλο που για εκείνους το κόμμα του Κιλιτσντάρογλου τους ξυπνά τις χειρότερες αναμνήσεις.

Και τρίτον, θα πρέπει να κερδίσει τους δεξιούς εθνικιστές υποστηρικτές του Σινάν Ογάν, οι οποίοι αποτελούν το 5% των ψηφοφόρων. Όμως, κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά αμφίβολο, καθώς πολλοί εξ αυτών είτε θεωρούν τον Κιλιτσντάρογλου αριστερό, είτε πρόκειται να απέχουν κατά τον δεύτερο εκλογικό γύρο».

«Η εκλογική αναμέτρηση δεν ήταν δίκαιη»

Όσον αφορά τον πρώτο εκλογικό γύρο, ο γερμανός ανταποκριτής στην Αθήνα Γκερντ Χέλερ, σχολιάζει στο Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δικτύο (RND) για την Τουρκία πως «η εκλογική αναμέτρηση δεν ήταν δίκαιη. Οι επιχειρηματίες που πρόσκεινται στον Ερντογάν ελέγχουν το 90% του τουρκικού Τύπου και των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Η κρατική τηλεόραση TRT μετέδωσε 32 ώρες πολιτικών συγκεντρώσεων και συνεντεύξεων του Ερντογάν, μονάχα τον Απρίλιο. Αντιθέτως, το TRT αφιέρωσε μόλις 32 λεπτά τηλεοπτικού χρόνου στον Κιλιτσντάρογλου».

Την άποψη αυτήν ασπάζεται και η SZ: «Ο πρόεδρος Ερντογάν προσπάθησε να βάλει όσο το δυνατόν περισσότερα εμπόδια στον Κιλιτσντάρογλου, με τη βοήθεια της δικαιοσύνης, των σε μεγάλο βαθμό ελεγχόμενων μέσων ενημέρωσης και μιας γραφειοκρατίας που είναι υποταγμένη σε αυτόν. Ως συνήθως πάνοπλος, δίχως να τηρήσει κανέναν κανόνα. Οι εκλογές στην Τουρκία ήταν ελεύθερες – δεν ήταν όμως δίκαιες».

Οι ψηφοφόροι αφαίρεσαν την αύρα του αήττητου από τον Πρόεδρο Ερντογάν

Turkey May 15, 2023. REUTERS/Cagla Gurdogan

Η εφημερίδα του Μονάχου καταλήγει επισημαίνοντας πως «η Τουρκία, παρά τις ιδιαιτερότητές της, είναι μια εκπληκτικά καλά λειτουργούσα δημοκρατία – τουλάχιστον όσον αφορά στο εκλογικό σώμα, το οποίο κατέγραψε μία συγκλονιστική προσέλευση που άγγιξε το 90%, δίχως να σημειωθούν σοβαρά ή βίαια επεισόδια. Οι ψηφοφόροι έχουν εκφράσει την απογοήτευσή τους για τα προηγούμενα χρόνια διακυβέρνησης του Ερντογάν και, οδηγώντας τις εκλογές σε δεύτερο γύρο, αφαίρεσαν την αύρα του αήττητου που χαρακτήριζε τον πρόεδρο. Αυτό από μόνο του αποτελεί επιτυχία για την αντιπολίτευση – ακόμη και αν μία ακόμη πενταετία με τον Ερντογάν ως πρόεδρο είναι πιθανό να αποτελέσει μια δύσκολη δοκιμασία για την Τουρκία».

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Απόστολος Παπαστάμος: «Χάλκινος» στα 400μ μικτή με σούπερ κούρσα

Με επίδοση που συνιστά πανελλήνιο ρεκόρ στην κατηγορία των...

Γρανάδα – Μπιλμπάο: Οπαδός πέθανε στο γήπεδο

Το παιχνίδι μεταξύ της Γρανάδα και της Μπιλμπάο για...

Εργασία: Ερωτας στο γραφείο – Πόσο καλή «επένδυση» είναι;

Πολλά ειδύλλια ξεκινούν σε ένα εργασιακό χώρο: άλλα είναι...