Τουρκικά ΜΜΕ: Επίθεση στην Αθήνα με φόντο τις δηλώσεις Ερντογάν

Στα πρωτοσέλιδα των τουρκικών εφημερίδων βρίσκονται οι απειλές του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στην Ελλάδα, μετά το υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας. Η αναφορά Ερντογάν ότι «η Ελλάδα δεν είναι ίση με την Τουρκία» και ότι «η Αθήνα σέρνεται σε βάλτο» χαρακτηρίζονται ως προειδοποιήσεις προς την ελληνική πλευρά από την Άγκυρα, παράλληλα με την προβολή των «κοινωνικών» μέτρων που ανακοίνωσε ο τούρκος πρόεδρος.

Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα εκλήθη στο τουρκικό ΥΠΕΞ και ο έλληνας πρεσβευτής στην Άγκυρα, Χριστόδουλος Λάζαρης, με την Τουρκία να διαμαρτύρεται για ακόμα μία φορά για την «στρατικοποίηση των νησιών» και να στοχοποιεί Σάμο και Λέσβο, παραπονούμενη και για την ελληνοαμερικανική συνεργασία.

Διαβάστε επίσης: Απειλές Ερντογάν κατά της Ελλάδας: «Οι ΗΠΑ δεν θα σας σώσουν»

«Η Ελλάδα σέρνεται σε βάλτο» είναι το πρωτοσέλιδο της Sabah. Σε ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Εκδώσαμε νότα διαμαρτυρίας σε Ελλάδα και ΗΠΑ», η Sabah αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η Άγκυρα είναι εξοργισμένη από την παράνομη ανάπτυξη αμερικανικών τεθωρακισμένων από την Ελλάδα στα νησιά Λέσβο και Σάμο. Το Υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε νότα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ».

«Η Ελλάδα δεν είναι ίση με εμάς»

«Πολύ σκληρές προειδοποιήσεις για τα νησιά στην Αθήνα: Δεν είσαι ίση μας». «Η πιο σκληρή αντίδραση στην Ελλάδα ήρθε από τον Πρόεδρο: Ακολουθούμε βήματα που μυρίζουν πρόκληση. Η Ελλάδα δεν είναι και δεν μπορεί να είναι ισότιμος συνομιλητής μας» αναφέρει στην πρώτη σελίδα της η Milliyet.

Ενώ σε επίσης πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, υπό τον τίτλο «Διπλή νότα από το Υπουργείο Εξωτερικών»,  η εφημερίδα σημειώνει ότι «η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες για την ανάπτυξη αμερικανικών τεθωρακισμένων στα νησιά Λέσβο και Σάμο.

»Ο Έλληνας Πρέσβης κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών και του ζητήθηκε να σταματήσουν οι παραβιάσεις στα νησιά και να αποκατασταθεί το καθεστώς αποστρατικοποίησης. Ζητήθηκε επίσης από τις ΗΠΑ να σεβαστούν το καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και να λάβουν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι δεν χρησιμοποιούνται όπλα κατά παραβίαση του καθεστώτος αυτού».

Ο βάλτος

«Η Αθήνα είναι μαριονέτα, σέρνεται σε ένα βάλτο». «Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Πρόεδρος Ερντογάν έστειλε μηνύματα τόσο στην Αθήνα, που έχει αυξήσει τις προκλήσεις στο Αιγαίο, όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες που το έχουν προκαλέσει όλο αυτό» σημειώνει η εθνικιστική φιλοκυβερνητική Yeni Safak.

Στο δικό της δημοσίευμα για το διάβημα η Yeni Safak υποστηρίζει ότι  «η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες για την ανάπτυξη αμερικανικών τεθωρακισμένων στα νησιά Λέσβο και Σάμο.

»Ο Έλληνας Πρέσβης κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών και του ζητήθηκε να σταματήσουν οι παραβιάσεις στα νησιά και να αποκατασταθεί το καθεστώς αποστρατικοποίησης.

»Ζητήθηκε επίσης από τις ΗΠΑ να σεβαστούν το καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και να λάβουν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι δεν χρησιμοποιούνται όπλα για παραβίαση του καθεστώτος».

Κάνει δε λόγο για «Προειδοποίηση για τα νησιά σε Μητσό και Μπάιντεν!».

Εκείνοι που υποκινούν

Η Aksam γράφει: «Γνωρίζουμε τις προθέσεις εκείνων που υποκινούν την Ελλάδα».

Στην Yeni Akit ο τίτλος είναι: «Ο Έλληνας μαριονέτα που παίζει με τη φωτιά».

Ενώ η αντιπολιτευόμενη Karar αναφέρει: «Αυτοί που προκαλούν και τους εξαπολύουν εναντίον μας έχουν σκοπό να μας αποσπάσουν την προσοχή».

Θα λογοδοτήσουν

Στην YeniBirlik δημοσιεύεται κύριο άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα δεν είναι ίση μας».

Όπως σημειώνει: «Αναφερόμενος στη στρατιωτική ανάπτυξη της Ελλάδας στο Αιγαίο, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε: ‘Η διοίκηση της Αθήνας πρέπει να εγκαταλείψει τις προκλήσεις’. ‘Η Ελλάδα δεν είναι σε καμία περίπτωση ίση μας. Οι Έλληνες κυβερνώντες θα λογοδοτήσουν γι’ αυτό’».

Κατασκοπεία

Η Turkiye σημειώνει: «Η Ελλάδα δεν είναι ίση μας».

Την ίδια στιγμή σε δημοσίευμα αναφορικά με τη «στρατικοποίηση των νησιών», με τίτλο: «Φόβος για την Τουρκία που μας παρακολουθεί» αναφέρει: «Στην Ελλάδα, όπου ένα drone έπιασε στρατιωτικά οχήματα αμερικανικής κατασκευής να μεταφέρονται στη Λέσβο και τη Σάμο, ο Τύπος άρχισε να φωνάζει ‘Οι Τούρκοι μάς κατασκοπεύουν’».

Η εφημερίδα αναφέρεται στο διάβημα που έγινε στον Έλληνα πρεσβευτή στην Άγκυρα και υποστηρίζει ότι «από τη δεκαετία του 1960, η Ελλάδα εξόπλισε τουλάχιστον 16 από τα 23 νησιά που καλύπτονται από συμφωνίες, κατά παράβαση της Συνθήκης των Παρισίων του 1947 καθώς και της Λωζάνης. Διατηρεί επίσης στρατιωτικές δυνάμεις σε πολλά νησιά που δεν αναφέρονται ονομαστικά στις συμφωνίες».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα «η Ελλάδα δεν αρνείται ότι έχει εξοπλίσει τα νησιά αλλά ισχυρίζεται ότι τα έχει εξοπλίσει για αυτοάμυνα, υποστηρίζοντας ότι απειλείται από την Τουρκία. Ενώ οι εφημερίδες προβάλλουν εξωφρενικές και αβάσιμες κατηγορίες κατά της Τουρκίας, μέχρι στιγμής δεν έχει ειπωθεί λέξη από Έλληνες πολιτικούς».

«Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα νησιά, των οποίων το καθεστώς άλλαξε με τον εξοπλισμό, θα πρέπει να τεθούν ξανά υπό τον έλεγχο της Τουρκίας και ότι η Άγκυρα θα πρέπει να απευθύνει σχετική επιστολή στην ΕΕ, τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ προκειμένου να καταστήσει σαφές ότι διατηρεί το δικαίωμα να παρέμβει στα νησιά υπό αμφισβήτηση» αναφέρει η Turkiye.

Το διάβημα

Στο πρωτοσέλιδο της Hurriyet σημειώνεται ότι έγινε «Διάβημα στην Αθήνα για τα νησιά».

Η εφημερίδα αναφέρει στο άρθρο της ότι η Τουρκία προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ ως απάντηση στην ανάπτυξη τεθωρακισμένων οχημάτων από την Ελλάδα στα νησιά Λέσβο και Σάμο. Σημειώνει ότι ο Έλληνας Πρέσβης στην Άγκυρα Χριστόδουλος Λάζαρης κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών και του ζητήθηκε να σταματήσουν οι παραβιάσεις στα νησιά και η Ελλάδα  «να σεβαστεί το καθεστώς αποστρατικοποίησης». Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ «οι Τούρκοι αξιωματούχοι τόνισαν στον Έλληνα Πρέσβη ότι η κατάσταση στα νησιά θα πρέπει να επανέλθει στην προτεραία μορφή της. Η Ελλάδα έχει αναπτύξει τεθωρακισμένα αμερικανικής κατασκευής στα νησιά της Λέσβου και της Σάμου κατά παράβαση των συμφωνιών της Λωζάνης και των Παρισίων».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Αμστερνταμ: Η χιονόπτωση καθήλωσε τα αεροπλάνα – 10άδες ακυρώσεις

Δεκάδες πτήσεις προς και από το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ,...

ΣΥΡΙΖΑ: Αποχώρησε και ο Νίκος Μπελαβίλας – «Δεν πάει άλλο»

Εξακολουθεί το κύμα αποχωρήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τελευταία αποχώρηση...

Εντάσσεται στους «11» ο Δημήτρης Παπαδημούλης

Τους 11 βουλευτές, που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και σχημάτισαν Κοινοβουλευτική...