Τουρκία: Σε ιστορικά χαμηλά η λίρα μετά τη νίκη Ερντογάν

Μετά την επικράτηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με 52,14% έναντι του 47,86% του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στις τουρκικές εκλογές, η λίρα κινείται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Το τουρκικό νόμισμα κινείται στα επίπεδα των 20,05 έναντι του δολαρίου κατά τη διαπραγμάτευσή του στην Ασία, πολύ κοντά στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 20,06 που κατέγραψε την Παρασκευή.

Η λίρα, σύμφωνα με το Reuters, έχει αποδυναμωθεί περισσότερο από 6% από την αρχή του έτους και έχει χάσει περισσότερο από το 90% της αξίας της κατά την τελευταία δεκαετία. Η τουρκική οικονομία βρίσκεται στη δίνη περιόδων άνθησης και πτώσης, ανεξέλεγκτων εξάρσεων πληθωρισμού και νομισματικής κρίσης.

Μετά από μια κρίση του 2021 οι αρχές έχουν αναλάβει όλο και πιο ενεργό ρόλο στις αγορές συναλλάγματος, με τις καθημερινές κινήσεις να έχουν γίνει αφύσικα μικρές και κυρίως να καταγράφουν αποδυνάμωση, ενώ τα αποθέματα συναλλάγματος και χρυσού έχουν μειωθεί. «Το σημερινό σκηνικό απλά δεν είναι βιώσιμο. Με περιορισμένα συναλλαγματικά αποθέματα και μαζικά αρνητικά πραγματικά επιτόκια η πίεση στη λίρα είναι μεγάλη» δήλωσε ο Tim Ash της BlueBay Asset Management. «Μια νίκη του Ερντογάν δεν προσφέρει καμία παρηγοριά σε κανέναν ξένο επενδυτή», δήλωσε ο Hasnain Malik, επικεφαλής έρευνας μετοχών στην Tellimer.

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

«Προσπαθούν για κοινό βηματισμό χωρίς να θίξουν τις σοβαρές διαφορές»

«Μετά την εύκολη νίκη στις πρόσφατες εκλογές, ο Ερντογάν...

Τσάι και συμπάθεια στο «Τουρκικό Σπίτι»

«Κατσάδα» Τριντό στη Βουλή του Καναδά: «Απαράδεκτο» να...

Ολοι οι άνθρωποι της προέδρου και ο «άγνωστος Χ»

«Κατσάδα» Τριντό στη Βουλή του Καναδά: «Απαράδεκτο» να...

Ουκρανία: Κατέφθασαν τα αμερικανικά άρματα μάχης Abrams

Τα αμερικανικής κατασκευής άρματα μάχης  Abrams έχουν φθάσει στην...

…στο παιχνίδι των σκιών

Βορίδης για Κασσελάκη: Είναι το τέλος της Αριστεράς...