Τουρκία σε ΗΠΑ: Παραδώστε χωρίς όρους F-35 και Patriot – Καμία συμφωνία για προμήθεια S-400 στην Ουκρανία

Να παραδώσει χωρίς όρους και προϋποθέσεις τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 και τους πυραύλους Patriot στην Τουρκία, ζητά από την Ουάσιγκτον η Άγκυρα διά στόματος του Φαχρετίν Αλτούν. Ο σύμβουλος επικοινωνίας του Ερντογάν, με επιστολή του στη Wall Steet Journal επισημαίνει ακόμα ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία μεταξύ των χωρών για προμήθεια των ρωσικής κατασκευής συστημάτων S-400 στην Ουκρανία.

Ο κ. Αλτούν σημειώνει ότι η Τουρκία εκδιώχθηκε παράνομα για πολιτικούς λόγους από το πρόγραμμα των F-35, ενώ υπογραμμίζει ότι η Άγκυρα αναγκάστηκε να ζητήσει εναλλακτικές μετά την άρνηση της Ουάσιγκτον να την προμηθεύσει με πυραύλους Patriot.

Ευθύνη της Δύσης να εξομαλύνουν τις σχέσεις με την Τουρκία

«Η παράνομη “απομάκρυνση” της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 για πολιτικούς λόγους (τους οποίους οι ΗΠΑ δεν έχουν επισήμως και νόμιμα κοινοποιήσει την Τουρκία) καθιστά δύσκολο να ληφθεί σοβαρά υπόψη το καρότο της “επαναφοράς” της Τουρκίας» συνεχίζει ο κ. Αλτούν.

Τονίζει, δε, ότι είναι «ευθύνη της Δύσης και ειδικά των ΗΠΑ να εξομαλύνουν τις σχέσεις με την Τουρκία» και σημειώνει ότι «η Τουρκία, η οποία θεωρεί την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως στρατηγικό στόχο και υπερηφανεύεται για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ, αναμένει ότι η Δύση θα την αντιμετωπίσει όπως της αξίζει. Θα απαιτούνταν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όχι αποκαλούμενες άτυπες προτάσεις, για την αποκατάσταση της σχέσης».

Σημειώνει ακόμα  ότι οι Τούρκοι «εξακολουθούν να θυμούνται πώς οι σύμμαχοί μας απέσυραν τις συστοιχίες Patriot από την Τουρκία κατά τη διάρκεια ορισμένων από τις πιο τεταμένες περιόδους στις σχέσεις Άγκυρας – Μόσχας», προσθέτοντας ότι «ο τουρκικός λαός δεν παίρνει πλέον στα σοβαρά καμία άτυπη δέσμευση της Δύσης για προμήθεια Patriot».

Σε αυτό το πλαίσιο, καλεί τη Δύση «να παραδώσει τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 και τις συστοιχίες Patriot στην Τουρκία χωρίς προϋποθέσεις».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Τα ντέρμπι, τα στοιχήματα και τα μηνύματα

Η ατζέντα της ημέρας: Το πολιτικό σκηνικό λίγο...

Αφουμιγκέισον

Τι επιφυλάσσει το μέλλον στον ΣΥΡΙΖΑ; Θα διασπαστεί; Θα...

Ποια ιστορία θα μας πει;

Νομίζω ότι το κυριότερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει...

«Αιματοχυσίες» δίχως νόημα

ι αλλαγές σκυτάλης στην ηγεσία κομμάτων που είναι ή...