Τουρκία: Προσπάθεια να ελέγξει τα κατεχόμενα στην Κύπρο αλλάζοντας τη δημογραφική σύσταση

Εργαλειοποίηση στην παραχώρηση «υπηκοοτήτων» του κατοχικού κράτους με εντολή του τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Κύπρο, βλέπουν τουρκοκυπριακά κόμματα που ανήκουν στην Αριστερά και έχουν ήδη προχωρήσει σε «συμβολικές μηνύσεις».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Αβρούπα, γγ του Κόμματος Νέα Κύπρος (YKP) Μουράτ Κανατλί δήλωσε πως στα κατεχόμενα παραχωρούνται «υπηκοότητες» με εντολές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ανέφερε επίσης πως παρά τις «συμβολικές μηνύσεις» που είχε καταθέσει το κόμμα του, μαζί με το Κόμμα Ενωμένη Κύπρος, το Κόμμα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας και το Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης, το «υπουργικό συμβούλιο», συνέχισε να παραχωρεί αυθαίρετα «υπηκοότητες» με συχνότητα και ταχύτητα μετά τις εντολές του Τσαβούσογλου.

Όπως αναφέρει ο κυπριακός «Φιλελεύθερος» ο Κανατλί στις δηλώσεις του τόνισε ότι, όχι μόνο συνεχίζεται η αυθαίρετη χορήγηση «ιθαγένειας», αλλά και δεν είναι γραμμένα με πληρότητα και ακρίβεια τα στοιχεία των προσώπων στις αποφάσεις που λαμβάνονται.

Γεννήθηκε το 1983 και δηλώθηκε «βετεράνος» του 1974

«Το γεγονός ότι ένα άτομο που γεννήθηκε το 1983 έλαβε την υπηκοότητα με την αιτιολογία ότι ήταν βετεράνος του 1974 έγινε αντιληπτό επειδή ξεχώριζε. Όταν το θέμα αποτυπώθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στον Τύπο, το υπουργείο εσωτερικών υπέγραψε ένα άλλο σκανδαλώδες έργο, παραδίδοντας στον Τύπο τα προσωπικά δεδομένα του εν λόγω προσώπου, ιδίως την τουρκική ταυτότητα, η οποία προστατεύεται από το νόμο, και ενημερώνοντας ότι έκαναν ένα τυπογραφικό λάθος και ότι θα το διορθώσουν το συντομότερο δυνατό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, το YKP θα συνεχίσει να αγωνίζεται ενάντια στην αλλαγή της δημογραφικής δομής και την παραβίαση του δικαιώματος ψήφου τόσο διεθνώς όσο και σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή», είπε και κατέληξε τονίζοντας πως το Κόμμα του είναι αποφασισμένο να συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στη μεταβίβαση της κυριαρχίας στην Τουρκία, και τη μετατροπή των κατεχομένων περιοχών της Κύπρου σε επαρχία της Τουρκίας.

Προσπάθεια ελέγχου των κατεχομένων

Η πίεση της Τουρκίας για παραχώρηση «υπηκοοτήτων» του κατοχικού καθεστώτος αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθεια που καταβάλλει η Άγκυρα για έλεγχο των κατεχομένων. Μεταξύ των κινήσεων είναι να πίεση προς «δημόσιους υπαλλήλους» στα κατεχόμενα να παρακολουθούν υποχρεωτικά μαθήματα κορανίου.

Σύμφωνα με την Γενί Μπακίς ο προέδρος της συνδικαλιστικής οργάνωσης των λεγόμενων δημόσιων υπαλλήλων (KTAMS), Γκιουβέν Μπενγκιχάν, κατάγγειλε τον Χαλίλ Ταλάικουρτ, «πρόεδρο του εποπτικού συμβουλίου του πρωθυπουργικού γραφείου» – σύμφωνα πάντα με το «Φιλελεύθερο» – ότι αναγκάζει «δημόσιους» υπαλλήλους να παρακολουθήσουν σε τζαμιά μαθήματα κορανίου για να γίνει αρεστός στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στην Τουρκία.

Είπε επίσης πως είχαν λάβει καταγγελίες σχετικά με ορισμένες συμπεριφορές του Ταλάικουρτ και ότι αυτό δεν είναι αποδεκτό και ότι η πρακτική αυτή αποξενώνει τους ανθρώπους από τη θρησκεία και την πίστη.

«Κατά τη γνώμη μας, το κάνει αυτό για να φανεί αρεστός στην κυβέρνηση του ΑΚΡ. Προσπαθεί να κερδίσει την εύνοια του ΑΚΡ. Πιστεύουμε ότι σε περίπτωση πιθανής αλλαγής εξουσίας αύριο, όσοι σήμερα δηλώνουν πίστη στο ΑΚΡ, όσοι κάνουν σόου για το θεαθήναι, θα στραφούν προς την ίδια κατεύθυνση με την επερχόμενη εξουσία», είπε καταδικάζοντας τις ενέργειες του Ταλάικουρτ.

«Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη θρησκευτική και ηθική κουλτούρα αυτής της χώρας. […] Όποιος προσπαθεί να την αλλάξει θα του γυρίσει μπούμερανγκ. […] Είμαστε μια κοσμική και δημοκρατική κοινωνία», σημείωσε.

Εξαναγκασμός δημοσίων υπαλλήλων να παρακολουθούν μαθήματα Κορανίου

Σε άλλο δημοσίευμά της η Γενί Μπακίς αναφέρει ότι ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Νεβζάτ Όζκουντ αντέδρασε στους ισχυρισμούς ότι «δημόσιοι» υπάλληλοι πήγαιναν σε μαθήματα Κορανίου κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας τους και δήλωσε: «Ο εξαναγκασμός των δημοσίων υπαλλήλων να παρακολουθούν μαθήματα Κορανίου πρέπει να σταματήσει αμέσως».

Σε γραπτή δήλωση, ο Όζκουντ ανέφερε ότι «έχουν ενταθεί πρόσφατα οι δραστηριότητες που αποσκοπούν στην αποδυνάμωση και την καταστροφή της αρχής της κοσμικότητας, η οποία αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία του συντάγματος».

Υποστήριξε επίσης ότι οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι τα αντιλαϊκά βήματα θα συνεχίσουν να γίνονται και δήλωσε ότι το TDP διεξάγει έναν κοινό αγώνα με τις δημοκρατικές και πατριωτικές ομάδες λέγοντας όχι στο «κτηριακό προεδρικό συγκρότημα (külliye)», ενάντια στις «καταπιεστικές επιβολές που είναι αντιλαϊκές, εχθρικές προς τη δημοκρατία και τη βούληση [της κοινότητας]».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Μητσοτάκης: Στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Συνάντηση Φραγκογιάννη και Τσαβούσογλου για τη θετική ατζέντα...

Συνάντηση Φραγκογιάννη και Τσαβούσογλου για τη θετική ατζέντα Ελλάδας – Τουρκίας

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου...

Fed: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μ.β.

Επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις οικονομικών αναλυτών, η κεντρική τράπεζα των...