Τουρκία – H υποβάθμιση από τη Fitch βυθίζει κι άλλο την λίρα

Νέα υποχώρηση καταγράφει σήμερα Παρασκευή η τουρκική λίρα, μετά την υποβάθμιση των προοπτικών της τουρκικής οικονομίας σε «αρνητικές» από «σταθερές» από τον οίκο αξιολόγησης Fitch.

Ο οίκος διατήρησε σε «ΒΒ-» το αξιόχρεο της χώρας ωστόσο στην έκθεσή του εξέφρασε έναν σκεπτικισμό για τη νομισματική πολιτική της Τουρκίας και το αρνητικό outlook.

Μετά την αξιολόγηση η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος έναντι του αμερικανικού διολίσθησε έως το 13,75, καταγράφοντας απώλειες της τάξεως του 0,6% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευή, ενώ σήμερα υποχωρεί σχεδόν 0,4%. Από την αρχή του έτους έχει χάσει το 46% της αξίας της έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Η Fitch

Ο οίκος αξιολόγησης χαρακτήρισε τον κύκλο χαλάρωσης της πολιτικής από την κεντρική τράπεζα της χώρας -η οποία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο ακόμη και όταν ο πληθωρισμός σημείωνε άνοδο- ως πρόωρο και τόνισε ότι προκάλεσε επιδείνωση στην εμπιστοσύνη στο εσωτερικό της χώρας, που αντανακλάται σε απότομη υποτίμηση του νομίσματος.

«Η διατήρηση ενός πραγματικού αρνητικού επιτοκίου θα μπορούσε να πλήξει περαιτέρω την εγχώρια εμπιστοσύνη, αυξάνοντας τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως για παράδειγμα εάν κλονιστεί η εμπιστοσύνη των καταθετών. Και ενδεχομένως να θέσει σε κίνδυνο τη μέχρι τώρα πρόσβαση των τραπεζών και των επιχειρήσεων στην εξωτερική χρηματοδότηση», ανέφερε ο Fitch στην αξιολόγησή του.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

«Πρέπει να δίνεις πάντα το 100%»

«Με συγχωρείς. Θα καθυστερήσω ίσως πέντε λεπτά στο ραντεβού...

Η πολιτική σε δεύτερη μοίρα

«Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση» είχε αναφέρει σε κάποια φάση...

Ξεκλειδώνει υπεραξίες για τους μετόχους με ροές 6 δισ. ευρώ

Πλημμύρες στη Νέα Υόρκη – «Νέα κανονικότητα» λόγω...

Τουρκία: Ισχυρή έκρηξη στην Άγκυρα, κοντά στο Kοινοβούλιο

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι μια δυνατή έκρηξη ακούστηκε...

Κέρδη με ουρά γιατους «Μίδες» του τένις

Πλημμύρες στη Νέα Υόρκη – «Νέα κανονικότητα» λόγω...