Τουρκία: Economist και Washington Post κατά Ερντογάν – Η απάντησή του

Δύο εκ των πιο αναγνωρισμένων και έγκυρων μέσων παγκοσμίως, ο Economist και η Washington Post καταφέρθηκαν σε άρθρα τους εναντίον του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει των τουρκικών εκλογών της 14ης Μαΐου.

Πιο συγκεκριμένα, ο Economist, σε άρθρο του με τίτλο «Αν η Τουρκία διώξει τον αυταρχικό ηγέτη της, οι δημοκράτες σε όλο τον πλανήτη θα πάρουν κουράγιο» χαρακτήρισε τις τουρκικές εκλογές τις πιο σημαντικές του 2023 στον πλανήτη, ενώ πήρε σαφή θέση υπέρ του Κιλιτσντάρογλου επισημαίνοντας πως μία νίκη του, θα είναι «μια τεράστια στιγμή για την Τουρκία, την Ευρώπη και τον παγκόσμιο αγώνα για γνήσια δημοκρατία».

Στο εκτενές άρθρο του, το περιοδικό αναλύει τις πολιτικές του Ερντογάν στην οικονομία, την εξωτερική πολιτική και τα ανθρώπινα δικαιώματα, κατακρίνωντας πολλές από αυτές.

Και η Washington Post όμως, σε ένα άρθρο γνώμης με τίτλο «Μια σκιά αυξανόμενου δεσποτισμού ελλοχεύει πάνω από τις εκλογές στην Τουρκία», που υπογράφει η συντακτική ομάδα της αμερικανικής εφημερίδας, επικρίνει την εξωτερική πολιτική του Ερντογάν, με την οποία ακροβατεί μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. Κυρίως όμως, οι συντάκτες της Washington Post αναφέρονται στα όσα έχει κάνει εντός της χώρας του, καθώς «η πιο βαθιά και πιθανώς μόνιμη ζημιά είναι η εσωτερική», όπως γράφουν χαρακτηριστικά. Έχει φυλακίσει πολιτικούς αντιπάλους, δημοσιογράφους και όσους του έχουν ασκλησει κριτική, και έχει περιορίσει τον χώρο για την άνθηση της κάποτε ζωντανής κοινωνίας των πολιτών της Τουρκίας – μια εκστρατεία καταστολής που έχει ενταθεί μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Η απάντηση του Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος προέβη σε μια οργισμένη δήλωση αναφορικά με την κριτική που του ασκήθηκε από τα μεγάλα αυτά μέσα της Δύσης: «Δεν θα επιτρέψουμε να κατευθύνεται η εσωτερική μας πολιτική και να κουνάνε το δάχτυλο στην εθνική βούληση τα εξώφυλλα των περιοδικών, που αποτελούν τον επιχειρησιακό μηχανισμό των παγκόσμιων δυνάμεων», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Ερντογάν.

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Τούρκος καθηγητής προειδοποιεί: Κίνδυνος κατάρρευσης της Αγίας Σοφίας

Στις δηλώσεις του Τούρκου ιστορικού Ιλμπέρ Ορταϊλί για την Αγία...

Η πρώτη επίσημη συνάντηση Σακελλαροπούλου με Κασσελάκη

Την πρώτη επίσημη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας,...

DoValue: Πρόστιμο 60.000 ευρώ για οχλήσεις σε οφειλέτη με ρυθμισμένη οφειλή

Διοικητικό πρόστιμο 60.000 ευρώ επέβαλε η Γενική Διεύθυνση Αγοράς...