Τουρκία: Ανακάλυψε το δεύτερο μεγαλύτερο απόθεμα σπάνιων γαιών στον κόσμο

Το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα σπάνιων γαιών ανακαλύφθηκε στην Τουρκία, ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, το να εισρεύσουν χρήματα στην ήδη πιεσμένη τουρκική οικονομία από την ανακάλυψη αυτή είναι μία δύσκολη υπόθεση.

Το κοίτασμα βρέθηκε στην κεντρική Ανατολία και εκτιμάται ότι κρύβει 694 εκατομμύρια τόνους σπάνιων γαιών.

Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα στον κόσμο, μετά από τα 800 εκατ. τόνους σπάνιων γαιών της Κίνας.

Οι σπάνιες γαίες χρησιμοποιούνται σε  πολλές βιομηχανικές εφαρμογές, από την τεχνολογία έως την αυτοκινητοβιομηχανία και την αεροναυπηγική. Βρίσκονται σε μεγάλη ζήτηση, καθώς είναι απαραίτητες για την παραγωγή μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

10 από τα 17 είδη σπάνιων γαιών

Στο υπέδαφος της περιοχής υπάρχουν 10 από τα συνολικά 17 είδη σπάνιων γαιών, ενώ βρίσκονται ιδιαίτερα κοντά στην επιφάνεια του εδάφους, γεγονός που καθιστά την εξόρυξή τους ιδιαίτερα εύκολη.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι μια μονάδα παραγωγής που θα επεξεργάζεται 1200 τόνους μεταλλεύματος ετησίως θα δημιουργηθεί σε πρώτη φάση στην περιοχή Κιζιλκοαρέν στο Μπειλίκοβα.

«Το Εσκισεχίρ Μπειλίκοβα, ένα από τα σημαντικά πεδία σπάνιων στοιχείων της χώρας μας, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αποθεματική περιοχή σπάνιων γαιών στον κόσμο μετά την Κίνα. Δημιουργούμε μια μονάδα παραγωγής που θα επεξεργάζεται μετάλλευμα. Μετά τα αποτελέσματα της δοκιμαστικής παραγωγής, θα ξεκινήσουμε την επένδυση σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Στόχος μας είναι να επεξεργαζόμαστε 570 χιλιάδες τόνους μεταλλεύματος ετησίως όταν αυτή η εγκατάσταση φτάσει σε πλήρη δυναμικότητα, 10 χιλιάδες τόνους οξείδια σπάνιων γαιών, 72 χιλιάδες τόνους βαρίτη, 70 χιλιάδες τόνους φθορίτη και 250 τόνους θορίου» σημείωσε ο Ρετζέπ Ερντογάν.

Ο τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, δήλωσε ότι καθώς το πεδίο είναι πολύ κοντά στην επιφάνεια, θα είναι λιγότερο δαπανηρό η εξαγωγή των σπάνιων γαιών. Επίσης δήλωσε ότι θα παραχθούν 250 τόνοι θορίου, στοιχείο που χρησιμοποιείται ως καύσιμο στην πυρηνική βιομηχανία.

«Θα παράγουμε πρώτα τα υλικά που χρειάζεται η βιομηχανία μας. Θα έχουμε όμως την ευκαιρία να εξάγουμε περισσότερα από όσα χρειαζόμαστε. Θα είναι ένα από τα καλά παραδείγματα του νέου μας μοντέλου οικονομίας που επικεντρώνεται στις επενδύσεις, την απασχόληση, την παραγωγή και τις εξαγωγές» είπε ο Ντονμέζ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Ανδρουλάκης: Πρόσωπο κοινής αποδοχής ο πρωθυπουργός

Πρόσωπο κοινής αποδοχής ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος...

Δημοσκόπηση MARC: 5,3% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Διαφορά 5,3% μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει η...

ΣΥΡΙΖΑ: Την υποψηφιότητα του Μιθριδάτη ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας

Ο γνωστός ερμηνευτής, Μιθριδάτης, που έγινε ιδιαίτερα γνωστός μέσα από...

Στο Κάιρο μετά από 12 χρόνια ο Σύριος ΥπΕξ

Με τον Αιγύπτιο ομόλογο του, Σαμέχ Σούκρι, στο Κάιρο, συναντήθηκε...