Το τρένο θα σφυρίξει ξανά στο Ναύπλιο

Ολοκληρώθηκε από τον ΟΣΕ η μελέτη για την επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής από την Κόρινθο ως το Ναύπλιο, η αναβάθμιση της οποίας θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου με 15,4 εκατ. ευρώ. Το έργο, που θα δημοπρατηθεί από τον ΟΣΕ το πρώτο εξάμηνο του 2021, θα ενώσει και πάλι με ράγες την Κόρινθο, το Άργος και το Ναύπλιο σε περίπου μία ώρα.

Εχθές, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με αντικείμενο το μέλλον του σιδηροδρόμου στη Πελοπόννησο, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, κ. Θανάσης Κοτταράς παρέδωσε την ολοκληρωμένη μελέτη στον Περιφερειάρχη, κ. Παναγιώτη Νίκα.

Σύμφωνα με τη μελέτη το έργο περιλαμβάνει την αναβάθμιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών της γραμμής με προσθήκη νέων υλικών επιδομής σύμφωνα με τις σύγχρονες προδιαγραφές. Επίσης, την αναβάθμιση του επιπέδου ασφάλειας κυκλοφορίας με την εγκατάσταση συστήματος σηματοτεχνικής εξασφάλισης, επιπέδου Sil-4, στους σταθμούς Κορίνθου και Άργους με το οποίο ελέγχονται αυτόματα οι διαδρομές και γίνονται απομακρυσμένοι χειρισμοί.

Ακόμη, θα αναβαθμιστεί η αξιοπιστία της κυκλοφορίας των συρμών, αλλά και η ασφάλεια, με την εγκατάσταση 42 νέων Αυτόματων Συστημάτων Ισόπεδων Διαβάσεων (ΑΣΙΔ) που θα αποτελούνται από υλικά τεχνολογίας Sil-4. Η λειτουργία όλων των συστημάτων εποπτεύεται από κέντρο ελέγχου στον Σ.Σ. Κορίνθου και η μεταφορά δεδομένων γίνεται μέσω οπτικής ίνας.

Περιλαμβάνει επίσης, την αναβάθμιση της ασφάλειας επί των μεταλλικών γεφυρών με τη τοποθέτηση πεζοδρομίων, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος πτώσης ατόμων με εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στις γέφυρες, καθώς και την αναβάθμιση των αποβαθρών και του περιβάλλοντος χώρου στους Σ.Σ. Χιλιομοδίου, Μυκηνών και Άργους ώστε να είναι προσβάσιμοι σε ΑμεΑ.

Η δε εσωτερική διαρρύθμιση των κτιρίων των σταθμών Μυκηνών και Άργους θα αλλάξει, ώστε να διαμορφωθούν χώροι για ΑμεΑ εντός των κτιρίων (WC). Οι όψεις των κτιρίων διατηρούνται και αντικαθίστανται τα υφιστάμενα κουφώματα με αντίστοιχα καινούργια, ιδίας μορφής και υλικού́ κατασκευής, αλλά́ με αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά́ ενεργειακής απόδοσης. Ο δε σταθμός Χιλιομοδίου θα ανακατασκευαστεί προκειμένου να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προδιαγραφές.

Μελέτη αξιοποίησης του μετρικού δικτύου Πελοποννήσου

Στη σύσκεψη εξετάστηκε το θέμα της επαναλειτουργίας του τμήματος της σιδηροδρομικής γραμμής «Άργος-Τρίπολη-Καλαμάτα», καθώς και η δυνατότητα διασύνδεσης με Βιομηχανικές Περιοχές, ενώ συζητήθηκε και η δυνατότητα σύνδεσης με το λιμάνι της Καλαμάτας.

Προς τούτο, θα εκπονηθεί μελέτη αξιοποίησης του Μετρικού́ Σιδηροδρομικού́ Δικτύου Πελοποννήσου από τον ΟΣΕ σε συνεργασία με την Περιφέρεια, στην οποιά θα αναλυθούν τόσο τα οικονομοτεχνικά́ στοιχεία της χρήσης της γραμμής, όσο και τα ευρύτερα οφέλη της επαναλειτουργίας της, καθώς και πιθανούς εναλλακτικούς τρόπούς προσέλκυσης και ιδιωτικών επενδύσεων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Τι ψάχνει η BP στη Ρουμανία μέσω Ελλάδας

Ρουμανία Η Ρουμανία αποτελεί το νέο πόλο έλξης...

«Ζυγίζει» την έκταση των αντιποίνων το Ισραήλ – Οι 4 επιλογές στη «φαρέτρα»

Την απόφαση να αντεπιτεθεί στο Ιράν και στους «δορυφόρους»...

ΝΔ: Tο στοίχημα Φρέντι Μπελέρη και τα εσωκομματικά αινίγματα

Η στόχευση της υποψηφιότητας του Φρέντι Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο...

Οι «ρουκέτες» στο ταμπλό και το λονδρέζικο φλερτ του Μυτιληναίου

ot.gr | ΤαυτότηταΔιαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. ΧαραλαμπόπουλοςΔιευθύντρια Σύνταξης:...