Το τέλμα στο Κυπριακό στην έκθεση Γκουτέρες

Εντός της ημέρας αναμένεται να κατατεθεί ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό, η οποία θα συνοδεύει το προσχέδιο για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο.

Στην έκθεση του κ. Γκουτέρες καταγράφεται ο έντονος προβληματισμός του για το αδιέξοδο των τελευταίων ετών, ενώ εκφράζεται η εκτίμηση ότι το πέρασμα του χρόνου θα δυσχεράνει περαιτέρω τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης.

Σύμφωνα με αποσπάσματα της έκθεσης που διέρρευσαν στον Τύπο, ο Γκουτέρες αναφέρεται σε ενέργειες που αυξάνουν το κλίμα δυσπιστίας μεταξύ των πλευρών, ενώ κάνει ειδική αναφορά στις τουρκικές ενέργειες στην περιφραγμένη πόλη των Βαρωσίων. Εξάλλου γίνεται ειδική αναφορά στην αρνητική ρητορική των δύο πλευρών στην Κύπρο, με τον Αντόνιο Γκουτέρες να σημειώνει με ιδιαίτερη ανησυχία το ότι «οι θέσεις των κοινοτήτων φαίνεται να έχουν γίνει πιο περιχαρακωμένες και περισσότερο διαχωριστικές».

Αδιέξοδο διαρκείας

Ο Γκουτέρες με τον πρόεδρο ΑναστασιάδηΟ Γκουτέρες με τον πρόεδρο Αναστασιάδη πριν τις συναντήσεις στη Γενεύη, τον περασμένο Απρίλιο

Οι αναφορές του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ αποτελούν αντανάκλαση του αδιεξόδου, στο οποίο έχει περιέλθει το Κυπριακό μετά και την αποτυχία της άτυπης πενταμερούς τον Απρίλιο του 2021, όπου η τουρκική πλευρά κατέθεσε την πρόταση της για αλλαγή της βάσης λύσης του Κυπριακού. Από τότε καταγράφεται μια εδραίωση του διχοτομικού status quo, τόσο σε επίπεδο ρητορικής όσο και σε επίπεδο πολιτικών πρακτικών. Από τη μία ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ επιμένει στην ρητορική του περί λύσης δύο κρατών και από την άλλη ο ηγέτης της ελληνοκυπριακής πλευράς Νίκος Αναστασιάδης δεν φαίνεται διατεθειμένος να διαταράξει τα λιμνάζονται νερά μέχρι και την λήξη της θητείας του, το 2023.

Τελευταία ένδειξη του τέλματος στο οποίο έχει περιέλθει το κυπριακό αποτέλεσε η αποτυχία της άτυπης τριμερούς συνάντησης του Σεπτέμβρη στην Νέα Υόρκη, η οποία ολοκληρώθηκε με την καταγραφή της διαφωνίας των δύο πλευρών σχετικά με την ανάγκη διορισμού ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Αγνωστα κειμήλια της ζωής του Μπάιρον στο Τρίνιτι

Στα αρχεία του Κολεγίου Τρίνιτι, στο Κέιμπριτζ της Αγγλίας,...

Σπαρτιάτες: Ο γρίφος της έκπτωσης, οι έδρες και οι πιθανές καραμπόλες

Η επικείμενη απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (Εκλογοδικείου) για...

LVMH: Ο Μπερνάρ Αρνό ετοιμάζει τον διάδοχο – Το παρασκήνιο

Τέσσερις δεκαετίες πέρασε ο δισεκατομμυριούχος σήμερα Μπερνάρ Αρνό, εξελίσσοντας...

Ισραήλ: Τι «δουλειά» κάνει ένας πανάκριβος πύραυλος Arrow

Η εφημερίδα Maariv αποκάλυψε πως ο συντονισμός της αναχαίτισης...