Το σχέδιο της Κομισιόν για τον εμβολιασμό στην ΕΕ

Ο εμβολιασμός του 70% των ενηλίκων στην ΕΕ ως το καλοκαίρι είναι ο στόχος της Κομισιόν και προς αυτή την κατεύθυνση καλεί και τα κράτη μέλη της ΕΕ να κινηθούν.

Αυτά θα προβλέπει, σύμφωνα με το Bloomberg, το προσχέδιο της Κομισιόν με τις συστάσεις προς τα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση της πανδημίας το οποίο θα δημοσιευτεί την Τρίτη.

Πιστοποιητικά εμβολιασμού για τους ταξιδιώτες

Σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλείται το Bloomberg η  Κομισιόν θα δεσμευτεί επίσης να συμφωνήσει με τα κράτη μέλη ως τα τέλη του μήνα σε ένα πρωτόκολλο για πιστοποιητικά εμβολιασμού «τα οποία θα αναγνωρίζονται και θα χρησιμοποιούνται στα συστήματα υγείας σε όλη την Ε.Ε.».

Tα πιστοποιητικά αυτά θα υποκαταστήσουν την υποχρέωση των ταξιδιωτών να υποβάλλονται σε τεστ και να μπαίνουν σε καραντίνα. «Για να διασφαλιστεί μια φιλόδοξη εμβολιαστική προσπάθεια πρέπει να τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι» σημειώνεται στο προσχέδιο.

«Μέχρι τον Μάρτιο του 2021 τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν εμβολιάσει τουλάχιστον το 80% των εργαζόμενων στην υγειονομική περίθαλψη και την κοινωνική πρόνοια και των ανθρώπων ηλικίας άνω των 80 ετών» τονίζεται. Ταυτόχρονα επισημαίνεται ότι «ως το καλοκαίρι του 2021 τα κράτη μέλη πρέπει να έχουν εμβολιάσει τουλάχιστον το 70% του ενήλικου πληθυσμού».

Διεύρυνση των rapid tests

Οι προτάσεις της Κομισιόν, οι οποίες δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, προβλέπουν επίσης:

Αλληλουχία γονιδιώματος τουλάχιστον στο 5% – προτιμότερο στο 10% – όλων των θετικών τεστ κορωνοϊού για τον εντοπισμό και τη χαρτογράφηση νέων στελεχών του ιού.

Διεύρυνση της χρήσης των rapid tests.

«Ισχυρή» σύσταση ενάντια σε κάθε μη απαραίτητο ταξίδι οπουδήποτε μέχρι να βελτιωθεί η επιδημιολογική κατάσταση.

Αντικατάσταση των γενικών ταξιδιωτικών απαγορεύσεων με πιο στοχευμένα μέτρα.

Κοινό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό

Την πρόταση του πρωθυπουργού για την καθιέρωση ενός κοινού ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά τη διάρκεια του έκτακτου Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης, ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της προσεχούς Πέμπτης με αντικείμενο την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Εφόσον υπάρχει κοινός ευρωπαϊκός εμβολιασμός, πρέπει να υπάρξει και κοινό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό» υπογράμμισε ο κ. Βαρβιτσιώτης ενημερώνοντας τους ομολόγους του για την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Ο συντονισμός από νωρίς σε αυτό το στάδιο, δηλαδή να παρέχουμε στον πληθυσμό μας το κοινό πιστοποιητικό που μπορεί να έχει μελλοντική χρήση, είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε τώρα. Καλύτερα να ενεργούμε προληπτικά παρά να ενεργούμε μετά» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Επιτάχυνση του ρυθμού προμήθειας των εμβολίων

Ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στην ανάγκη επιτάχυνσης του ρυθμού προμήθειας των εμβολίων, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «δεν πρέπει μόνο να βασιστούμε στα εμβόλια, αλλά και να επιταχύνουμε τον ρυθμό του συντονισμού προκειμένου να ανακαλύψουμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να θεραπεύσουμε τους ανθρώπους από αυτό, με ένα φάρμακο για τον COVID-19».

Δυτικά Βαλκάνια

Επιπλέον, ο κ. Βαρβιτσιώτης έθεσε το ζήτημα της παροχής εμβολίων και στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και τόνισε ότι «έχει ιδιαίτερη σημασία να μοιραστούμε τις επιτυχίες της ΕΕ με τους φίλους και τους γείτονές μας και ιδιαίτερα με τις χώρες εκείνες που έχουν εκφράσει την πρόθεση να έρθουν μαζί μας στο μέλλον».

Αναφορικά με την επικείμενη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ζήτησε αυτή να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, με τη συμπερίληψη εκπροσώπων και των τριών θεσμικών οργάνων της ΕΕ (Κοινοβούλιο, Επιτροπή, Συμβούλιο) στην οργανωτική δομή.

Ταυτόχρονα, όπως κάνει γνωστό στην ανακοίνωσή του, έκανε σαφές ότι είναι «σημαντικό να επανασυνδεθούμε με τους πολίτες μας εν μέσω της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης», καθώς προέχει -όπως είπε- «να υπογραμμίσουμε τη σημασία των πολιτών και το μήνυμα για μια κοινωνική Ευρώπη, ώστε κανένας να μη μείνει πίσω».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Καλάθι των Χριστουγέννων: Προστέθηκε και το χοιρινό

Στο «Καλάθι των Χριστουγέννων» προστέθηκε το χοιρινό κρέας όπως...

Καίτη Κωνσταντίνου: «Δεν θεωρώ την τηλεόραση ένα δευτερεύον μέσο»

Η Καίτη Κωνσταντίνου έρχεται στο ραντεβού μας ντυμένη στα...

Φορολογικό νομοσχέδιο: Live η συζήτηση στη Βουλή

Στην ολομέλεια της Βουλής συνεχίζεται, σήμερα Τετάρτη, η αναμέτρηση...