«Το πουκάμισο το θαλασσί» που δεν τέλειωσε ποτέ και το πραξικόπημα στην Κύπρο

Αν γυρίσει κανείς πίσω το ημερολόγιο και πάει 48 χρόνια πίσω στη Λευκωσία, στην έδρα του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, στις 15 Ιουλίου 1974, στις 8.15 το πρωί. Εκείνη την ώρα το κυπριακό ραδιόφωνο μετέδιδε το τραγούδι «το πουκάμισο το θαλασσί», χωρίς όμως κανείς από το ΡΙΚ να προβλέπει τι επρόκειτο να συμβεί σε λίγα λεπτά «Το πουκάμισο το θαλασσί,/μια φορούσα εγώ και μια εσύ/χρυσή κλωστή και βελονιά/ποιος θα δικάσει τον φονιά…» Ακριβώς στη φράση «ποιος θα δικάσει τον φονιά», το ΡΙΚ σίγησε. Το πραξικόπημα  (σχεδιασμένο από την χούντα των Αθηνών και τον δικτάτορα Ιωαννίδη) άρχιζε, κάπως αργά για πραξικοπήματα.  Το σύνθημα του  πραξικοπήματος ήταν «ο Αλέξανδρος εισήλθε στο νοσοκομείο». Ο «Αλέξανδρος» ήταν ο Μακάριος και το «νοσοκομείο» ήταν το Προεδρικό Μέγαρο.

 Η μαύρη ιστορία της Κύπρου ξεκινούσε εκείνη την ώρα, μια προδοσία που έφερε τον Αττίλα στο νησί. Γιατί αυτό ήταν το πρόσχημα για να εισβάλει ο Μπουλέντ Ετσεβίτ στη μεγαλόνησο. Την επιχείρηση για την κατάληψη του Προεδρικού Μεγάρου στη συνοικία των Αγίων Ομολογητών, σχεδίασε και διηύθυνε ο Κομπόκης. Επικεφαλής των δυνάμεων Καταδρομών που έλαβαν εντολή να αναπτύξουν δράση στο χώρο του Προεδρικού Μεγάρου ήταν ο ταγματάρχης Δαμασκηνός, των δε τεθωρακισμένων ο επίλαρχος Κορκόντζελος, διοικητής της 21ης ΕΑΝ.)

Την ώρα  της εκδήλωσης του πραξικοπήματος, ο Μακάριος δεχόταν μια ομάδα ελληνοπαίδων από την Αίγυπτο. Κάποιο από τα παιδιά άκουσε τους πυροβολισμούς, αλλά ο Μακάριος τα καθησύχασε. Όταν τα πυρά πύκνωσαν και το Προεδρικό Μέγαρο άρχισε να κανονιοβολείται από τα τεθωρακισμένα της Εθνικής Φρουράς, ο Μακάριος, αφού προστάτευσε πρώτα τους μικρούς του επισκέπτες, στη συνέχεια διέφυγε από την μοναδική αφύλακτη δίοδο, που υπήρχε στα δυτικά του Προεδρικού Μεγάρου. Με τη βοήθεια τριών σωματοφυλάκων του και ντυμένος με πολιτικά ρούχα, ακολούθησε την κοίτη ενός παρακείμενου χειμάρρου και κάτω από μυθιστορηματικές συνθήκες έφθασε στην Μονή Κύκκου. Στο μεταξύ οι πραξικοπηματίες νόμιζαν ότι ο Μακάριος είναι νεκρός. Αυτό μετέδιδε το ΡΙΚ, το οποίο είχαν καταλάβει και ετοιμάζονταν να ορκίσουν τον Νίκο Σαμψών πραξικοπηματία Πρόεδρο της Κύπρου.

Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο έτσι και σήμερα στις 8.20 ακριβώς ήχησαν οι σειρήνες σε όλες τις ελεύθερες πόλεις της Κύπρου. Για να μην ξεχάσει κανένας πώς άρχισε η προδοσία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Τα πρόσωπα πίσω από τη βαριά ήττα

Θεσσαλονίκη – Ωραιόκαστρο: Συλλήψεις ανηλίκων μετά από συμπλοκή...

Καναδάς: Νεκρά 4 παιδιά – τα παρέσυρε παλιρροϊκό κύμα ενώ ψάρευαν σε ποτάμι

Τέσσερα παιδιά εντοπίστηκαν νεκρά στα νερά του ποταμού Σεν Λόρενς, στο βόρειο...

Δ. Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ διεκδικεί γερμανικές επανορθώσεις και αποζημιώσεις

Στις επετειακές εκδηλώσεις που οργανώθηκαν στη Σπερχειάδα στην «Καλύβα...

Φάρατζ: «To Brexit έχει αποτύχει»

«To Brexit έχει αποτύχει. Δεν το πετύχαμε και οι...