Το κάστινγκ της εβδομάδας: Θεοχάρης, Κωνσταντοπούλου, Τσακαλώτος και Μητσοτάκης

1. Αγαπάς τη ΝΔ; Απόδειξη

Ο Χάρης Θεοχάρης τιτίβισε την «πιο απλή απόδειξη πως το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων των έμμεσων φόρων έρχονται από την ανώτερη τάξη». Ποια είναι αυτή; «Ο ΦΠΑ στα τρόφιμα είναι €2,8 δισ. Το market pass που έχει διευρυμένα κριτήρια και αγγίζει και τη μεσαία τάξη κόστισε €600 εκατ. Τη διαφορά την πληρώνουν οι εύποροι». Η βιβλιογραφία μπορεί να έχει αποφανθεί πως όσο πιο υψηλό είναι το εισόδημα ενός νοικοκυριού, τόσο πιο μικρό είναι το ποσοστό αυτού που δίνει σε έμμεσους φόρους, κι όσο χαμηλότερο είναι το εισόδημά του, τόσο περισσότερο επιβαρύνεται από τέτοιους φόρους. Αλλά η βιβλιογραφία δεν ξέρει τίποτα για την πραγματική πολιτική ζωή. Αγνοεί πόσο πιστά πρέπει να υπηρετήσει τη γραμμή του νυν κόμματός του κάποιος που έχει διαγραφεί από εκείνο το οποίο ο ίδιος ίδρυσε.

 

2. One woman show

Η κερδισμένη του πρώτου μετεκλογικού κύματος δημοσκοπήσεων είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η μοναδική σοβαρή μετακίνηση ψηφοφόρων που καταγράφουν οι επαγγελματίες των μετρήσεων προς το παρόν είναι εκείνη από το ΜεΡΑ25 στην Πλεύση Ελευθερίας. «Ο Βαρουφάκης ξεφουσκώνει τόσο που της εξασφαλίζει άνετη είσοδο στο κοινοβούλιο» λέει χαρακτηριστικά ένας. Αλλά η πρώην πασιονάρια, που τώρα σχηματίζει καρδούλες, δεν παίρνει μόνο από το ήδη εξαϋλωμένο κόμμα του άλλοτε ακκιζόμενου συντρόφου της. Εχει λαμβάνειν – αν και μικρότερο – κι από το ΚΚΕ κι από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εφόσον η τάση συνεχιστεί, η επόμενη Βουλή θα προσφέρει στους φανατικούς του Καναλιού της θέαμα ανάλογο του κοινοβουλευτικού Δελφιναρίου της μνημονιακής εποχής. Το ερώτημα είναι αν αυτό θα εξελιχθεί σε one woman show ή θα προκύψουν και νέα ταλέντα εφάμιλλα της σκάουτερ τους.

 

3. Θυμίζοντας το κυβερνητικό παρελθόν

Η εκδήλωση στο θέατρο Ρεματιάς σκηνοθετήθηκε για να παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ ένα φρέσκο, προγραμματικό, πρόσωπο. Τον αρχηγό πλαισίωσαν τρία στελέχη της νεότερης γενιάς και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο οξφορδιανός βρέθηκε στις ψηλές καρέκλες της σκηνής για να θυμίσει το κυβερνητικό τους παρελθόν. Την περίοδο που – όπως το έθεσε – ήταν επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης με την τρόικα και ο ΣΥΡΙΖΑ ρύθμισε το χρέος, άφησε το μαξιλάρι και μείωσε παράλληλα τις ανισότητες. Σύμφωνα με το σκεπτικό του, εκείνα τα χρόνια αποδεικνύουν πως οι σύντροφοι δύνανται να συνδυάσουν μια σοβαρή δημοσιονομική πολιτική με την εύρεση πόρων για τις αναγκαίες κοινωνικές πολιτικές. Οντως. Εχουν δείξει ότι μπορούν να εφαρμόζουν ένα πρόγραμμα που έφτιαξαν άλλοι, υπερφορολογώντας με «συνειδητή» ταξική μεροληψία τη μεσαία τάξη.

 

4. Οι χαμένοι βορειοελλαδίτες ψηφοφόροι

«Σε όσους επιδιώκουν να φυλακίσουν την ορθόδοξη πίστη στα στεγανά κάποιων μικρών κομμάτων, τους απαντάμε ότι η Ορθοδοξία και η πίστη μας είναι πολύ μεγαλύτερη και ήταν πάντα δύναμη ενότητας και όχι διχασμού» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώπιον του κομματικού του ακροατηρίου στη Δράμα, ώστε να τον ακούσουν όποιοι ψήφισαν τον μακεδόνα θεολόγο στις προηγούμενες εκλογές. Η επιχείρηση ενίσχυσης των νεοδημοκρατικών ποσοστών στη Βόρεια Ελλάδα θα είναι τόσο προφανής πια. Πάντως, ακομμάτιστοι εκλογολόγοι επιμένουν ότι στα τωρινά γκάλοπ η Νίκη «δεν ακουμπάει ιδιαίτερα τη ΝΔ, επηρεάζει τον Βελόπουλο». Τέτοιοι, κατηγοριοποιημένοι ως ψεκασμένοι, ψηφοφόροι δεν θα επέλεγαν ποτέ Κεντροδεξιά, εξηγούν παρεμπιπτόντως. Αρα, οποιαδήποτε απόπειρα προσέλκυσής τους νομοτελειακά θα αποτύχει, ενώ ενέχει και τον κίνδυνο να εκνευρίσει τους ορθολογιστές κεντρώους – στην περίπτωση που δώσει τον τόνο στο γαλάζιο κυνήγι της ψήφου από τα Τέμπη και πάνω.

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Ολυμπιακός: Ματς υψηλών απαιτήσεων κόντρα στην Φράιμπουργκ

Ο Ολυμπιακός κοντράρεται την Πέμπτη (30/11) με την Φράιμπουργκ...

Μητσοτάκης για Σούνακ: Δεν θα μπλέξουμε στα εσωτερικά πολιτικά της Βρετανίας

Στην τελετή αποφοίτησης μελών του ΟΚΑΝΑ βρέθηκε ο πρωθυπουργός...

Γάζα: Απελευθερώθηκαν άλλοι 14 όμηροι

Σε νέες απελευθερώσεις ομήρων προχώρησε η Χαμάς. Σύμφωνα με...

Βραδινή έξοδος Κασσελάκη με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο Παγκράτι

Για ποτό, φαγητό και κουβέντα με πιο χαλαρή διάθεση...