Το αφγανικό Κοινοβούλιο της …Αθήνας

«Το εξόριστο Κοινοβούλιο των γυναικών» είναι ο τίτλος σε εκτενές άρθρο του περιοδικού DER SPIEGEL για τις δεκάδες γυναίκες με πολιτική δράση στο Αφγανιστάν, που έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο στην Ελλάδα.

Η δημοσιογράφος του γερμανικού περιοδικού αναφέρει ότι «η Αθήνα έχει γίνει κέντρο για τις απάτριδες, πρώην πολιτικούς από την Καμπούλ. Πριν ανέλθουν στην εξουσία οι Ταλιμπάν, στο Κοινοβούλιο της Καμπούλ συμμετείχαν 69 γυναίκες ως βουλευτές ή γερουσιαστές. Περίπου 25 από αυτές ζουν σήμερα στην Αθήνα. Εννέα γυναίκες κρύβονται ακόμη στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με το BBC. Άλλες έχουν βρει καταφύγιο στην Αλβανία ή την Τουρκία. Στην Αθήνα οι γυναίκες μάλλον θα μείνουν για λίγους μήνες, μέχρι να πάρουν βίζα για τις ΗΠΑ, τον Καναδά ή τη Μ.Βρετανία». Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό, το «εξόριστο Κοινοβούλιο των γυναικών», που πραγματικά συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα, έχουν ιδρύσει οι πρώην βουλευτίνες Σαγκούφα Νορζάι και Ναζίφα Μπεκ.

Οι γυναίκες από το Αφγανιστάν στο Προεδρικό ΜέγαροΣτιγμιότυπο από την υποδοχή των γυναικών από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελαροπούλου τον περασμένο Οκτώβριο

«Το γεγονός ότι συναντήθηκαν στην Αθήνα, μάλλον εκπλήσσει» γράφει η δημοσιογράφος του DER SPIEGEL και εξηγεί: «Η Ελλάδα κλείνει τα σύνορά της απέναντι στους πρόσφυγες. Οι Αφγανές και οι Αφγανοί που προσπαθούν να φτάσουν στη χώρα με φουσκωτές λέμβους από την Τουρκία, δεν αποκλείεται να συρθούν και πάλι σε διεθνή ύδατα από την ελληνική ακτοφυλακή. Η κυβέρνηση δέχεται διεθνή κριτική γι αυτές τις επαναπροωθήσεις, που δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο. Έδωσε ωστόσο τη συγκατάθεσή της για την υποδοχή των γυναικών. (…) Η ελληνική MKO Melissa Network είχε συντάξει μία λίστα 150 γυναικών με επιρροή (στο Αφγανιστάν) και τις βοήθησε να εγκαταλείψουν τη χώρα. Οι περισσότερες έφτασαν στην Αθήνα μαζί με τις οικογένειές τους, συνολικά έχουν έρθει περισσότερα από 800 άτομα».

Ξυλοδαρμοί προσφύγων στην Ελλάδα;

Τείχος στον ΈβροΤείχος για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών στον Έβρο, στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Την ίδια στιγμή το περιοδικό DER SPIEGEL επανέρχεται στις καταγγελίες της νεαρής Ιρανής Πάρβιν Α. για ξυλοδαρμούς προσφύγων και μεταναστών από συνοριοφύλακες στην Ελλάδα και υποστηρίζει ότι το θέμα πυροδοτεί πολιτικές αντιδράσεις στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες. «Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την προστασία των συνόρων, πρόκειται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» δηλώνει στο γερμανικό περιοδικό ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Έρικ Μάρκβαρντ και καλεί τη γερμανική κυβέρνηση «να δείξει ότι, σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν αδιαφορεί». Την υπόθεση σχολιάζει και ο Λαρς Καστελούτσι, εκπρόσωπος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για θέματα μετανάστευσης. Μιλώντας στο DER SPIEGEL δηλώνει ότι «η κατάσταση που επικρατεί στα εξωτερικά σύνορα είναι ντροπιαστική για μία κοινότητα δικαίου» και προτείνει να ελέγχονται οι συνοριοφύλακες κατά τρόπο παρόμοιο «με τις αποστολές παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ)».

«Η Ελλάδα στέκεται και πάλι στα πόδια της»

Κινητοποιήσεις στο ΣύνταγμαΚινητοποιήσεις στο Σύνταγμα, στο απόγειο της οικονομικής κρίσης το 2012

Υπάρχουν όμως και καλά νέα από την Ελλάδα, για το γερμανικό περιοδικό: Στην ηλεκτρονική του έκδοση το DER SPIEGEL αναφέρει ότι «δώδεκα χρόνια μετά το απόγειο της δημοσιονομικής κρίσης, η Ελλάδα θέλει να αποπληρώσει τις τελευταίες δανειακές δόσεις προς το ΔΝΤ». Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει ότι «από το 2010 το ΔΝΤ συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης με 32 δισεκατομμύρια ευρώ. Η αποπληρωμή θεωρείται ένα ακόμη βήμα για την έξοδο από την βαριά δημοσιονομική κρίση που βίωσε η Ελλάδα μετά το 2009. Την άνοιξη της επόμενης χρονιάς η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά και η χώρα βρέθηκε στα πρόθυρα χρεοκοπίας».

Όπως επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό «το τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης, αλλά και περικοπών, ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2018. Έκτοτε η Ελλάδα στέκεται όλο και περισσότερο στα πόδια της και μπορεί να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της στις διεθνείς αγορές. Αυτή τη στιγμή η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου κυμαίνεται περίπου στο 2%. Στο απόγειο της κρίσης, το 2012, είχε ξεπεράσει το 35%».

Δικαστική διαμάχη για τα «βασιλικά» κοσμήματα

Βιτόριο ΕμανουέλεΟ Ιταλός μονάρχης Βιτόριο Εμανουέλε ο Γ΄

Στην Ιταλία αναζωπυρώνεται η συζήτηση για την αποκαλούμενη «βασιλική περιουσία». Όπως αναφέρει η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung το μήλον της έριδος είναι πολύτιμα κοσμήματα, τα οποία ο τελευταίος μονάρχης της Ιταλίας «είχε δώσει για φύλαξη στην κεντρική τράπεζα της Ιταλίας, με την παράκληση να ‘αποδοθούν στους νόμιμους δικαιούχους’. Σήμερα οι απόγονοι του Οίκου της Σαβοΐας θεωρούν ότι εκείνους εννοούσε. ‘Πρόκειται για ιδιωτικά αγαθά, δώρα γάμων ή δωρεές, μας ανήκουν’, λέει ο Εμανουέλε Φιλιμπέρτο, εγγονός του τελευταίου μονάρχη και διασκεδαστής σε ποικίλους ρόλους, ως χορευτής, πολιτικός και ιδιοκτήτης καντίνας με την σπουδαία ονομασία Prince of Venice. Προ εβδομάδων η οικογένεια απευθύνθηκε, μέσω του δικηγόρου της, στην ιταλική κυβέρνηση, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε ξεκάθαρα. Η ερμηνεία του ιταλικού κράτους είναι ότι τα κοσμήματα ήταν ένα δάνειο προς τον βασιλικό οίκο, ώστε οι εκπρόσωποί του να έχουν τη διεθνή εκπροσώπηση που τους αρμόζει, αλλά μόνον υπό την ιδιότητά τους ως πιστοί υπηρέτες του κράτους».

Αλλά όπως επισημαίνει η εφημερίδα του Μονάχου, «ο οίκος της Σαβοΐας δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια. Σε συνέντευξή του με την Corriere della Sera ο Εμανουέλε Φιλιμπέρτο ξεκαθαρίζει ότι, αν χρειαστεί, θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Κι έτσι, η συζήτηση για τα κοσμήματα επαναφέρει την ιστορική μνήμη, ακόμη και τα πιο σκοτεινά της κεφάλαια, όταν ο οίκος της Σαβοΐας συνυπέγραφε, το 1938, τη ρατσιστική νομοθεσία του αρχιφασίστα Μπενίτο Μουσολίνι και λίγο αργότερα οδηγούσε την Ιταλία στον πόλεμο, στο πλευρό των ναζί».

Γιάννης Παπαδημητρίου

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Τελικά στο Μάτι δεν έφταιγε κανείς…

Στις 23 Ιουλίου ήμουν στο σπίτι μου στο Μάτι,...

OHE: Απάνθρωπη η εντολή για εκκένωση της Ράφα

Οι εντολές του Ισραήλ για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων από...

Γερμανία: Ο Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη στην ηγεσία του CDU με 89%

O αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη...

Τους Παξούς επισκέφθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Τους Παξους επισκέφθηκε σήμερα ο Στέφανος Κασελάκης συνοδευόμενος από τον...

Ράφα: Αντίστροφη μέτρηση για την επέμβαση

Κρίσιμες είναι οι ώρες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας...