Τελετή παράδοσης–παραλαβής στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Πραγματοποιήθηκε, σήμερα, στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟΑ η τελετή παράδοσης-παραλαβής του χαρτοφυλακίου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η απερχόμενη υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη παρέδωσε τα καθήκοντα στον υπηρεσιακό υπουργό Γιώργο Κουμεντάκη. Παρόντες στην τελετή ήταν ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο γγ Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, η γγ Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένη Δουνδουλάκη και ο γγ Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς.

«Θεωρώ τυχερό το υπουργείο που, έστω γι’ αυτό το διάστημα, θα υπηρετήσει στη θέση της ηγεσίας ο Γιώργος Κουμεντάκης -τον γνωρίζετε όλοι, δεν χρειάζεται να πω πολλά- ένας χαρισματικός καλλιτέχνης, ο οποίος παραμέρισε, από αγάπη στον πολιτισμό, την προσωπική του πορεία στη μουσική, για να υπηρετήσει την Εθνική Λυρική Σκηνή από το 2016. Είναι ο άνθρωπος ο οποίος χωρίς υπερβολή απογείωσε τον οργανισμό. Κατάφερε η Λυρική Σκηνή της Ελλάδας, η οποία ήταν στο περιθώριο των αντίστοιχων της Ευρώπης, να γίνει ο προορισμός για τους απαιτητικούς, Ευρωπαίους φίλους της όπερας. Προσωπικά για μένα, ο Γιώργος Κουμεντάκης ήταν ένας εξαίρετος συνεργάτης. Με ήθος και συνέπεια υπηρέτησε τον οργανισμό, πέραν του ταλέντου του, με ιδιαίτερη διοικητική δεινότητα. Αισθάνομαι πραγματικά τυχερή για τη συνεργασία μας», δήλωσε μεταξύ άλλων η Λίνα Μενδώνη, τονίζοντας επίσης ότι «ο Γιώργος Κουμεντάκης είναι και γούρικος», καθώς «πριν από λίγο, η UNESCO αποφάσισε την εγγραφή των ελασμάτων της Δωδώνης, στον κατάλογο «Μνήμη του Κόσμου».

» Επίσημα, η απόφαση δεν έχει ανακοινωθεί, αλλά έχουν γίνει όλες οι διοικητικές διαδικασίες. Έτσι, η Ελλάδα, χάρη στις πολύ μεγάλες προσπάθειες και στη συστηματική δουλειά της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων και της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και του αρμοδίου τμήματος, έχει την πρώτη εγγραφή της στη «Μνήμη του Κόσμου». Μαζί και μία δεύτερη, «τα γεωπάρκα της Λαυρεωτικής». Ήταν δύο ελληνικές υποψηφιότητες και συμπεριλαμβάνονται και οι δύο. Τα γεωπάρκα δεν είναι στο άμεσο αντικείμενο του υπουργείου. Ωστόσο, επειδή είναι η Λαυρεωτική, η Διεύθυνση Προϊστορικών Αρχαιοτήτων και το αρμόδιο τμήμα, δούλεψαν συστηματικά για την κατάρτιση και αυτού του φακέλου», πρόσθεσε η Λ. Μενδώνη.

Η ίδια επισήμανε επίσης ότι «την τετραετία της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, αντιμετωπίσαμε όλοι μαζί, αλλεπάλληλες, πολυπαραγοντικές και πολυεπίπεδες κρίσεις. Όμως, αυτή η τετραετία είναι η περίοδος σημαντικών κυβερνητικών επιτευγμάτων, σε όλους τους τομείς, και στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Είπα, προηγουμένως, για το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτή τη στιγμή στον τομέα του πολιτισμού, οι υπηρεσίες του υπουργείου υλοποιούν ένα πρόγραμμα περισσότερων από 820 έργα, σε όλη την Ελλάδα, με έναν προϋπολογισμό αρκετά πάνω από 1.000.000.000 ευρώ. Τα 750.000.000 ευρώ, προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Και είναι η πρώτη φορά που με τη συνεργασία του Νικόλα Γιατρομανωλάκη, ο σύγχρονος πολιτισμός έχει το δικό του μεγάλο μερίδιο», συμπλήρωσε η Λ. Μενδώνη κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής, τονίζοντας μεταξύ άλλων προς τον Γ. Κουμεντάκη ότι «ένα κρίσιμο θέμα, που ελπίζω να μην σας απασχολήσει, αλλά θα πρέπει να το έχετε κατά νου, είναι ότι είμαστε στην αντιπυρική περίοδο. Με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και προσωπικά με τον υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη, είχαμε, για πρώτη φορά, μια τόσο ουσιαστική συνεργασία στην αντιμετώπιση, γενικά, των φαινομένων της κλιματικής κρίσης, αλλά ιδιαίτερα των πυρκαγιών. Υπάρχουν, η αρμόδια Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, οι συνεργάτες μας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, η κοινή επιτροπή με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης. Όλοι παρακολουθούν το θέμα και ο γγ Πολιτισμού έχει αναλάβει τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί, σε περίπτωση, που συμβεί οτιδήποτε. Εύχομαι από καρδιάς να μη χρειαστεί να ασχοληθείτε καθόλου με αυτό το θέμα. Όμως πρέπει να το έχουμε σοβαρά στο νου μας. Επάνω στο γραφείο σας υπάρχει ο πλήρης απολογισμός της τετραετίας. Οι τρεις γενικοί γραμματείς, εννοείται ότι είναι στη διάθεσή σας για όποια ενημέρωση, επτά ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες το 24ωρο και φυσικά οι υπηρεσίες».

«Θα ήθελα ξεκινώντας να ευχαριστήσω θερμά την υπουργό κ. Λίνα Μενδώνη για τα θερμά της λόγια και την αμέριστη εμπιστοσύνη της. Κυρία υπουργέ, είμαι υπερήφανος για την τόσο δημιουργική συνεργασία που είχαμε καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας σας, τα αποτελέσματα της οποίας είναι καταγεγραμμένα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γ. Κουμεντάκης. Επίσης επισήμανε (για τη Λ. Μενδώνη) ότι «το σημαντικό σας έργο για την πολιτιστική μας κληρονομιά, αλλά και για τον σύγχρονο πολιτισμό, τα δεκάδες έργα υποδομής, με τα οποία αφήνετε σπουδαία παρακαταθήκη και κληρονομιά στις επόμενες γενιές, η επιμονή, η γνώση και το πάθος σας για το κοινό καλό είναι η προσφορά σας στην ελληνική κοινωνία και τον ελληνικό πολιτισμό. Γνωρίζουμε ότι εργαστήκατε σε δύσκολες και συχνά αντίξοες συνθήκες, όμως τα αποτελέσματα του έργου σας, σας δικαιώνουν απέναντι στους πολίτες, αλλά και απέναντι στην ιστορία. Τελικά, το καλό νικάει. Σας ευχαριστούμε. Για το σύντομο χρονικό διάστημα της υπηρεσιακής κυβέρνησης, που θα έχω την τιμή να υπηρετήσω το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, θα προσπαθήσω να συμβάλω στην απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών, σε αγαστή συνεργασία μαζί τους, προκειμένου να προχωρούν οι απαραίτητες διαδικασίες για την επίλυση προβλημάτων των πολιτών, οι οποίες δεν μπορούν να περιμένουν», σημείωσε ο Γ. Κουμεντάκης.

Από την πλευρά του, ο Λευτέρης Αυγενάκης υπογράμμισε: «Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον πρωθυπουργό που μου εμπιστεύτηκε ένα χαρτοφυλάκιο που δεν γνώριζα, αλλά πολύ γρήγορα έμαθα. Κάπως έτσι ξεκίνησε η σχέση μου με τον Αθλητισμό και τέσσερα χρόνια μετά, θέλω να ευχαριστήσω δημόσια την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για την υποδειγματική συνεργασία που είχαμε, όλο αυτό το διάστημα. Νομίζω ότι είναι από τις λίγες περιπτώσεις που δεν υπήρξε ούτε ένα δημοσίευμα ακόμη και από τα αντιπολιτευτικά μέσα που να ανέφερε κάτι αρνητικό γι’ αυτή τη συνεργασία. Ευχαριστώ πολύ και τον Γιώργο Μαυρωτά, με τον οποίο η συνεργασία μας ήταν αποτελεσματική. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος προέρχεται από τον Αθλητισμό. Ευχαριστώ και τα στελέχη του Πολιτισμού, με τα οποία εκ των πραγμάτων, ήρθαμε πολλές φορές κοντά. Στο τελείωμα αυτής της όμορφης τετραετίας θα ήθελα να ευχαριστήσω και τα στελέχη του Αθλητισμού, που δούλεψαν πολύ. Στην αρχή υπήρξε ένταση, αντίδραση αλλά στη συνέχεια, πίστεψαν στο όνειρο, το πάθος, στο όραμα που είχαμε για τον Αθλητισμό στη χώρα μας».

Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, σημείωσε ότι: «Είμαστε από τις ομάδες που κάναμε μία πλήρη τετραετία, κάτι το οποίο είναι και σπάνιο και πολύτιμο. Πρώτα από όλα, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό, ο οποίος συνέλαβε την ανάγκη για τη δημιουργία του χαρτοφυλακίου του σύγχρονου πολιτισμού και για την εμπιστοσύνη του. Ήταν τέσσερα χρόνια πολύ έντονα, με πάρα πολλές προκλήσεις αλλά καταφέραμε να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία, με προεξέχον παράδειγμα το Ταμείο Ανάκαμψης. Έγιναν πολλά στον σύγχρονο πολιτισμό, μουσεία άνοιξαν, εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα του κλάδου, τα οποία δεν είχαν αγγιχθεί για δεκαετίες ολόκληρες, μπήκαν σε μία τάξη και μια σειρά, καινοτόμα προγράμματα δημιουργήθηκαν από τη χειροτεχνία μέχρι την πολιτιστική συνταγογράφηση και άλλα πολλά. Όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να γίνουν εάν δεν είχαμε όλοι μαζί, τόσο στο υπουργείο όσο και ευρύτερα στην κυβέρνηση, μία τελείως φρέσκια αντίληψη και προσέγγιση για το πώς χαράσσει κανείς πολιτική, πώς υλοποιεί μια στρατηγική, και ειδικά στο συγκεκριμένο υπουργείο, στο οποίο θέλω να πιστεύω ότι βοηθήσαμε στο να αλλάξει λίγο η νοοτροπία».

Ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Καλωσορίζω τον νέο υπουργό μας στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, τον Γιώργο Κουμεντάκη, έναν άνθρωπο, συνυφασμένο με τον πολιτισμό, στη χώρα μας. Κύριε υπουργέ, σας εύχομαι μία γόνιμη και δημιουργική θητεία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω, από καρδιάς, την υπουργό μας, την κυρία Λίνα Μενδώνη, για τη δημιουργική συμπόρευση στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αυτά τα τέσσερα χρόνια, για την εμπιστοσύνη, για την υποστήριξη, για την τεχνογνωσία που μου προσέφερε, για το γεγονός ότι πραγματικά σε κάθε δύσκολη στιγμή ήταν δίπλα, και ήξερα ότι μπορώ να απευθυνθώ, να με βοηθήσει και να βρούμε λύσεις από κοινού. Κυρία υπουργέ, σας εύχομαι κάθε επιτυχία στους νέους σας στόχους. Νομίζω, ότι αυτά τα τέσσερα χρόνια έχουμε καταφέρει πάρα πολλά στην πολιτιστική κληρονομιά, και αυτό το δείχνει το έργο που έχουμε επιτελέσει, σε όλη την επικράτεια».

Η γενική γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένη Δουνδουλάκη είπε: «Αισθάνομαι εξαιρετικά χαρούμενη και εξαιρετικά υπερήφανη που σε αυτά τα χρόνια, πέρα από το μεγάλο έργο που συντελέστηκε στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και στο οποίο αναφέρθηκαν ήδη η υπουργός και οι δύο υφυπουργοί, έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να γίνει πράξη μία από τις προγραμματικές δεσμεύσεις, οι οποίες εκφράστηκαν δια των χειλιών της κυρίας υπουργού για την σύζευξη της πολιτιστικής κληρονομιάς με τον σύγχρονο πολιτισμό. Θεωρώ ότι είναι ένα σημαντικότατο ζητούμενο».

Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς ανέφερε: «Θέλω να ευχαριστήσω με τη σειρά μου τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου, την υπουργό κυρία Μενδώνη για την άψογη συνεργασία, τον υυφυπουργό τον κ. Αυγενάκη με τον οποίο ήμασταν πιο κοντά στα θέματα του Αθλητισμού, όπου όπως ανέφερε και ο ίδιος, έγινε πολύ σημαντικό έργο. Ως άνθρωπος του Αθλητισμού να πω ότι Αθλητισμός, Πολιτισμός και διοίκηση, είναι ομαδικό άθλημα. Χρειάζεται, βέβαια, πάντα τον καλό προπονητή που τον είχαμε. Χρειάζεται τους καλούς αμυντικούς, καλούς επιθετικούς. Όμως, χρειάζεται κι ένα πνεύμα συνεργασίας και μια χημεία, που την είχαμε όλο αυτό το διάστημα και αυτή είναι που έφερε τα αποτελέσματα. Νομίζω ότι θα συνεχιστεί και τον επόμενο μήνα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Αλέξης Γεωργούλης: Αύριο η ψηφοφορία για την άρση της ασυλίας του

Αύριο 1η Ιουνίου, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις...

Ανδρουλάκης: «Έχουμε χρέος να φτιάξουμε ξανά τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη»

Ο Πρόεδρος του ΠαΣοΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, επισκέφτηκε το απόγευμα...