Μια επιδημία που εκτοξεύει τη θνησιμότητα των στρειδιών έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες στους καλλιεργητές και τους επιστήμονες κατά μήκος της ακτογραμμής των ΗΠΑ. Το φαινόμενο είναι γνωστό ως σύνδρομο αιφνίδιας ασυνήθιστης θνησιμότητας (SUMS) και έχει πλήξει στρείδια που εκτρέφονται σε ιχθυοκαλλιέργειες σε παλιρροϊκές περιοχές της ανατολικής ακτής και του Κόλπου του Μεξικού για πάνω από μια δεκαετία. Στην περιοχή γύρω από τον κόλπο Chesapeake της Βιρτζίνια, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί με την αύξηση των θανάτων στις στρειδιακές φάρμες, αφήνοντας πολλούς καλλιεργητές σε απόγνωση.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αρχίζουν να κατανοούν την έκταση του προβλήματος, αν και οι αιτίες παραμένουν ασαφείς. «Οι καλλιεργητές σχεδόν κλαίνε όταν τηλεφωνούν για αυτό. Μοιάζει με μια γροθιά στο στομάχι που δεν ξέρετε τι να κάνετε για να συνέλθετε» δήλωσε ο Μπιλ Γουόλτον, καθηγητής στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Επιστήμης της Βιρτζίνια. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει κάποιες φάρμες σε ολική απώλεια παραγωγής, μερικοί καλλιεργητές στη Λουιζιάνα να βλέπουν τις καλλιέργειές τους να μην επιβιώνουν.
Ένα από τα περίπλοκα στοιχεία του φαινομένου είναι ότι ορισμένα στρείδια πεθαίνουν από τον SUMS ενώ άλλα παραμένουν υγιή, γεγονός που προκαλεί σύγχυση στους ερευνητές. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι συνθήκες υδατοκαλλιέργειας ενδέχεται να επιδεινώνουν την κατάσταση, με την κλιματική αλλαγή να προσθέτει ακόμη περισσότερη πίεση, καθώς η αύξηση της θερμοκρασίας του νερού μπορεί να μειώσει τα επίπεδα οξυγόνου και να επηρεάσει την τροφή των στρειδιών. Επιπλέον, το γενετικό υπόβαθρο των εκτρεφόμενων στρειδιών, που έχει να κάνει με την παραγωγή άγονων στρειδιών για ταχύτερη ανάπτυξη, μπορεί επίσης να συμβάλλει στην επιδείνωση της κατάστασης.
Μια ερευνητική ομάδα έχει προγραμματίσει να εκτελέσει μια οργανωμένη μελέτη του φαινομένου σε περίπου 20 φάρμες στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, προσπαθώντας να ρίξουν φως σε αυτό το ανησυχητικό ζήτημα, που επηρεάζει τη βιωσιμότητα της βιομηχανίας στρειδιών. Πηγή: naftemporiki.gr