Καταστροφή στην Κεντρική Ευρώπη λόγω πλημμυρών και κλιματικής αλλαγής

Καταστροφή στην Κεντρική Ευρώπη λόγω πλημμυρών και κλιματικής αλλαγής

Οι έντονες καταστροφές που προκάλεσε η καταιγίδα «Μπόρις» τις τελευταίες ημέρες σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία, η Τσεχία, η Ρουμανία, η Αυστρία και η Ιταλία, έχουν θρηνήσει τουλάχιστον 24 θανάτους και έχουν προκαλέσει ζημιές δισεκατομμυρίων λιρών. Η ομάδα World Weather Attribution (WWA) αναφέρει ότι το τετραήμερο της καταιγίδας ήταν το πιο βροχερό που έχει καταγραφεί ποτέ στην περιοχή, με την ένταση του φαινομένου να έχει ενισχυθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του WWA, η εκτίμηση του αντίκτυπου της κλιματικής αλλαγής σε ακραία καιρικά φαινόμενα γίνεται συγκρίνοντας τέτοια γεγονότα με μοντέλα που αναπαριστούν μια κατάσταση χωρίς την επίδραση της καύσης ορυκτών καυσίμων για σχεδόν 200 χρόνια. Εντούτοις, οι ακραίες βροχοπτώσεις που προκάλεσε η καταιγίδα «Μπόρις» εξακολουθούν να είναι σπάνιες και αναμένονται περίπου μία φορά κάθε 100-300 χρόνια στο σημερινό κλίμα, το οποίο έχει επηρεαστεί από τη θερμοκρασία που έχει αυξηθεί κατά 1,3 βαθμούς Κελσίου εξαιτίας των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η κλιματική αλλαγή αναμένεται να επιφέρει ακόμα μεγαλύτερες αλλαγές στο μέλλον. Ο ερευνητής Φρεντερίκ Ότο, λέκτορας στην επιστήμη του κλίματος στο Imperial College του Λονδίνου, υπογραμμίζει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι πιθανό να φτάσει τους 3 βαθμούς Κελσίου έως το τέλος του αιώνα αν δεν υπάρξουν πιο φιλόδοξες δράσεις για το κλίμα. Αν η θέρμανση φτάσει τους 2 βαθμούς, τότε τέτοια επεισόδια αναμένονται 5% πιο έντονα και 50% πιο συχνά.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, η κεντρική Ευρώπη έχει θερμανθεί κατά μέσο όρο 2,3 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, σύμφωνα με την κλιματική υπηρεσία Copernicus. Αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας έχει ως αποτέλεσμα πιο συχνούς και έντονους καύσωνες, καθώς και πιο ακραίες βροχοπτώσεις. Ο απλούστερος λόγος για τις εντονότερες βροχοπτώσεις σε ένα πιο ζεστό κόσμο είναι ότι μια αυξημένη θερμοκρασία επιτρέπει στην ατμόσφαιρα να συγκρατεί περισσότερη υγρασία, περίπου 7% για κάθε 1 βαθμό Κελσίου, οδηγώντας σε πιο έντονες βροχοπτώσεις.

Πηγή: naftemporiki.gr