Η διαστημική βιομηχανία, αν και προσφέρει σημαντικά οφέλη, έχει επίσης αρκετές επικίνδυνες παρενέργειες, όπως η αύξηση των διαστημικών σκουπιδιών. Αυτά τα σκουπίδια περιλαμβάνουν ανενεργούς δορυφόρους και τμήματα διαστημικών σκαφών που κινούνται γύρω από τη Γη και πολλές φορές συγκρούονται, δημιουργώντας ακόμα περισσότερα απορρίμματα.
Μια μέθοδος που προτείνεται για τη μείωση της δημιουργίας νέων διαστημικών σκουπιδιών είναι η ελεγχόμενη πτώση των πυραύλων και δορυφόρων που έχουν ολοκληρώσει τις αποστολές τους. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η καύση αυτών των αντικειμένων στην ατμόσφαιρα δεν είναι τόσο αθώα όσο πιστεύαμε. Υπάρχει ο κίνδυνος να συμβάλλει σε νέες περιβαλλοντικές προκλήσεις.
Το τελευταίο διάστημα, ο αριθμός των πυραύλων που εκτοξεύονται ετησίως σχεδόν τριπλασιάστηκε, με τους δορυφόρους να έχουν δεκαπλασιαστεί. Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Statista, η ποσότητα των διαστημικών απορριμμάτων που επανέρχονται στη Γη έχει διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, με εκατοντάδες τόνους σκόνης να καίγονται στην ατμόσφαιρα κάθε χρόνο. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μελλοντικά θα υπάρξει εκτόξευση περίπου 100.000 διαστημικών αντικειμένων μέσα στην τρέχουσα δεκαετία.
Οι εκπέμποντες πύραυλοι χρησιμοποιούν κυρίως ορυκτά καύσιμα, απελευθερώνοντας αιθάλη και οξείδια του αλουμινίου, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν την ατμόσφαιρα, προκαλώντας αύξηση των θερμοκρασιών και καταστροφή του όζοντος. Στην επιθεώρηση «Geophysical Research Letters» δημοσιεύτηκε μια μελέτη που προειδοποιεί για την πιθανή αύξηση των οξειδίων του αλουμινίου πάνω από 650% λόγω της αύξησης των επανεισόδων δορυφόρων και πυραύλων, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική βλάβη στο όζον.
Οι ερευνητές προτείνουν ότι τα δορυφορικά σωματίδια μπορούν να επηρεάσουν ακόμα και το μαγνητικό πεδίο της Γης, επιτρέποντας σε περισσότερη επιβλαβή κοσμική ακτινοβολία να φτάσει στην επιφάνεια. Επιπλέον, οι εκπομπές των πυραύλων φτάνουν σε υψηλότερες στρώσεις της ατμόσφαιρας, γεγονός που επιτρέπει στα σωματίδια να παραμείνουν εκεί για πολύ περισσότερα χρόνια.
Αν και η έρευνα σχετικά με τους επιπτώσεις αυτές είναι στα αρχικά της στάδια, οι επιστήμονες συμφωνούν ότι η διαστημική βιομηχανία πρέπει να δράσει άμεσα. Η αύξηση των εκτοξεύσεων απειλεί να προκαλέσει μια νέα περιβαλλοντική κρίση. Ο Μινκγουάν Κιμ, αναπληρωτής καθηγητής αστροναυτικής στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, αναφέρει ότι είναι κρίσιμο να υπάρχει έλεγχος στην τροχιά επανεισόδου των δορυφόρων ώστε να μειωθεί o χρόνος που τα επιβλαβή σωματίδια παραμένουν στην ανώτερη ατμόσφαιρα.
Εάν δεν ληφθούν μέτρα στα επόμενα χρόνια, ο πλανήτης μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με σοβαρές περιβαλλοντικές προκλήσεις. Η κατανόηση των επιπτώσεων αυτών είναι ζωτικής σημασίας πριν είναι πολύ αργά.
Πηγή: naftemporiki.gr